Šta je novo?

Sloveniji preti blokada države

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Sloveniji preti blokada države
Predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant dao je ultimatum Janeza Janši da ove sedmice podnese ostavku ili će zatražiti raspravu o poverenju vladi. Janšin koalicijski partner već je unapred najavio kako neće podržati Janšu, što znači da slovenačkom premijeru otkucavaju poslednji časovi na mestu predsednika vlade. Za novog premijera spominje se Peter Kraljič, ali i drugi istaknuti ekonomisti koji bi zemlju mogli da izvuku iz krize.

[SIZE=+0]U međuvremenu, druga ličnost koja je najviše prozivana proteklih nedelja, prvi čovek glavnog grada Slovenije, Zoran Janković, zamrznuo je mesto predsednika Pozitivne Slovenije i time se povukao iz državne politike. Zasad ostaje gradonačelnik Ljubljane.

Slovenija je ušla u političku krizu bez presedana, koja bi mogla da blokira život u državi koja je na rubu bankrota. Očito, bliži se politički kraj karijera Janše i Jankovića, iako obojica izvode manevre kako bi ostali u visokoj politici. Ostaje otvoreno pitanje ko će da vodi zemlju ako se i Janković povuče, a sve se češće spominje i mogućnost formiranja tehničke vlade. U političkom životu Slovenije sve je aktivniji i bivši predsednik Milan Kučan, koji iza leđa vuče poteze, pa i onaj da omogući Gregoru Virantu premijerski mandat.

Ako se stranke ne dogovore o mandataru, gotovo je izvesno da slede prevremeni izbori. Za Sloveniju bi to bio novi gubitak vremena, a bankovna kriza mogla bi zemlju da dovede do haosa. Ne dođe li do brzih rešenja, sigurno je da će Slovenci finansijsku pomoć morati da zatraže od Brisela.

Kombinacija je bezbroj, od toga da se Janša neće samoinicijativno povući, do toga da će se sklapati nove koalicije, a kriza razvlačiti do besvesti. Politički analitičari tvrde da ovakav haos nikada nije zabeležen u Sloveniji.

Ankete pokazuju da se popularnost političkih stranaka strmoglavila, pa Janšin SDS u ovom času podržava svega devet odsto Slovenaca, Pozitivnu Sloveniju tri odsto! Raste popularnost bivše stranke Boruta Pahora, pa bi u ovom času pobednik izbora bio njegov naslednik Igor Lukšič.


ULIČNI NEMIRI


[SIZE=+0]U SLOVENIJI su najavljene nove ulične demonstracije, a cilj je da više od 30.000 ljudi izađe na ulice Ljubljane. Učešće su najavili i sindikati, protestujući protiv smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru.[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=+0][SIZE=+0]


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top