Šta je novo?

Snimanje vlastitog Windows XP Boot CD-a sa preinstalled sistemom .

Član
Učlanjen(a)
02.01.2012
Poruka
8
Evo da dam svoj mali doprinos .....


Snimanje vlastitog Windows XP Boot CD-aU večini slučajeva brand name računari dolaze sa preinstalled sistemu.
U postu je objašnjeno kako od vašeg preinstalled Windows XP sustava napraviti klasični Windows XP boot CD.

Prvi korak je osigurati sljedeće:

Windows XP

Potrebno je da imate legalnu instalaciju Windows XP sustava, nije bitno Home ili Professional.

Folder na vašem lokalnom disku I386

Folder I386 je veoma važan. Potražite ga na stazi „C:\I386“ .
U slučaju da nemate spomenuti folder nećete moći uraditi opisano u postu.

Windows XP CD Key

Potražite CD Key koji ste dobili sa računarom, obično se nalazi na poleđini računara ili
na kutiji Windows XP sistema koji ste dobili uz računar.

Driveri koji su došli uz računar

Potražite sve potrebne drivere za vaš računar.
U slučaju da ih niste dobili na CD ili DVD mediju preuzmite ih sa web stranica proizvođača.

Program za snimanje CD ili DVD medija

Potrebno je imati Program koji podržava snimanje bootabilnih CD/DVD medija.
U ovom postu će biti objašnjen postupak sa ImgBurn programom koji je uz svoje mogućnosti još i besplatan.

Windows setup CD boot sector

Na kraju potrebno je da imate boot sector sa bootnog CDa Windows XP, 2000 ili 2003. Boot sector možete preuzeti sa linka Nu2 Download page , dakle radi se o wxp10.zip datoteci.

Važna Napomena

Opisani postupak možda neće raditi na svakom pojedinom računaru.
Da bi osigurali već postojeću instalaciju Windows XP sistema na vašem računaru i podatke koje imate na „C“ particiji potrebno je da uradite Image te particije.
Po mom iskustvu Acronis Backup and disaster recovery software for Windows, server backup solutions for both Windows and Linux je jedan od boljih programa za backup i restore particija računara.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postupak kreiranja Windows XP boot CD-a


 • Kreirajte folder „XPSETUP“ na lokaciji „C:\“ . Folder „C:\XPSETUP\“ će sadržavati čitavu strukturu bootnog CD medija za Windows XP.
 • Kopirajte folder I386 sa „C:\I386“ na „C:\XPSETUP\I386\“ .
 • Napomena, ne koristite naredbu „cut“ ili „move“ već isključivo „copy“.
 • Kreirajte ASCII text datoteku koja u sebi sadrži riječ „Windows „ sa znakom razmaka na kraju i sa prvim velikim slovom W i pritiskom na „Enter“ pređite u drugi red (Windows upišite bez znaka navoda).

Primjer: otvorite folder „C:\XPSETUP\“ te na praznu površinu kliknite desnim klikom miša, odaberite „new“ pa opet „new text document“. U novootvorenoj datoteci upišite „Windows „ bez znaka navoda i udarite „Enter“. Spremite datoteku pod nazivom „WIN51“ (ovdje obavezno spremiti datoteku sa znacima navoda tako da Notepad ne pridruži .txt ekstenziju našoj datoteci.

Ako je vaš računar ili laptop došao sa Windows XP Home sistemom tada uradite kopiju datoteke koju ste maloprije napravili i dodijelite joj naziv "WIN51IC". U slučaju da se radi o Windows XP Home Service Pack 1 sistemu tada uradite dvije kopije datoteke „WIN51“ i nazovite ih "WIN51IC" i "WIN51IC.SP1". Za Windows XP Home Service Pack 2 uradite tri kopije datoteke „WIN51“ i nazovite ih "WIN51IC", "WIN51IC.SP1" i "WIN51IC.SP2". Napomena, sve kopije koje ste uradili treba da se nalaze u folderu „C:\XPSETUP\“ .


