Smederevo - Železara Smederevo

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Danas moguće rešenje za Železaru











Izvor:
B92.net









Predstavnici Vlade Srbije, menadžmenta i sindikata Železare Smederevo razgovaraće danas o aktuelnoj situaciji u toj čeličani i mogućim rešenjima.


19544345944f3f2b28f36a1820628283_orig.jpg



Sindikati traže da se ne obustavlja proizvodnja u "Železari Smederevo" a u suprotnom spremni su na brojne sindikalne akcije u celoj Srbiji, rekao je predsednik Nezavisnog sindikata Mileta Gujaničić.Menadžment te čeličane prošle sedmice najavio je da će u prvoj n4edelji jula rad na drugoj visokoj peći u "Železari Smederevo" biti prebačen na režim "tihog hoda" zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je ranije da "Železara Smederevo" neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani "tihi hod".
"Železara Smederevo" je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es stil", koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

"Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Železara ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Staje proizvodnja u "Železari Smederevo"











Izvor:
Novosti.rs









Proizvodnja u Železari Smederevo biće privremeno obustavljena od 10. jula do 1. septembra, stavljanjem druge visoke peći na "tihi hod", izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja NebojšaĆirić.

On je rekao da je na sastanku sa predstavnicima sindikata i menadžmenta železare zaključeno da je privremena obustava proizvodnje u ovom trenutku ekonomski opravdana i najbolje rešenje.


Zelezara-Smederevo.jpg



Ćirić je rekao da će u tom periodu deo zaposlenih otići na plaćena odsustva, a deo na godišnje odmore i ponovio da neće i ne sme biti gašenja "Železare Smederevo" jer je to strateški važna kompanija za privredu Srbije.

Ministar ekonomije najavio je da će Vlada Srbije u četvrtak doneti zaključak koji će definisati uslove i način obezbeđenja sredstava za pokretanje proizvodnje od 1. septembra.

Ćirić je odbacio spekulacije da su loš kvalitet proizvoda i nedostatak plasmana uzroci obustave proizvodnje u "Železari Smederevo" već su problem, kako je rekao, berzanske cene i inputi proizvodnje.

To su "makaze" u kojim se našla čeličana jer su porudžbine sirovina 25 odsto skuplje od finalnog proizvoda, objasnio je on i izrazio očekivanje da će u kratkom roku biti ugovoreno snabdevanje po nižim cenama sa mogućnošću plaćanja između 60 i 90 dana jer se sada plaća avansno.

Ćirić je rekao da je kompromis o železari postignut socijalnim dijalogom sa tri reprezentativna sindikata i da se samo na takav način mogu naći i dugoročna rešenja za tu kompaniju.

Prema njegovim rečima, biće formirana radna grupa u kojoj će učestvovati i sindikati, a koja će raditi na pronalaženju strateškog partnera i ugovaranju komercijalnih aranžmana.

Predstavnici sindikata istakli su da je postignut kompromis i da su dobili uveravanja da neće biti zatvaranja železare.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Železari Smederevo" Siniša Prelić rekao je da su radnici dobili uveravanja da neće biti otpuštanja i da neće ostati bez posla jer se zaposleni plaše da ne bude potpuno ugašena železara.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Smederevo - Produžen tender za Železaru Smederevo

Produžen tender za Železaru Smederevo






Smederevo - Tender za strateškog partnera za Železaru Smederevo produžen je do 26. decembra, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Zainteresovane kompanije mogu da podnesu prijavu za tender do 2. novembra, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 26. decembar. Prethodni rok za dostavu obavezujućih ponuda, na tenderu objavljenom 8. oktobra, za strateškog partnera smederevske železare, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ).


zelezara_310x186.jpg



Ministarstvo finansija i privrede objavilo je tada da se javni poziv za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika "Železara Smederevo" raspisuje zbog obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja tog preduzeća.

"Železara Smederevo" osnovana je pod imenom "SARTID" (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine menja ime u "Ju-es stil Srbija".

lada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine. Međutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele tri kompanije - Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine, ali je tender bio neuspešan. Usled smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula, a za vladu je jedan od najhitnijih zadataka da pronađe trajno rešenje za tu fabriku.



Izvor:
Novosti.rs
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Smederevo čeka partnera Železare




Smederevo -- Skoro godinu dana nakon odlaska američkog Ju es stila iz Železare Smederevo u gradu se oseća velika ekonomska kriza.A svi nade polažu u dolazak novog strateškog partnera i očekuju da će oživeti smederevsku privredu i pokrenuti novi investicioni ciklus.


161531212050a4cb6430e41296964635_orig.jpg



Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da grad pažljivo prati pregovore između potencijalnog strateškog partnera - ruskog "Uralvagonzavoda" - i predstavnika Vlade Srbije.

