Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Solid state relay pomoć

  • Začetnik teme Mitiki
  • Datum pokretanja
F

Fanuc

#2
Ovaj SSR je za struje do 25A sto je oko 5 puta vise nego sto ta pumpa vuce, tako da ce biti dobar izbor. Cak u specifikacijama pise da u prvoj periodi moze da podnese i deset puta vise. Ipak ga treba staviti na hladnjak, prethodno namazan silikonskom termalnom pastom.
Inace solid state rele uopste nije problem napraviti i kostao bi mnogo manje. Izborom zero crossing optocouplera koji je veoma jeftin moze se postici ukljucenje potrosaca u trenutku kada sinusoida napona prolazi kroz nulu, tako da se minimizuje strujni udar. Trijak po zelji za odredjeni napon i struju kosta desetak procenata od gotovog solid state relea.
Kada je pumpa za vodu u pitanju, u svakom slucaju elektronika ne treba da je blizu tj. treba da se obezbedi dobra izolacija od vlage.
Pitao bih samo zasto je pala odluka da se pumpa ukljucuje na ovaj nacin?
Pitanje nije sugestivno, u stilu ne treba tako, nego me cisto interesuje iz koje potrebe se doslo do ovog resenja.
 
J

joeslav

#3
solid state relay ima smisla ako se nesto cesto ukljucuje. ako se ne ukljucuje cesto onda na grebenasti prekidac ili sklopnik. sve zavisi od aplikacije. pozdrav
 
M

Mitiki

#4
Fanuc hvala na odgovoru. Treba mi za ukljucivanje pumpe daljinskim putem preko sms poruke.To sto si naveo ne znam da napravim sam posto se slabo razumem oko elektronike. JOESLAV jel taj grebenasti prekidač ili sklopnik se isto aktivira kada dobije neki mali napon ma primer oko 12volti. U svakom slucaju bi mi odgovaralo tako nesto a da je jeftinije od ssr releja.
 
J

joeslav

#5
solid state relej je beskontaktni prekidac. elektronski prekidac. dobar je ako nesto palis i gasis cesto. nema klasicne kontakte pa ne moze nista da izvarnici. prosla su vremena pravljenja necega iz elektronike. sve to moze danas da se kupi. grebenasti prekidac je obican prekidac. 0-1 pise na njemu. to imas u svim fabrikama. to ti ne odgovara. neko mora rukom da ga ukljuci, okrene. za sklopku je bitno koji je upravljacki napon i snaga motora. posto imas motor od 1kw onda moze sklopka koju nadjes sto se tice snage. ostaje ti samo upravljacki napon za sklopku. ako ne nadjes za 12V sklopku onda taj napon od 12V aktivira neki relej za 12V, a on ukljuci tu sklopku u zavisnosti koji upravljacki napon imas. treba ti jos dm sklopka koja ce stititi motor od opterecenja.
 
M

Mitiki

#6
Od kakvog opterecenja da stiti motor. ? To je fabricka pumpa ona ima valjda to ugradjeno u sebi. Samo mi treba SSR reley da pusti struju kada hocu.
 

Top