SP klubova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Dva minuta prije kraja regularnog djela finalnog meča Svjetskog kupa protiv Estudijantesa, ekipa Barcelone je bila na rubu poraza. Tada se izdvajaju ultra talentovani momak Pedro koji je timu obezbjedio produžetke i vlasnik l'ekipove Zlatne lopte Mesi, čiji je gol ime katalonskog kluba ugravirao u vječnost. Barsa je, naime, osvajanjem titule svjetskog klupskog prvaka svijeta, u sezoni 2008/09 osvojila šest naslova

Finale Svjetskog kupa bilo je peto uzastopno odmjeravanja snaga južnoameričkog i evropskog fudbala, treći pokušaj Barcelone da se domogne najvećeg trofeja u klupskom fudbalu (poraženi od Sao Paula 1992. i Porto Alegrea 2006.) i četvrto finale za Estudijantes koji je prvu titulu osvojio daleke 1968. (protiv Mančester Junajteda).

Barcelona je, preko moćnog veznog reda oslabljenog izostankom povrijeđenog Inijeste, duže držala loptu u posjedu i uspjela da nametne svoj ritam igre. To, međutim, nije obeshrabrilo lepršave Argentince i u 26. minutu jedan poluvolej Huana Verona prolazi tik pored desne stative, da bi u 37. minutu, Mauro Boseli iskoristio duboki centaršut i u sendviču dva igrača Barcelone, sjajnim udarcem glavom, donio prednost Estudijantesu. U drugom pouvremenu Katalonci preuzimaju potpunu inicijativu a najbliži poravnanju bio je Ibrahimović čiji udarac
iz 48. minuta završava pored same stative. Posle izmjene Tjerija Anrija koji je dobio žuti karton zbog simuliranja (82') nastaje potpuni preokret. Posle glavometa u šesnaestercu, lopta doleće do Pedra koji, takođe glavom, plasira jaku ali odmjerenu parabolu preko golmana Albila, za 1:1 i delirijum klupe Barcelone na čelu sa mladim ali mudrim strategom Pepe Gvardiolom. Ovim golom Pedro je postao prvi igrač u istoriji fudbala koji je u jednoj sezoni postigao bar jedan gol u šest različitih takmičenja.
Španski tim je u produžecima preuzeo apsolutnu kontrolu nad utakmicom, nametnuvši ritam koji fizički inferiorniji igrači Estudijantesa uspjevaju da izdrže do 109. minuta kada maestro, Lajonel Mesi, jedan centaršut uspjeva grudima da sprovede u gol – 2:1! Priliku za novi argentinski urnebes u poslednjem minutu propušta igrač Estudijantesa Desabato, koji nogom skreće oštar udarac Verona ali par santimetara pored Valdesovog gola. Kraj susreta u Abu Dabiju označio je početak ludnice u Barceloni. Katalonsko čedo je ovom pobjedom došlo do šestog trofeja u 2009. Poslije Primere, Lige šampiona, Kupa kralja, španskog superkupa, evropskog superkupa, katalonska družina je zasjela i na fudbalski krov svijeta!
Egzaltirani španski mediji, La Vanguardia i El Periodico, El Pais, prepuni su hvalospjeva na račun katalonskog fudbalskog čuda. Najzanimljivi dio prenosi El Periodico, prepričavajući reči Pepe Gvardiole neposredno pred početak utakmice: “Gospodo, ako danas izgubite i dalje ćete biti najbolji na svijetu, ali ako pobjedite – postaćete vječni.” I postali su.
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Barselona sada ima sest titula u godini bas veliki uspeh...
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2009
Poruka
1.014
Barca zasluženo. Ovakve sezone se ne dešavaju često.

Bilo je uživanje gledati ih.
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Da..Barselona kako igra zasluzuje sve najbolje..stvarno su najbolji..
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top