Ako je vaš računar ili laptop došao sa Windows XP Professional sistemom tada uradite kopiju „WIN51“ datoteke i dodijelite joj naziv "WIN51IP". Za Windows XP Professional Service Pack 1 sistem uradite dvije kopije „WIN51“ datoteke i dodijelite im naziv "WIN51IP" i "WIN51IP.SP1" . U slučaju da se radi o Windows XP Professional Service Pack 2 sistemu tada uradite tri kopije „WIN51“ datoteke i dodijelite im naziv "WIN51IP", "WIN51IP.SP1" i "WIN51IP.SP2" . Napomena, sve kopije koje ste uradili treba da se nalaze u folderu „C:\XPSETUP\“ .

Pažljivo pročitajte korak iznad.
U slučaju da koristite Windows XP Professional Service Pack 1 koji se naknadno nadogradio na Windows XP Professional Service Pack 2 tada slijedite upute za Windows XP Professional Service Pack 1.
Ako ipak želite da vaš Boot CD Windows XP Professional ili Windows XP Home ima i željeni Service Pack tada slijedite korak opisan za taj Service Pack i nastavite sa stavkom ispod, inače ako ne želite da Windows XP boot CD ima nadogradnju preskočite stavku ispod i slijedite upute stavke nakon.

 • U slučaju da je vaš računar došao sa instaliranim Windows XP ili Windows XP SP1 a vi želite da uradite Windows XP SP2 Boot CD tada slijedite upute ispod.

Preuzmite Windows XP Service Pack 2 sa linka Download: Windows XP Service Pack 2 for IT Professionals and Developers - Microsoft Download Center - Download Details
i spremite datoteku na „C:\“ . Kada ste to uradili pretpostavljam da imate datoteku na „C:\“ particiji koja se zove "XPSP2.EXE" .

Sada je potrebno da nadogradimo sadržaj „C:\XPSETUP\I386\“ foldera tako da u njemu imamo Service Pack 2 datoteke. Pored nadogradnje „C:\XPSETUP\I386\“ foldera dobiti ćemo i par datoteka u „C:\XPSETUP\“ folderu uključujući i „setup.exe“ .
Opisani postupak nadogradnje datoteka poznat je pod nazivom „slipstreaming“.

Da uradite „slipstreaming“ Service Pack 2 pokrenite „cmd“ komandnu liniju i ukucajte naredbu :

C:\XPSP2 /integrate:C:\XPSETUP

Nakon što udarite tipku „Enter“ sačekajte da program završi sa izvođenjem. Nakon izvođenja programa možete pogledati u folder „C:\XPSETUP\“ gdje ćete primijetiti neke nove datoteke.

 • U ovom trenutku vaš folder „C:\XPSETUP\“ sadrži sve datoteke koje se trebaju da kopiraju na CD medij. Ne brinite ako u „C:\XPSETUP\“ ne vidite datoteku „setup.exe“. Datoteka „setup.exe“ će se pojaviti u navedenom folderu samo ako smo radili „slipstreaming“, dok u slučaju klasične instalcije Windows XP sistema (bez naknadnih nadogradnji) datoteka „setup.exe“ nije potrebna.
 • Sada odzipujte datoteku wxp10.zip , otvorite folder „cds“ i opet otvorite folder „wxphome“ ili „wxppro“ nije bitno, te na kraju u tom folderu otvorite „files“ folder. Kopirajte "w2ksect.bin" datoteku na „C:\“ . Važno je da "w2ksect.bin" datoteku kopirate točno na „root“ stazu „C:\“ tako da je program ImgBurn može kasnije pronaći.

Snimanje Boot CD-a
Verzija ImgBurn programa korištena u ovom tutorijalu je 2.3.2.0 , dok se sa verzijom 2.4.0.0 ne može uraditi opisano. Ne znam dali je bug popravljen u novijim verzijama ali ako ne pronađete 2.3.2.0 onda pokušajte sa jačom verzijom od 2.4.0.0.

 • Pokrenite notepad.exe , Kopirajte kompletan tekst ispod u novootvoreni notepad.exe prozor.

