Šta je novo?

Španac dao 280.000 za Tiršovu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Španac dao 280.000 za Tiršovu[/h]Beograd -- Donaciju Španca Ramona Molinasa od 280.000 evra Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj svečano su danas uručili njegovi prijatelji Tanja i Piter Litvud.


186981212450b61b5873c33496208242_orig.jpgMolinas je letos preminuo, ali je svojim prijateljima - bračnom paru Litvud, ostavio novac za donaciju, kao pomoć bolesnoj deci u Srbiji. Od tog novca kupljeno je 11 najsavremenijih aparata za lečenje onkoloških i kardioloških pacijenata.
"Ovo je najveća privatna donacija u istoriji ove ustanove i ona je posebna i po tome što donator nikada nije bio u Srbiji, već je od svojih prijatelja čuo o patnjama ovog naroda", rekla je prof. dr Ida Jovanović, direktorka Univerzitetske dečje klinike.

Ona je istakla da je ova zdravstvena ustanova zahvaljujući donaciji kupila 11 aparata za onkološke i kardiološke pacijente, a dve ključne stvari koje su nabavili su sistem za mehaničku potporu srca i mašina za ćelijsku separaciju.

"Kompletirali smo sistem za mehaničku potporu srca i ovaj aparat je jedinstven u našoj zemlji. Na taj način će biti moguće sprovesti privremenu zamenu srčane funkcije kod najtežih bolesnika do oporavka ili transplantacije", naglasila je Jovanovićeva.

Direktorka klinike je dodala da će, zahvaljujući mašini za separaciju ćelija, biti moguća i transplantacija matičnih ćelija, a može se koristiti i za lečenje posebnih bolesti krvi i imunoloških bolesti.

Ona je rekla da je ova donacija podstakla mnoge druge, pre svega ministarstva zdravlja i finansija, da maksimalno ubrzaju postupak sprovođenja donacije.

"Donacija ovog humanog Španca podstakla je i proizvođače opreme da daju popust, tako da smo za 280.000 evra kupili opremu vrednu 400.000 evra", istakla je Jovanovićeva.

Tanja Litvud je istakla da je srećna što je mogla da uradi nešto za decu Srbije. Ona je ispričala da se s Molinasom poznaje više od 30 godina i da se stalno interesovao za njen humanitarni radi za to kome to ona i njen suprug pomažu u Srbiji.

"Pre smrti donirao nam je novac i rekao da je to njegov poklon srpskoj deci. Deo novca uputili smo za izgradnju Roditeljske kuće u Nišu", istakla je Litvudova.Izvor:
B92.net
 
Top