Sneg u BiH i u regionu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Sneg u BiH, Austriji i Sloveniji[/h]
Sarajevo, Banjaluka, Beč, Ljubljana, Pariz -- Na području Knežava u Republici Srpskoj i Bihaću i okolini u Federaciji BiH počeo je da provejava sneg. Sneg pravi haos na putevima u Austriji kao i Sloveniji.


82331237508d17df56c10011265743_orig.jpg
Na području cele BiH je oblačno sa kišom. Sneg i susnežica zahvatiće sutra veći deo BiH, a već za utorak se najavljuje razvedravanje, ali s temperaturama u pojedinim delovima i do minus šest stepeni.
Prema informacijama Auto-moto saveza, na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Prvi sneg koji pada i u nižim predelima Austrije izazvao je haos na putevima širom zemlje.

Više od 100 saobraćajnih udesa dogodilo se protekle noći, a jedan od njih odneo je i ljudski život.

Najteža saobraćajna nesreće dogodila se na zaobilaznici oko Gros-Haslaua, šest kilometara severno od mesta Cvetl na teritoriji pokrajine Donja Austrije. Žena je udarila, usled jakih snežnih padavina, u autobus koji je prevozio penzionere sa izleta. Od siline udara autobus je proklizao u jarak, a žena koja se nalazila za volanom automobila preminula je na licu mesta.

Među putnicima autobusa je 25 lakše povređeno, od kojih je šest upućeno u obližnju bolnicu.

Noćas je obilna kiša u Sloveniji prešla u sneg, koji se nakupio i na putevima što sprečava normalan saobraćaj.

Kao posledica obilne kiše juče i noćas su brojne reke izazvale poplave sa kojima se uz pomoć vatrogasaca bori lokalno stanovništvo oko Save, Krke, Soče i drugih reka.

Agencija za okolinu posebno upozorava na poplave koje je izazvala reka Vipava, kao i na mogućnost snežnih lavina u višim predelima.

Prvi jači sneg i jaki vetrovi uzrok su brojnim problemima u saobraćaju na području Hrvatske.

Zbog različitih vremenskih uslova, na ostrvima na Jadranu i u Dubrovniku se beleže temperature oko i preko 20 stepani Celzijusa, dok je u Delnicama i nekim mestima u Gorskom kotaru i Lici zebeležen stepen ispod nule.

Državni hidrometeorološki zavod najavio da će u Gorskom kotaru i Lici snega biti od pet do 20 santimetara, dok je u Hrvatskom zagorju od jutros i do 14 santimetara snega koliko je zebeleženo u mestu Bednja, dok Krapina ima četiri santimetra, koliko ima i na Sljemenu, planinskom vrhu nad Zagrebom.

U područjima uz granicu sa Slovenijom, sneg koji je napadao na stabla koja još nisu ostala bez lišća, uzrokovao je brojne prekide saobraćaja jer su stabla padala ne puteve, pa su vozači morali da čekaju da ih putari, šumari i vatrogasci uklone.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva da su stabla pala na vozila i povredila vozače.

Zbog jake bure na pojedinim deovima autoputeva Zagreb - Split i Zagreb - Rijeka, na deonicama Jadranske magistrale od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene, kao i i Paškim mostom smeju da voze samo automobili.

[h=2]U Francuskoj zbog snega ostali bez struje[/h]Zbog jakog snega i naleta vetra koji su od juče zahvatili više delova Francuske bez struje je danas ostalo desetine hiljada stanovnika u francuskim Alpima i na jugu Francuske, javila je državna elektrodistribucija.

Više od 50.000 domaćinstava ostalo je bez struje, prema poslednjem izveštaju francuske elektrokompanije.

U planinskim departmanima Savoja, Ot-Savoja i Izer, grane drveća pod teretom snega padaju na električne vodove i prekidaju ih.

Na jugu Francuske domaćinstva su ostala bez struje zbog jakog vetra koji dostiže i do 130 kilometara na sat, rekao je portparol francuske elektrodistribucije (ERDF).Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Hladno i u regionu: U Sarajevu -16


Sarajevo -- U BiH je jutros najniža temperatura izmerena na Kupresu - minus 23 stepena, dok je u Sarajevu jutros bilo minus 16 stepeni Celzijusa.


