SLO: Srezati plate u javnom sektoru

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042


[h=1]SLO: Srezati plate u javnom sektoru
[/h] Izvor: Beta



Ljubljana -- Slovenačka vlada je sindikatima u javnom sektoru predložila blaže mere štednje, koje bi podrazumevale i da od 1. juna budu smanjene osnovne plate za 10 odsto.



17782241634f7a9bc8da789490553278_orig.jpg



Vlada predlaže da i dalje ostane na snazi pravo napredovanja u viši platni razred, ali da više plate počnu da se isplaćuju od 1. juna 2013.

Vlada predlaže i da se nesrazmere u platama otklone najkasnije do 1. januara 2013.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Šest sindikata, među kojima su i sindikati policije, pravosuđa, vaspitanja, obrazovanja, nauke i kulture, danas je objavilo da će učestvovati u štrajku javnog sektora, najavljenom za 18. april. Štrajkovaće i radnici zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i socijalnoj negi. Sindikat radnika u javnoj upravi koji ima oko 74 hiljade članova još nije potvrdio svoje učešće u štrajku.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Predsednik Konfederacije sindikata javnog sektora Branimir Štrukelj nije želeo da komentariše novi predlog mera štednje, dok je vođa pregovaračke grupe dela sindikata sa vladom Drago Sčernjavič izjavio medijima da je reč o "manje lošem, ali još uvek lošem predlogu".

Sekretar Sindikata carinika Slovenije Dušan Miščevič je mišljenja da je predlog "malo čovečniji" od dosadašnjih i da će više biti smanjene plate službenicima u višim platnim razredima.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Slovenija ruši plate javnom sektoru

[h=1]Slovenija ruši plate javnom sektoru
[/h] Izvor: Tanjug


Ljubljana -- Vlada Slovenija predlaže da se plate 160 hiljada zaposlenih u javnom sektoru zemlje smanje, u proseku, 7,5 odsto.

16811416714f838b790f6ae547408904_640x360.jpg


(2002ozzy/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Nacionalni parlament treba o tome da se izjasni početkom maja, objavljeno je u Ljubljani.
Mediji prenose izjavu slovenačkog ministra finansija Janeza Šušteriča koji je sinocih, posle sednice vlade, izrazio nadu da će se sindikati složiti sa merama štednje kojima je predviđeno da se javna potrošnja ove godine smanji za oko milijardu evra.
Šušterič smatra da predložene mere štednje treba, svakako, sprovesti, jer je to potrebno da bi Slovenija ove godine snizila javni dug na tri odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, što je gornja granica limita predviđenog propisima EU.

Prema vladinom predlogu smanjenje plata za zaposlene u javnom sektoru trebalo bi da se primenjuje, ukoliko parlament tu odluku usvoji, od juna.

Lideri slovenačkih sindikata su, međutim, upozorili da se ne slažu sa predloženim merama štednje i za 18. april najavili jednodnevni štrajk upozorenja.

Šušterič veruje da bi do dogovora sa sindikatima, koji se protive radikalnim rezovima u javnoj potrošnji, ipak moglo doći u nastavku dijaloga, jer manevarski prostor za to postoji sve dok ne dođe do glasanja o budžetu.

On je ocenio da bi bilo mnogo bolje da se u Sloveniji postigne što širi konsenzus o merama štednje i izbegne situacija u kojoj bi sindikati mogli da zatraže da se o tome izjasne građani na referendumu.

 
Natrag
Top