Smederevo - "Komiko oil" kasni sa uplatom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Komiko oil" kasni sa uplatom











Izvor:
rts.rs









Kompanija "Komiko oil" saopštava da do 26. juna, kada ističe rok, ne može da plati zakup zemljišta za gradnju rafinerije u Smederevu. Međutim, navode da ne odustaju od investicije i gradu nude da za svaki dan kašnjenja plate kamatu. Kako ugovor ne predviđa odlaganje uplate, o tome treba da se izjasni Skupština grada. Lokalna vlast, ipak, još nije formirana.

Američko-holandska kompanija "Komiko oil" saopštila je da do 26. juna ne može da plati zakupninu zemljišta za gradnju rafinerije u Smederevu. Tog dana ističe rok za plaćanje zakupnine, a čelnici kompanije kažu da ne odustaje od investicije i za svaki dan kašnjenja nude da plate zateznu kamatu.



16761341004c62dc6472e94.jpg



Ugovor ne predviđa odlaganje uplate, pa bi o tome trebalo da se izjasni Skupština grada. Međutim lokalna vlast još uvek nije formirana.

Prema ugovoru koji je potpisao sa gradom, "Komiko oil" treba da plati 652 miliona dinara za zakup zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva. U američko-holandskom konzorcijumu kažu za RTS da će zakupninu platiti u narednih 10 do 15 dana.

"Zbog složene procedure, koja se zahteva u međunarodnim finansijskim institucijama, u pogledu odobrenja sredstava predviđenih za ovu investiciju, ne možemo da ispoštujemo rok od 60 dana", kaže zamenik direktora "Komiko oila" Radomir Radivojević.

"Kompanija ostaje pri investicionom planu, koji će biti sproveden, a za svaki dan zakašnjenja u pogledu plaćanja zakupnine biće plaćena zakonska zatezna kamata koja se obračunava u toj situaciji, o čemu je danas grad i obavešten", objašnjava Radivojević.
Samo smederevska skupština može da odluči da li pristaje na kašnjenje uplate investitora, a gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, koji je i potpisao ugovor, smatra da investiciju treba zadržati.

"Građani već teško žive zbog situacije u Železari. Nadležne službe će razmotriti da li ima pravnih mogućnosti da se inevestitoru odloži rok za uplatu, bez sazivanja Skupštine", kaže Umičević.

Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović, čiji je Pokret za Smederevo pobedio na lokalnim izborima, smatra da treba postupiti po zakonu. "Grad se u ovom trenutku ne može izjasniti da li prihvata ili ne prihvata kašnjenje. Organ koji može da prihvati kašnjenje jeste Skupština, koja je i donela odluku o potpisivanju ugovora i odredila termine za uplatu", objašnjava Avramovićeva.

Avramovićeva tvrdi da je proces formiranja lokalne vlasti u toku, a da je aktuelni gradonačelnik taj koji je sve vreme pregovarao sa "Komikom oilom". Zato ona ne može da kaže da li je grad spreman da prihvati kašnjenje.

"Lokalna samouprava će pre svega poslati fakturu o zakupu 'Komiko oilu'. Ako do određenog datuma, a to je 26. jun, ne uplati novac, prvo će dobiti opomenu. U ugovoru nije predviđeno kašnjenje, a u slučaju kašnjenja i neizmirivanja obaveza, ići će se na sud", ističe Avramovićeva.

"Komiko oil" je obećao da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ako Komiko ne plati idemo na sud











Izvor:
B92.net








Smederevo -- Skupština Smedereva još nije konstituisana i nema ko da raspravlja o aneksu ugovora sa kompanijom Komiko oil o zakupu zemljišta za gradnju rafinerije.


10017009164fe48fcdd0396661963245_orig.jpg



Zamenica gradonačelnika Smedereva Jasna Avramović kaže da se
"svaka promena ugovora mora aneksom rešavati, a u ugovoru smo predvideli da na svaki aneks Skupština mora da da saglasnost".

