Šta je novo?

Smiješite se u organe i otpustite negativne emocije

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Smiješite se u organe i otpustite negativne emocije

U8ykzi6.jpg


Tradicionalna kineska medicina temelji se na teoriji pet elemenata: zemlja, drvo, vatra, voda i metal. Kineska medicina vjeruje kako postoji veza između vaših organa i emocija, jer je svaki od pet elemenata povezan s određenim organom. Uravnoteživanje organa povezanog s određenom emocijom, uravnotežit će dotičnu emociju. No isto tako, ponekad je organ izvan ravnoteže, te tako uzrokuje emocionalnu neuravnoteženost.

Prema sustavu pet elemenata, organi djeluju u parovima (yin i yang). Povezani organi su:

Pluća – debelo crijevo
Bubrezi – mokraćni mjehur
Jetra – žučni mjehur
Srce – tanko crijevo
Slezena – želudac

Sve emocije pohranjuju se u organima kao npr. tuga u plućima, ljutnja u jetri, tjeskoba u srcu, briga i zamišljenost u slezeni, a strah u bubrezima.
Jednostavnim davanjem pozornosti organima i ispunjavanje zdravijom energijom kao što je osmijeh i disanje (više kisika i bolji protok krvi), možete otpustiti emocionalno smeće zahvaćeno u vašim organima i tako uspostaviti ravnotežu na fizičkoj i emocionalnoj razini.
Mnoge stare kulture koriste Unutarnji osmijeh kao iscjeljujuću i meditativnu praksu. Taoisti vjeruju kako je zadržavanje osmijeha na vašem licu i njegovo usmjeravanje prema unutra, vašim organima i unutarnjem tijelu, ključ za dobro zdravlje i dugovječnost.
Osmijeh je zarazan i on ima moć transformirati negativnu energiju u pozitivnu. Isto tako, kada smo namršteni i namrgođeni, takav stav potiskuje dobro funkcioniranje našeg imunološkoga sustava, te povećava stres pri čemu dolazi do sužavanja kanala za tijek energije koja se potom blokira.
Korisno je zapamtiti da nam za osmijeh treba samo 26 mišića, a za mrštenje čak 62. Ako se nasmiješite, odmah ćete osjetiti razliku i energetski pomak.
Čak i ako niste raspoloženi za smijanje, napor da se nasmijete će se isplatiti. Istraživanja iz biofeedbacka dokazala su da i je površinski osmijeh učinkovit, jer čak i tada mozak otpušta sretne hormone.
Osmijeh ispire lošu energiju, pa se preporuča raditi meditaciju na unutarnji osmijeh svakodnevno kao jednostavan način da umirite um i prizovete zdravlje.
Tehnika je vrlo jednostavna. Osmjehnite se i zaista osjetite energiju osmijeha, a potom zamislite kako šaljete tu energiju u svaki vaš organ. Polako i namjerno udišite energiju osmijeha u svaki vaš organ. Ostanite pri svakom organu barem 5 minuta kako bi dobio energiju osmijeha, prije nego li krenete na drugi organ. Isto tako, kao dodatna potpora organu, možete staviti ruku na njega dok udišete energiju osmijeha.

Smiješite se u organe i otpustite negativne emocije:
  • Smiješite se u jetru i otpustite ljutnju:
Smiješenje u jetru ne samo da pomaže u rastvaranju ljutnje i zamjeranja, već uvelike pomaže u procesu donošenja odluka. Dopustite si da oprostite, prihvatite i osjetite ljubaznost.
  • Smiješite se u bubrege i rastvorite strah

Dopustite si da se osjetite sigurno. Dišite u vaše bubrege, osjetite kako su postali mekani nakon otpuštanja straha i stresa.

  • Smiješite se u vaša pluća i rastvorite tugu i depresiju:

Ispunite pluća zrakom prilikom udaha i potpuno ih ispraznite prilikom izdaha. Dopustite svježem zraku da ispunit vaša pluća dok udišete energiju osmijeha. Osjetite kako se opuštaju i kako otpuštaju osjećaje tuge i depresije.

  • Smiješite se u trbuh i rastvorite tjeskobu:

Trbuh je mjesto gdje često držimo puno brige. Smiješenje u trbuh može vam uvelike pomoći da budete prisutni u sadašnjem trenutku i otpustite brigu i tjeskobu glede prošlosti i budućnosti. Nastavite udisati energiju osmijeha u trbuh dok ne bude u potpunosti opušten. Opušteni osmijeh znači poboljšanu probavu, kao i to da ćete se osjećati mirnije.

  • Smiješite se u srce i rastvorite mržnju i nestrpljenje:

Smiješenje u srce može vam pomoći da transformirate okrutnost, povrijeđenost, mržnju i nestrpljenje. Ispunite svoje srce s radošću, ljubaznošću i suosjećanjem sa svakim ciklusom disanja.

  • Smiješite se u bilo koji dio tijela:

Možete uživati kratku petominutnu pauzu osmijeha dišući u bilo koji dio vašega tijela koji je premoren ili pod stresom. Smiješite se u vaše oči ako su umorne. Smiješite se u vašu vilicu ako stišćete zube. Smiješite se u ramena ako su ukočena. Smiješite se u stopala ako su umorna. Osmijeh vas potiče da postanete mekši, da otpustite i poboljšate tijek energije.

Na kraju, možete uputiti osmijeh cijeloj vašoj kralježnici, šaljući zlatno svijetlo koje ide preko svakog kralješnjaka, kroz živčani sustav, koštanu srž, kosti, mišiće, kožu i kosu.
Detaljnije upute o ovoj vježbi/meditaciji, te o posebnim položajima za čišćenje svakoga organa možete pronaći u knjizi Mantak Chia «Probudite iscjeljujuću energiju kroz tao».

Priredila: Katarina Supičić
Izvor: Transformativa.hr
 
Top