„Solarisovi” autobusi dobili zeleno svetlo za crvenu boju

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
„Solarisovi” autobusi dobili zeleno svetlo za crvenu boju
Poljski proizvođač prihvatio da se boja menja, ali pod određenim uslovima uz prisustvo njihovih kontrolora. – U zavisnosti od starosti i vrste vozila farbanje košta od 1.800 do 2.500 evra

Solaris-KROP.jpg

(Foto R. Krstinić)
„Solarisovi” autobusi, za koje je posle najave o farbanju vozila gradskog prevoza bilo neizvesno da li će moći da menjaju boju, ipak će postati crveni. Gradsko saobraćajno preduzeće dobilo je saglasnost od proizvođača da boja može da se promeni, iako još važi garancija na postojeću žuto-plavu kombinaciju.

– Poljski proizvođač prihvatio je da se boja menja, ali pod određenim uslovima uz prisustvo njihovih kontrolora. Sav posao radiće firma kojoj oni daju ovlašćenje i moraće da poštuju njihove specifikacije – objašnjava Željko Milković, direktor GSP „Beograd”.

Menjanje boje, kojim će biti obuhvaćeno više od pet stotina autobusa GSP-a, već je počelo. U zavisnosti od starosti i vrste vozila farbanje košta od 1.800 do 2.500 evra i ono neće biti završeno brzo.

– Kako koji autobus dolazi na remont, tako ga farbamo. Imamo plan šta treba da uđe u saobraćaj u narednih godinu dana, šta u narednih pet, pa tako i organizujemo posao. One koje planiramo da povučemo u narednih nekoliko meseci sigurno nećemo farbati jer nećemo da bacamo pare i gubimo vreme – ukazuje Milković.

Ovakvih problema neće biti sa novim vozilima jer će sva ona biti naručena u crvenoj boji. Prvih deset takvih „Ikarbusovih” autobusa koji su rađeni u saradnji sa „Mercedesom” GSP-u je isporučeno krajem septembra, a još pet pre dva dana.

– Ostalih 15 vozila, od 30 koliko je ukupno ugovoreno, biće isporučeno do 5. novembra. Prvih deset vozila već je u saobraćaju na prigradskim linijama, a ostala će biti na gradskim. To će se tačno znati kada se uradi nova raspodela linija sa privatnicima – objašnjava Milković.

Sledeće nedelje trebalo bi da bude raspisan tender za nabavku 20 novih niskopodnih autobusa. Očekuje se da ugovor bude potpisan do kraja ove godine, a da se vozila isporuče u maju 2016. godine. Prednost bi trebalo da imaju domaći proizvođači kako bi proizvodnja bila jeftinija, ali i kako bi bili urađeni autobusi koji su prikladniji za naš teren.

– Autobusi koji se trenutno isporučuju odlični su za dalje delove grada, kao što su kosmajska sela. Kod zadnjih vrata imaju četiri stepenika i uži ulaz pa nisu najpogodnija za delove grada u kojima je velika gužva, poput Karaburme ili Novog Beograda. Sa „Ikarbusovim” autobusima ne postoji nikakav problem, ali ako ćemo već da biramo, za gradske linije pre ćemo da uzmemo niskopodne – kaže Milković.
 
Natrag
Top