Šta je novo?

Sombor.

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.063
Pozdrav za somborce od novosadjanina koji obozava vaš zeleni i pitomi grad.
 
Član
Učlanjen(a)
31.10.2010
Poruka
9
U Sombor svratim svaki mesec nekih 15x, lep je grad, ali pre je bio jos lepsi. Po meni tamo treba uvesti zabranu testera i sekira jer svo drvece iz centra grada su posekli. Cuo sam danas da su poslekli i svo drvece kod zupanije da naprave jos jedan trg wacko2
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.12.2010
Poruka
17
Ja zivim u Somboru i vec mi je dosadio ali ipak lep je grad u odnosu na ostale u vojvodini
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
14
Откад знам за себе Сомбор је био и остао жив као клуб пензионера у време док поштари разносе пензије .Апатин је пуно живљи , глас за Апатин , иако је ово место намењено Сомбору.Шта рећи а не заплакати ? Е то је Сомбор данас .
 
Član
Učlanjen(a)
20.02.2011
Poruka
3
lep je grad, ali pre je bio jos lepsi. Po meni tamo treba uvesti zabranu testera i sekira jer svo drvece iz centra grada su posekli. Cuo sam danas da su poslekli i svo drvece kod zupanije da naprave jos jedan trg wacko2

Apsolutno se slazem. Sombor je i moj grad i zao mi je sto su ga toliko sasekli da lici na bilo koji drugi. A i cinjenica je da je pomalo mrtvosan :)
 
Član
Učlanjen(a)
29.03.2011
Poruka
6
Da, grad poznat po zelenilu je ostao bez zelenila...... koji apsurd :(
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
SOMBOR

Dovesti poslovne ljude u Sombor je i preporuka za grad u kojem se neguje drugačiji, da kažemo, gospodski način života koji ima šta da pokaže gostu iz najnovije istorije. U analima Sombora piše da je pre tri veka, kada je nastao, mogao da dobije naziv Bačka Venecija, jer je u to doba imao 14 ostrva.

sombor.jpg


Danas ga zovu i Ravangrad, jer oko njega na horizontu, nema ni brežuljaka. Ipak njegovih 50 hiljada žitelja najviše vole kada se govori o gradskom zelenilu i visokom proseku od 27 metara kvadratnih zelenila po stanovniku. Zelenoj površini dominantan ton daje oko 19 hiljada stabala bođoša, rastinja srodnog brestu koje je doneto početkom prošlog veka sa Misisipija. Debelu hladovinu na ulicama, parkovima, trgovima i dvorištima daju ova i druga stabla koja, kad bi se poređala, činila bi drvored od 121 kilometar.U njihovoj hladovini nekada je putnike namernike čekalo 27 fijakera, zbog čega su Sombor zvali i gradom fijakera. Danas je to turistička atrakcija, pa je dovoljno i dva-tri fijakera za uživanje, baš kao u starogradskim pesmama poznatog interpretatora Zvonka Bogdana koji je rođeni Somborac.
Iz ovog lepog, zelenog i mirnog grada koji je sredinom 18. veka, poveljom carice Marije Terezije proglašen za slobodni kraljevski grad, su slikari Milan Konjović i Sava Stojkov, u njemu je živeo pisac Laza Kostić koji je napisao jednu od najlepših pesama u srpskoj, pa čak, kažu, i u svetskoj ljubavnoj poeziji – Santa Maria della salute.
U centru grada, na trgu gde su ovih dana bili štandovi sa vinom, nalazi se galerija slikara Milana Konjovića, a u blizini je i Svetođurđevski hram poznat po raskošnom ikonostasu. Ipak, tim prostorom svojom veličinom dominira katolička crkva sa šiljatim i udvojenim tornjem. U njoj su orgulje za koje slovi da su druge po veličini u Evropi.
Kada govorimo o grandioznostima pomenimo da svi putevi kroz drvorede bođoša, platana, kestena vode kačane sale krasi slika Ferenca Ajzenhuta «Bitka kod Sente 1697. « u kojoj je, Evgenije Savojski potukao tursku vojsku. Impozantno platno ima pozlaćeni ram površine od 28 metara kvadratnih, a njegovo unošenje u salu zadalo je mnogo problema neimarima, pa su morali jedan zid da sruše. To je najveće ulje na platnu na Balkanu. U Gradskom muzeju nalazi se jedna od najvećih zbirki kalupa za liciderske kolače koji su se nekada prodavali na vašarima, a danas su jedan od prepoznatljivih suvenira Srbije. Najpoznatiji su kalupi u obliku srca od kojih su se pravili ovi medeni kolači bogato ukrašavani. Njih su mladići poklanjali devojkama izražavajući svoja osećanja. Što veće srce, više i ljubavi, a ko kolač sačuva cele godine, uživaće u sreći. Kolačarstvo, kao zanat, nemačkog je porekla, a u Srbiju je stiglo preko Austrije.
Naravno, to je tek deo onoga što turista može da vidi i doživi u Somboru. A svi se slažu da je okolina ove vojvođanske varoši u kojoj se uvek dobro jelo uz još bolja vina i pesmu tamburaša, mnogima,čak, zanimljivija.
izvor:glassrbije
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
ZGRADA_ZUPANIJE_SOMBOR_SOMBOR-ZUPANIJA.jpgNekadašnja zgrada Bačko – bodroška županija je reprezentativno zdanje, koje se nalazi u najvećem somborskom parku, zasnovanom krajem XIX veka. Istorija Sombora je u velikoj meri bogata i duga istorija ovog zdanja, koje je svoj današnji izgled sa fasadomu stilu ekletizma dobilo 1882. godine. Zgrada u kojoj se sada nalazi Skupština opštine, ima prizemlje, dva sprata i krov sa tavanskom prozorima. Krov je u obliku trapeza, sa četiri velike vaze sa girlandima, a u sredini je velika mandorla. Za vršna krovna kupola podseća na kupolu venecijanske crkve Santa Marija dela Salute, ali je daleko manjih dimenzija. Najznačajniji događaji u istoriji grada su se dešavali u svečanoj sali, u kojoj je monumentalna kompozicija ''Bitka kod Sente'' (7x4m), koju je u Minhenu naslikao Ferenc Ajzenhut. Smatra se da je to najveće ulje na platnu u zemlji. I u drugim salama ima značajnih umetničkih dela. Tekst autora Nade Savković, preuzet iz vodiča ''Vojvodina – kulturna baština''.

izvor:vojvodinaonline

 
Top