IBB[START_BACKUP_OPTIONS]

BuildMode=1

Destination=0

TestMode=0

Verify=1

WriteSpeed=0

Copies=0

FileSystem=1

PreserveFullPathnames=0

RecurseSubdirectories=1

IncludeHiddenFiles=1

IncludeSystemFiles=1

IncludeArchiveFilesOnly=0

AddToWriteQueueWhenDone=0

ClearArchiveAttribute=0

VolumeLabel_ISO9660=VRMHOEM_EN

VolumeLabel_Joliet=

VolumeLabel_UDF=

Identifier_System=

Identifier_VolumeSet=

Identifier_Publisher=

Identifier_Preparer=

Identifier_Application=

Dates_FolderFileType=0

Restrictions_ISO9660_InterchangeLevel=0

Restrictions_ISO9660_AllowMoreThan8DirectoryLevels=1

Restrictions_ISO9660_AllowMoreThan255CharactersInPath=1

Restrictions_ISO9660_AllowFilesWithoutExtensions=1

Restrictions_ISO9660_AllowFullASCIICharacterSet=1

Restrictions_ISO9660_DontAddVersionNumberToFiles=1

Restrictions_Joliet_InterchangeLevel=1

Restrictions_Joliet_AllowFilesWithoutExtensions=1

Restrictions_Joliet_AddVersionNumberToFiles=0

BootableDisc_MakeImageBootable=1

BootableDisc_MediaEmulationType=0

BootableDisc_BootImageFile=C:\w2ksect.bin

BootableDisc_DeveloperIdentifier=

BootableDisc_LoadSegment=07C0

BootableDisc_LoadSectorCount=4

[END_BACKUP_OPTIONS][START_BACKUP_LIST]

C:\XPSETUP

[END_BACKUP_LIST]

Spremite datoteku pod nazivom "XPSETUP.ibb" , uključujući i znake navoda tako da notepad ne dodijeli ekstenziju .txt . Datoteku spremite gdje god želite, bitno je da je možete pronaći.

 • Pokrenite ImgBurn program i odaberite Build from the menu
 • U programu označite File -> Load Project from the menu. Otvoriti će se dijaloški okvir. Označite datoteku XPSETUP.ibb koju ste maloprije kreirali, i kliknite „Open“. Ako ne možete pronaći "Load Project" u meniju, to znači da niste dobro uradili prethodni korak te je potrebno da se vratite na njega i uradite šta treba.
 • Kliknite na „Labels“ tab na desnoj strani prozora te promijenite Label u ISO9660 polju sa jednim od sljedećih Labela ovisno o kojoj verziji Windows XP sistema je riječ:

[TABLE]
[TR]
[TD]
Verzija​

[/TD]
[TD="width: 376"]
Label​

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Home OEM[/TD]
[TD="width: 376"]WXHOEM_EN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Home SP 1 OEM[/TD]
[TD="width: 376"]XRMHOEM_EN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Home SP 1a and SP 2 OEM[/TD]
[TD="width: 376"]X1AHOEM_EN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Professional OEM[/TD]
[TD="width: 376"]WXPOEM_EN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Professional SP 1 OEM[/TD]
[TD="width: 376"]XRMPOEM_EN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 376"]Windows XP Professional SP 1a and SP 2 OEM[/TD]
[TD="width: 376"]X1APOEM_EN[/TD]
[/TR]
[/TABLE] • Na kraju kliknite „write“ ikonu na dnu prozora. Napomena, ovisno o verziji ImgBurn programa „tool tip“ tekst može ispisati „write“ ili „build“.
 • Vjerovatno čete dobiti poruku "You've only selected 1 folder! C:\XPSETUP. Does the 'XPSETUP' folder represent the root directory for the image content? (Otherwise the 'XPSETUP' folder will be visible in the root directory of the image.)" , na koju kliknete potvrdno „Yes“. Znači odabrali smo da folder „XPSETUP“ bude prvi folder prikazan na CD mediju nakon što snimimo sadržaj.

Nakon što je CD snimljen posao je obavljen. Pretpostavljam da ste uradili backup sistema prije svega, ili još bolje Image „C“ particije pa preporučujem da pokušate instalirati Windows XP koji ste upravo snimili.
 
Top