Smederevo - Uoči otvaranja Tvrđava teatra

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Uoči otvaranja Tvrđava teatra











Izvor:
rts.rs







Za večerašnje otvaranje 4. Tvrđava teatra u Smederevu predviđen je spektakl ispred zidina tvrđave Đurađa Brankovića, koji će izvesti pozorišni ansambl "Panoptikum" iz Nemačke. Do 20. jula, na smederevskoj tvrđavi biće odigrano 16 predstava.


U Smederevu večeras počinje četvrti Međunarodni ambijentalni pozorišni festival "Tvrđava teatar". Posetioce, kao i do sada, očekuje spektakl nemačkog pozorišnog ansambla "Panoptikum" ispred zidina tvrđave Đurađa Brankovića iz petnaestog veka.


TT 6.jpg



Četvrti pozorišni festival na Smederevskoj tvrđavi počinje mesec dana ranije nego prethodnih godina. Razlog za promenu termina je praktične prirode, kaže direktor Festivala Dragoljub Martić.


"U avgustu skoro sva pozorišta odlaze na kolektivne odmoreiz petnaestog veka,, objasnio je Martić, "pa je selektoru Festivala bilo teško da odabere ono što je najbolje u regionu."

Pored naših najreprezentativnijih ansambala, do 20. jula nastupiće pozorišta iz Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije i Crne Gore. Na repertoaru je šesnaest predstava.


Žitelji Smedereva smatraju da su na "Tvrđava teatru" zastupljena najbolja pozorišna ostvarenje iz prošle i ove godine. Veliko interesovanje vlada za predstavu "Kanjoš Macedonović" Narodnog pozorišta iz Beograda i komad "Zbogom SFRJ" Ateljea 212.


I ove godine ambijentalni teatar preliće se preko zidina Tvrđave na trgove Smedereva. Prilično zapostavljene u Srbiji, ulične predstave ovde imaju poseban tretman.

Slogan ovogodišnjeg festivala "Pan Teatrikum - Bekstvo od ograničavanja" prvi će večerašnjim spektaklom "Tranzišn" opravdati gosti iz Frajburga. Ova urbana predstava koja zbog pirotehnike zahteva veliku spretnost i preciznost, privukla je pažnju publike na festivalima širom Evrope i Južne Amerike.
 
Natrag
Top