SLO: Za kukurikanje kazna 100 evra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
SLO: Za kukurikanje kazna 100 evra


Izvor: 24sata.rs


Ljubljana -- U opštini Log–Dragomer u okolini Ljubljane već nekoliko meseci su zabranjeni preglasni zvuci u toku noći, čak i kukurikanje petlova, o lavežu pasa se diskutuje.



2434229124f1550bed6796505694217_orig.jpg





Slovenački ustavni sud odbio je da presudi da li psi smeju slobodno da laju od 22 sata uveče do 6 sati ujutro i da li je to buka kojom se remeti javni red i mir.
Ukoliko ne utišaju svoje životinje kad drugi stanovnici spavaju, njihovi vlasnici moraju da plate kaznu od 100 eura. To je znatno više od uredbom najniže predviđene, one za prosjačenje koja iznosi 40 eura, a koju je i mnogo teže naplatiti.
Nepopularnu odluku jedni stanovnici podržavaju, a drugi ne, zavisno od toga da li imaju psa ili im psi smetaju.

Pojavila su se i tumačenja da su lavež, kukurikanje i druga oglašavanja životinja u stvari “prirodni zvuci” koji se nikako ne mogu regulisati zakonom o javnom redu i miru.

Ovaj zakon kao “izvor buke” navodi da to mogu biti tehnički uređaji, poput radija i televizora, kao i muzički instumenti.

Ustavni sud je denio rješenje: "O ustavnosti opštinske uredbe za sada se ne može izjasniti i iz formalnih razloga, jer bi zahtjev za ustavnu presudu sporne uredbe trebalo da podnesu sami građani koji tamo žive. Samo oni imaju “pravni interes” da se to pitanje reši, a ne sindikat opštinskih redara, kako se to u ovom slučaju dogodilo", pojasnile su sudije u svom obrazloženju.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U Sloveniji kažnjavaju lajanje i kukurikanje










Izvor:
Mondo.rs







Slovenački predsednik opštine Log - Dragomer Mladen Sumina zabranio psima i petlovima da laju, odnosno kukuriču, od 22 do 6 sati izjutra.


v234702p0.jpg



Sumina je zapretio vlasnicima životinja da će, ako one prekrše to pravilo, morati da plate 100 evra kazne, piše slovenački list "Dnevnik".

Predsednik opštine Log - Dragomer je uveo tu Uredbu zbog očuvanja javnog reda i mira. On je, naime, rekao kako je u prošlosti primio puno prigovora i pritužbi stanovnika zbog laveža pasa i kukurikanja petlova.

Sumina smatra da vlasnici treba da svoje životinje drže pod kontrolom.

"Pse treba trenirati. I sam godinama imam pse, znam kako s njima stvari stoje", rekao je načelnik i dodao kako u opšini ima i nekoliko srčanih bolesnika za koje lajanje pasa po noći može biti i po život opasno.

S obzirom da se Uredba odnosi i na ostale životinje novinari lista su pitali šta će se raditi za vreme parenja mačaka.

"Šta će se zaista desiti ne znam", kaže predsednik opštine Sumina priznajući za list i sam da je slučaj "pomalo smešan".

Međutim, sindikati komunalne policije zasad odbijaju da kontrolišu životinje, a Ustavni sud ne želi da se meša u celu priču.

U međuvremenu, vlasnici životinja se snalaze kako znaju, pa tako neki svoje pse zaključavaju u garaže u nadi da im policija neće naplatiti kaznu.
 
Natrag
Top