Izrazila je očekivanje da će do kraja decembra biti uobličeni obrisi ugovora o preuzimanju železare.

"Naša privreda stoji na 'Železari Smederevo' i dolazak novog strateškog partnera biće dobra vest kako za Smederevo tako i za Srbiju. Mi željno očekujemo i nadamo se da će već početkom 2013. godine želazara početi da radi dolaskom novog partnera", poručila je gradonačelnica.

Ona je navela da se očekuje i da budući strateški partner započne novi investicioni ciklus ne samo u železari već i preduzeću "Želvoz".

Ona je naglasila da je po odlasku Ju es stila iz Smedereva grad pogodila kriza koja se ne ogleda samo u padu životnog standarda i kupovne moći građana, već i prihoda gradskog budžeta koji je tokom poslednjih šest meseci manji za 150 miliona dinara, a to su sredstva koja su proteklih godina redovno pristizala od poreza na dohodak.

Prema rečima gradonačelnice Avramović, bezmalo 20.000 ljudi u Smederevu živelo je mnogo bolje kada je železara radila. Ona je navela da je sada prosečna zarada u gradu znatno niža nego u junu i u novembru je iznosila svega 30.000 dinara.

Predsednik Nezavisnog sindikata u "Železari Smederevo" Mileta Gujaničić slaže se sa gradonačelnicom Avramović da se teško živi u gradu i da će ta čeličana uskoro dobiti novog vlasnika.

On je izrazio očekivanje da će desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije, koja od 5. decembra do danas boravi u železari sa zadatkom da sagleda stanje čeličane za potencijalnog strateškog partnera "Uralvagonzavod", odneti pozitivne procene.

Gujaničić je rekao da je su u železari postrojenja, mašine i pogoni u dobrom stanju i spremni za pokretanje, dok je obrazovanje i kvalitet radne snage na nivou koji se može uporediti sa razvijenim evropskim zemljama.

Gujaničić je izrazio očekivanje da će sindikati i radnici sa novim partnerom napraviti dobar kolektivni ugovor, kao i da će i "Uralvagonzavod" praviti profit.

Podsetio je da je većina zaposlenih u "Železari Smederevo" na plaćenom odsustvu i primaju 65 odsto prosečne tromesečne zarade, dok je oko 1.300 angažovano na poslovima održavanja, remonta, obezbeđenja i administraciji.

Sada je prosečna plata u zeležari 40.000 dinara, dok je ranije bila između 60.000 i 70.000 dinara.

Predstavnik Nezavisnog sindikata iz šabačkog pogona železare "Beli limovi" Dragomir Živković kaže da se kriza i neizvesnost oseća i u Šapcu, gde je od 380 zaposlenih sada angažovano 100 radnika na održavanju pogona.

Građani Smedereva u anketi Tanjuga takođe su istakli da je odlaskom Ju es stila grad pogodila velika kriza, da se sada teško zivi i da svi očekuju pozitivan ishod pregovora i dolazak novog streteškog partnera.

Američki Ju es stil krajem prošle godine je zbog loših finansijskih rezultata odlučio je da se povuče iz Srbije, a železaru je za simboličnu cenu od jednog dolara prodao Vladi Srbije.

Vlada Srbije je u aprilu prvi put raspisala tender za izbor strateškog partnera železare. Taj tender je nekoliko puta produžavan, a poslenji put 28. oktobra i to do 26. decembra.

Do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije "Uralvagonzavod".

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. ostvarile prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura, ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponuđači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara.




Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rusi kupuju Železaru sledeće godine?







Smederevo - U prvom kvartalu naredne godine trebalo da bude potpisan ugovor sa ruskim Uralvagon zavodom o kupovini Železare Smederevo.Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da su intenzivirani razgovori sa predstavnicima Uralvagon zavoda koji se jedini javio na tender za strateškog partnera smederevskoj Železari i izrazio uverenje da će ugovor uskoro biti potpisivan.

"Za sada sve ide u dobrom pravcu", kazao je Dinkić.


zelezara_smederevo.jpg



Početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane za potencijalnog strateškog partnera Uralvagonzavod i da prikupe informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Vlada je 28. oktobra ove godine produžila tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo do 26. decembra, sa rokom za podnošenje prijava do 2. novembra, s tim što je rok za dostavljanje obavezujućih ponuda 26. decembar.

Raniji rok za dostavu obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare, koji je raspisan 8. oktobra, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod.

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvoždja, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponudjači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara.

Američki "Ju-Es stil" prodao je u januaru Železaru Smederevo Vladi Srbije za jedan dolar, zbog pada prihoda i profita, a nedavno je prodao i železaru Košice u Slovačkoj.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top