Šta je novo?

Somborski železničari traže ruske vozove

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Najavili peticiju
Somborski železničari traže ruske vozoveIzvor: Blic Z. Vasiljević | 06. 09. 2011. - 02:02h

SOMBOR - Najava da će na srpskim prugama uskoro saobraćati dizel motorni vozovi iz Rusije povod je da zaposleni na somborskoj železničkoj stanici pripremaju peticiju kojom traže da se i Sombor nađe među gradovima kojima će biti dodeljeni ruski vozovi. Somborska železnička stanica trenutno raspolaže samo sa dve kompozicije kojima održava putnički saobraćaj prema Vrbasu i u pravcu Odžaka i Bogojeva prema Novom Sadu. Zbog toga je redukovan red vožnje, a povremeno se otkazuju i planirani polasci.

173440_vojvozovi3-zeljeznicka-stanica-sombor_f.jpg
Sve manje redovnih polazaka

Sombor se zasad ne pominje kao grad u koji bi trebalo da stignu dizel motorni vozovi iz Rusije, pa se na somborskoj železničkoj stanici pribojavaju da će i ovaj put biti zaobiđeni.

- Pripremamo peticiju zaposlenih u svim službama ovde, na železničkoj stanici u Somboru, kako bismo se izborili da ruske garniture stignu i u Sombor. Peticiju ćemo uputiti upravi „Železnica Srbije“ i lokalnoj vlasti ovde u Somboru. Putnički saobraćaj prema Vrbasu, Odžacima i Bogojevu u pravcu Novog Sada održavamo sa samo dve garniture i smatramo da Sombor treba da bude obuhvaćen raspodelom ruskih vozova - kaže Marko Kolar, šef stanice za saobraćajne poslove.Grad nije reagovao

Nedavno su gradonačelnici i predsednici nekoliko opština sa severa Vojvodine uputili zahtev „Železnicama Srbije“ u kojem traže tri dizel motorna voza iz prve isporuke iz Rusije. Dopis su uputili iz Subotice, Čoke, Sente i Kanjiže, ali uprkos teškom stanju u Somboru, takav zahtev iz Sombora nije upućen. Na somborskoj železničkoj stanici kažu da su poslednji ozbiljni razgovori o problemima koje imaju vođeni još pre nekoliko godina.

Stanje na somborskoj železničkoj stanici alarmanto je već godinama i redukovan red vožnje uz povremena otkazivanja polazaka održava s velikom mukom.

- Imamo jednu garnituru šinobusa i jednu garnituru dizel motornog voza, a trebaju nam barem tri, dok bi optimalan broj bio četiri ganuture. Zbog toga ne možemo da poštujemo važeći red vožnje koji je donet decembra prošle godine. Morali smo da ukinemo polazak za Vrbas u 15.37, a to je bio veoma važan polazak jer je omogućavao vezu Vrbas - Novi Sad - Beograd, a u povratku iz pravca Vrbasa u Sombor je dovozio radnike. Ne saobraća ni lokalni voz za Sivac u 13.44. Trajno su ukinuta i dva polaska za Novi Sad. i to u sedam 19.15 i 15.57. Dešava se da iz reda vožnje ispadnu i neki od predviđenih polazaka - objašnjava Kolar.

Trenutno za Vrbas dnevno iz Sombora ima četiri polaska, u pravcu Bogojeva i Odžaka tri, a povremeno četiri. Mesečni promet putnika u vozovima koji saobraćaju u somborskoj železničkoj stanici je oko 30.0000, međutim, zbog neizvesnih polazaka mnogi redovni putnici su se preorijentisali na autobuski prevoz.


- Radim u prvatnoj firmi i uslov prilikom zapošljavanja bio je da ne tražim putne troškove od gazde. Pristala sam na to i počela sam da putujem železnicom. Međutim, kako se dešava da voz jednostvano ne dođe ili da nema polaska kada se vraćam, više se nisam usudila da se oslanjam na železnicu. Koji privatnik će vam uvažiti da na posao kasnite jer nije došao voz? Zato sada na posao idem autobusom iako je karta skuplja - priča Mira Jovanović, koja svakodnevno na posao putuje iz mesta udaljenog od Sombora 35 kilometara.


A koliko je železnica jeftinija od autobusa, potvrđuju i cene povratne karte do Novog Sada. Povratna autobuska karta je 1.560 dinara, a povratna vozna karta je 615 dinara.

Od Nenada Stanisavljevića, direktora medija centra „Železnica Srbije“, ipak nismo dobili odgovor na pitanje hoće li Sombor biti na spisku gradova za ruske dizel motorne vozove.


Prva pruga izgrađena još 1869. godine

Prvi voz u Sombor stigao je 11. septembra 1869. godine, kada je za saobraćaj otvorena pruga Segedin-Subotica-Sombor. Bila je to prva pruga u Bačkoj. Sombor je nekada bio važan železnički čvor u kojem se ukrštalo sedam pravaca. Od tih sedam pravaca, sada funkcionišu tri, a deo pruga je demontiran. Inače, železnica je u Vojvodinu stigla samo 29 godina posle početka železničkog saobraćaja u Engleskoj. Prva pruga u Bačkoj otvorena je pre 142 godine, a prvi voz dočekalo je 8.000 oduševljenih građana Sombora. Koliko je u Vojvodini železnički saobraćaj bio razvijen, govori i podatak da je početkom 20. veka Vojvodina imala najgušću mrežu pruga u Evropi. Pružna mreža bila je čak tri puta gušća nego u Engleskoj, gde je nastala železnica.
 
Top