Smederevo - Hapšenja zbog fantomskih firmi

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Hapšenja zbog fantomskih firmi[/h]



Smederevo -- Smederevska policija otkrila je nelegalno poslovanje više fantomskih preduzeća i uhapsila dve osobe koje su zloupotrebom položaja zaradile 53 miliona dinara.


news_64493.jpg



Uhapšeni su Zoran M. (52) iz Valjeva i Jovo Đ. (49) iz Loznice, saopštila je policija.
Osumnjičeni su, nakon isteka policijskog zadržavanja, uz krivičnu prijavu sprovedeni istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, koji im je odredio pritvor do mesec dana.
Zoran M. je osumnjičen da je organizovao nelegalno poslovanje fantomskih preduzeća da bi mogao nezakonito da podiže gotov novac sa poslovnih računa.

Jovo Đ. je bio zadužen da, kao stvarni vlasnik i odgovorno lice tri preduzeća iz Velike Plane, Obrenovca i Beograda, postavi formalne vlasnike i odgovorna lica, dok je, realno, celokupno poslovanje sam vodio.

Postavljena lica su samo svojim potpisom overavala poslovnu dokumentaciju koju je on već sačinio i pečatom fiktivno overio.

Preko tih preduzeća Jovo Đ. lažno je fakturisao robu i usluge drugim preduzećima, a zatim na isti način sačinjavao kupoprodajne ugovore sa fizičkim licima i poljoprivrednim gazdinstvima o navodnoj kupovini robe i opreme.

Na osnovu takve dokumentacije podizao je gotov novac s računa tih preduzeća u poslovnim bankama i davao ga na ruke Zoranu M., a za sebe zadržavao prethodno dogovorenu proviziju od 1,5 do tri odsto.

Za nepune dve godine, Jovo Đ. je Zoranu M. pribavio protivpravnu imovinsku korist od 52 miliona dinara, a sebi korist od 1.608.465 dinara.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top