Sombor: Propada Ferenbahov dvorac

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Sombor: Propada Ferenbahov dvorac
Izvor: NovostiZašto je Ferenbahov dvorac u Aleksi Šantiću, iz 1906. godine, prepušten zubu vremena. Niko neće da uloži novac u velelepni objekat sa spiska 67 dvoraca u Vojvodini
Od palate ostale ruine - trava sa obe strane zida


SOMBOR - Ferenbahov dvorac u blizini Alekse Šantića, nadomak Sombora, nalazi se na spisku 67 dvoraca, koliko ih ima u Vojvodini. Kao vlasnik vodi se PP „Aleksa Šantić“, u istoimenom mestu, inače u restrukturiranju.

Međutim, dvorac već decenijama zbog nebrige i nemara propada i prepušten je na milost i nemilost vandalima. Nažalost, od velelepne građevine ostale su samo zidine, a jedinstveni park, na više od deset hektara, zarastao je u šipražje.

Po rečima Nikole Pajića, predsednika Saveta MZ Aleksa Šantić, Mesna zajednica već nekoliko puta je pokušala, i još uvek to čini, da se izbori da se dvorac uvrsti u plan obnove dvoraca iz strategije razvoja turizma u Vojvodini.

On dodaje da je MZ još lane poslala zahtev Agenciji za privatizaciju da se dvorac izdvoji iz preduzeća i vlasništvo prenese na lokalnu zajednicu, ali odgovor još nisu dobili.Zainteresovanih kupaca ima, međutim, niko ne želi da ulaže u investiciju koja nije sigurna.

Naime, Ferenbahov dvorac, ili kako ga još ovde zovu Baba Pusta, podigao je 1906. godine Karolj Ferenbah, veliki bačkobodroški župan. U stilu bečke secesije, dvorac je građen po projektu Ferenca Rajhela.

Od nekadašnjeg sjaja velelepne građevine sa tornjem, u čijem je dvorištu svojevremeno, kao prvo takvo drvo u Evropi, bio zasađen i ginko, nije ostalo gotovo ništa. Iz dvorca su odneta vrata, prozori, pločice, radijatori, instalacije, mermerne ploče, a krov se urušio na nekoliko mesta.

Na sredini prostranog hola zjapi rupa s koje je neko skinuo veliki luster i dobro ga prodao. Retko drveće je posečeno, a ono što je i ostalo, zaraslo je u korov.

- Do kraja sedamdesetih godina u dvorcu je bilo sedište jedne od uprava poljoprivrednog preduzeća, ali posle izmeštanja uprave, dvorac je ostao bez ikakvog nadzora - kaže Pajić.

Bela Duranci uradio je početkom sedamdesetih godina projekat restauracije. Na tome je ostalo, a tabla koja je godinama stajala na prilazu dvorcu, sa obaveštenjem da su objekat i park pod zaštitom države, nije sprečila one koji su sa tog imanja odnosili sve što se moglo.


U vreme dok je bio vlasnik PP „Aleksa Šantić“, Mile Jerković je prodao dvorac i zemlju oko njega.

- Dvorac je prodat jednom fizičkom licu. Taj ugovor je predviđao da se novi vlasnik može uknjižiti čak iako ne isplati cenu, koja je bila nešto iznad tri miliona dinara. Posle raskida privatizacije, tadašnji direktor Arsenije Katanić i nova uprava uspeli su da sve ugovore o prodaji imovine, pa i ovaj, stave van snage, tako da je dvorac vraćen poljoprivrednom preduzeću - predočava Pajić, koji je ujedno i zamenik predsednika UO PP „Aleksa Šantić“.

On dodaje da MZ i Poljoprivredno preduzeće žele da se obnovi dvorac, te da će se prijaviti na listu zainteresovanih za obnovu ovog zdanja u Vojvodini.


SNIMAN FILM U DVORCU

- POLOVINOM osamdesetih godina u ovom dvorcu sniman je domaći film „Držanje za vazduh“. Film je nedavno ponovo prikazan i jasno se vidi da je tada sve još bilo očuvano, i vrata i prozori, mermerno stepenište, u pojedinim prostorijama bili su još i lusteri, kupatila su radila, kao i fontana i bazen ispred dvorca, a park je još tada bio kultivisan - napominje Pajić.

 
Top