Šta je novo?

"Slovenija vraća novac štedišama"

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.927
"Slovenija vraća novac štedišama"
Izvor: Tanjug
Ljubljana -- Slovenija će poštovati presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i vratiće štedišama Ljubljanske banke novac stare devizne štednje.
Foto: Freeimages
Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će Slovenija poštovati odluku tog suda, prema kojoj je kršila ljudska prava štediša Ljubljanske banke u pogledu raspolaganja imovinom, kao i da će im vratiti novac stare devizne štednje.

Slovenija će, obećao je premijer, tu presudu poštovati i napraviti sve potrebne korake u tom smeru, a dug Ljubljanske banke vratiti s kamatama, ako je to u skladu sa zakonom.

U razgovoru za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1, Cerar je pojasnio da će njegova vlada iduće godine doneti zakonske podloge u vezi s izvršenjem presude Suda u Strazburu u slučaju "Ališić i drugi protiv Slovenije".

Reč je o tzv. pilot-presudi kojom je Sloveniji naloženo da štedišama Ljubljanske banke u BiH, kao i svim ostalim štedišama te banke iz vremena bivše SFRJ u drugim republikama, njihove uštede vrate na isti način kako je devizna štednja vraćena štedišama u Sloveniji.

Cerar je u vezi s pravosnažnom presudom Evropskog suda rekao da će je Slovenija svakako poštovati i neće poduzimati pravna sredstva protiv nje.

Pojašnjavajući svoju izjavu iz jula, kada je u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" upozorio da će se presuda negativno odraziti na slovenački državni budžet i da zato država treba da razmisli o pokretanju postupka pred međunarodnim sudom pravde protiv onih naslednica SFRJ koje krše sporazum o sukcesiji iz 2001, rekao je da se ne radi o pretnji Slovenije tužbom protiv BiH.

Objasnio je da se ne radi o štedišama iz BiH, nego da se to odnosi na deo problematike štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, gde postoji i problem tzv. prenesene štednje, zbog čega se protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima odvijaju sudski postupci.

Cerar je, navodi Hina, precizirao da se njegovo tadašnje upozorenje odnosilo na specifičan problem štediša u Hrvatskoj, jer je neke od njih već isplatila hrvatska država, kao i da je problem u tome što se na hrvatskim sudovima i dalje odvijaju postupci protiv Ljubljanske banke vezani uz tu već isplaćenu štednju.

Slovenija u načelu smatra da bi pitanje stare devizne štednje u vreme SFRJ trebalo biti sukcesijsko pitanje koje bi rešavale naslednice bivše zajedničke države, a takođe zahteva da se postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj obustave.
 
Top