43826522850c5baf3db9e8310588692_368x246.jpgSaobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a iz Asocijacije auto-moto klubova apeluju na vozače da sporo voze na deonicama u višim planinskim predelima zbog poledice na putevima.

Sneg i niske temperature okovale su sve gradove u Bosni i Hercegovini, a najniža temperature u jutarnjim satima izmerena je u Gacku, minus 24, u Kupresu i Sokolcu bilo je minus 23 stepena, a najtoplije je bilo a Jadranu u Neumu, gde je izmereno minus dva.

Visina snežnog pokrivača u Nevesinju je 45 centimetara, Gacko, Han Pijesak 38, Drinić 35, Foča 30, Srebrenica 24, Zvornik, Bijeljina 20, Sokolac 19 centimetara.

Na Bjelašnici je jutros bilo minus 12 stepeni, a visina snega 78 centimetara. Svi putevi u BiH su prohodni, ali vlažni I klizavi, saopštile su nadležne službe.

Vozači se upozoravaju na poledicu, posebno u višim planinskim predelima, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima I preko mostova.

U gradovima, međutim, neprohodni trotoari, sneg koji pada sa krovova i ledenice koje mogu svakog trenutka pasti nekome na glavu samo su neki od problema s kojim se građani suočavaju svake zime, pa komunalni redari “neposlušnima” ispisuju kazne koje iznose i do 3.000 konvertibilnih maraka.

Vozačima se savetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima i da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

U čitavoj Crnoj Gori jutros su izmerene temperature ispod nule, čak i na primorju, a najhladnije je bilo u Kolašinu gde se živa spustila na minus 22 stepena.

Sibirski uslovi vladaju na severu Crne Gore, pa je tako na Žabljaku izmerena temperatura od minus 19 stepeni, dok je snežni pokrivač preko jednog metra.

U Pljevljima je takodje bilo minus 19, dok je sneg napadao pola metra. Hladnoće nisu mimoišle ni centralni deo Crne Gore - na Cetinju je izmereno minus 17 stepeni, a u Nikšsiću minus 14. Svi ovi gradovi su pod snežnim pokrivačem, što dodatno usložnjava meteorološke prilike.
I Podgorica i crnogorsko primorje jutros su bili u temperatornom minusu, pa je tako u glavnom gradu Crne Gore bilo minus četiri stepena, dok je u Baru i Herceg Novom bilo minus jedan.

Ministarstvo zdravlja je apelovalo na gradjane da, zbog klizavih površina, ne izlaze iz kuće bez preke potrebe. U narednom periodu, kako je saopšteno, zbog pojave poledice mogući su padovi, kao i povredjivanje u slučaju obrušavanja snega i ledenica sa krovova i pada drveća.
Apelujemo na gradjane da budu pažljivi prilikom izlaska na klizave površine, da izbegavaju izlazak iz kuća bez preke potrebe, pogotovo starija lica, kao i da izbegavaju kretanje uz objekte i ispod drveća , saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Sneg i poledica prouzrokovali su probleme u saobraćaju, posebno na severu Crne Gore, zbog čega je iz Auto-moto saveza savetovano vozačima opreznu vožnju ili da izbegavaju putovanja.

Put Plužine-Šćepan polje zatvoren je za teretna vozila, a saobraća se jednosmerno na mestima usova. Kamionima sa prikolicom i šleperima zabranjeno je kretanje na putevima Nikšić-Šavnik, Šavnik-Zzabljak, Nikšić-Plužine, a na putu Vilusi-Vraćenovici teretna vozila saobraćaju naizmenično.

Iz Auto-moto saveza Crne Gore su podsetili da je upotreba zimske opreme obavezna. Napajanje elektičnom energijom u većem delu Crne Gore je stabilizovano, ali i dalje ima problema na seoskim područjima, koja su, uglavnom, bez struje. Iz Elektroprivrede Crne Gore su apelovali na gradjane da smanje potrošnju električne energije.Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top