Ona je naglasila da "elektronska poruka Komiko oila o kašnjenju uplate zakupa nije zvanični dokument, već samo obaveštenje šta se može dogoditi".

Avramovićeva je istakla da je Komiko oilu poslata fakturu za plaćanje zakupa u roku od 60 dana i da će uslediti opomena ako ne budu ispunjene ugovorene obaveze.

Američko-holandska kompanija Komiko oil ima rok da do 26. juna uplati zakup za zemljište gde planira da gradi rafineriju, ali je obavestila gradsku upravu da će nekoliko dana kasniti sa uplatom i da će za to plaćati zateznu kamatu.

"Ako kompanija ne plati zakup ni posle opomene ići ćemo na sud", najavila je zamenica gradonačelnika Smedereva koja će, prema dogovoru koalicionih partnera, od 29. juna, za kada je zakazana konstitutivna Skupština grada, biti izabrana za gradonačelnicu.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Komiko: Biće rafinerije u Smederevu











Izvor:
B92.net










Smederevo -- Kompanija Komiko oil nije u roku uplatila iznos određen ugovorom o zakupu na 99 godina građevinskog zemljišta od 113 hektara za gradnju rafinerije u Smederevu.


4226996574feafa1377a1d566393307_orig.jpg




Zato je javni pravobranilac istog dana uputio opomenu kompaniji, rekla je zamenica gradonačelnika Jasna Avamović.


Ona je naglasila da je rok za postupanje po opomeni osam dana i da će, ako dotle ne stigne uplata od 652 miliona dinara grad Smederevo podneti tužbu za raskid ugovora koji je potpisan 25. aprila 2012.


Odbornici gradske Skupštine su tri i po godine raspravljali o tekstu ugovora za izdavanje u zakup gradskog zemljišta za izgradnju rafinerije.


Zamenik generalnog direktora kompanije Komiko oil, Radomir Radivojević, kaže da kompanija ne odustaje od investiranja u rafineriju u Smederevu i da će nekoliko dana kasniti s uplatom za zakup zemljišta.


"I pored želje nekih ljudi u Srbiji da se ta investicija ne desi, i pored režirane prljave kampanje protiv nas, koja uvek dolazi iz iste kuhinje, investicija se sprovodi prema planiranoj i očekivanoj dinamici. Nadam se da će vreme pokazati da smo uspeli u tome da naša država dobije veliku investiciju, a ne da ona završi negde u okruženju", kaže Radivojević.


On naglašava da je Komiko oil doneo odluku da nastavi projekat izgradnje najmodernije rafinerije nafte u Smederevu koja će biti puštena u rad polovinom 2015. godine.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Komiko" spreman da plati penale









Izvor:
B92.net









Smederevo -- Kompanija "Komiko oil" predložiće Smederevu da iznos za zakup zemljišta za rafineriju plati do 15. avgusta uz zateznu kamatu za svaki dan kašnjenja, navodi RTS.


14436226294fe9b8196afd6269475792_orig.jpg



Ni posle opomene od osam dana, “Komiko oil” nije uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte u Smederevu. Nezvanično se saznaje da će investitor predložiti danas gradu da taj iznos plati do 15. avgusta uz zateznu kamatu za svaki dan kašnjenja.Gradske vlasti Smedereva su ranije najavile da će poštovati zakon, pa bi već u sredu, kada ističe rok, gradski pravobranilac trebalo da podnese tužbu za raskid ugovora.

Međutim, pošto taj proces traje, ako “Komiko oil” u međuvremenu plati zakup, gradske vlasti mogle bi da povuku tužbu, potvrđeno je RTS-u.

Zamenik generalnog direktora kompanije “Komiko oil”, Radomir Radivojević, izjavio je protekle nedelje da kompanija ne odustaje od investiranja u rafineriju u Smederevu i da će nekoliko dana kasniti sa uplatom za zakup zemljišta.

Radivojević je rekao i da je “Komiko oil” doneo odluku da nastavi projekat izgradnje najmodernije rafinerije nafte u Smederevu koja će biti puštena u rad polovinom 2015. godine.
 
Natrag
Top