SMEDEREVO - Zarobljeni mornari - čuvari barži

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zarobljeni mornari - čuvari barži












Izvor:
Novosti.rs





Stanislav Gicelanović i Siniša Berečević zimuju na baržama nasred Dunava. Zarobljeni u utrobi čelične barke najviše strahuju da ne ostanu bez duvana.


rep-zarobljeni-mornari_310x186.jpg

SMEDEREVO - Okovani ledom na grdosiji sa 2.600 tona mazuta i hiljadu tona nafte u utrobi barži, na oko tri stotine metara od smederevske obale Dunava, mornari Jugoslovenskog rečnog brodarstva čekaće da priroda odluči kada je vreme za plovidbu.
Stanislav Gicelanović i Siniša Berečević iz Kladova, iskusni rečni vukovi, nisu se nadali da će ih njihova druga žena, "ljubavnica" reka ovako okovati. Niti ko može do njih, niti oni mogu nekud. Jedina veza sa svetom, ženama i unucima su mobilni telefoni koje pune na agregat.


- Pored Dunava sam odrastao. Ovaj posao radim 27 godina, ali ovako nešto ne pamtim. Samoća ubija. Gledaš u obalu, a ne možeš da izađeš - kaže Stanislav Gicelanović.

Deset dana su na okovanom brodu. Greje ih "smederevac" a bubnja i naftara. Nije im ovo prvi kijamet, ali sada nemaju kud.
- Straha ima, ali njihova bezbednost nije ugrožena. Nafte imaju dovoljno, kao i hrane, a frižider im ne treba, imaju prirodni - veli Ilija Ivošević, koji brine da im sve bude potaman.
Zahvalni su helikopterskoj jedinici MUP što im je u ponedeljak doturila namirnice sa naručenog spiska. Cigarete, prve na spisku. Strastveni pušači zarobljeni u utrobi čelične barke strahuju najpre da ne ostanu bez duvana. Na spisku i lekovi za pritisak, hleb, so, slanina, novine i romani.
Vreme provode čisteći brod od snega, napominju, kao i cela Srbija.
- Držimo se zajedno, pričamo da prođe vreme, gledamo TV. Baš smo gledali i prilog o nama. Žena se malo zabrinula, ali razume ona. I deda i otac bili joj lađari - priča Stanislav.
Lađari ostaju na baržama da čuvaju robu vrednu oko 700.00 evra bar još desetak dana, dok ne otopli i ne otopi se led. A onda će, kad Dunav izda naredbu, nastaviti plovidbu ka Ukrajini.
 
Natrag
Top