SLO: Janković pobedio na izborima!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
SLO: Janković pobedio na izborima!


Izvor: B92

Ljubljana -- Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, poreklom Srbin, pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji. To je iznenađenje koje niko nije očekivao.

6530061804edbd7d5e03ae085037237_640x296.jpg

Pobednik na izborima, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković Foto:Oprostite, prišlo je do napake. | Delo Suhadolnik


Njegova stranka Pozitivna Slovenija, oformljena nekoliko dana pred početak predizborne kampanje, dobila je 28,5 % glasova.
Konzervativna Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, inače favorit, osvojila je drugo mesto dobivši 26,3 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.
Prema ovim rezultatima, stranka Socijalne demokrate odlazećeg premijera Boruta Pahora trebalo bi da dobije 10 poslaničkih mesta, a Građanska lista Gregora Iranta, koja je osvojila 8,4 odsto glasova, osam mesta u parlamentu.

Još tri stranke prešle su cenzus od 4 odsto glasova - Stranka penzionera i Narodna partija, sa 6,97 i 6,90 odsto glasova i one će imati po šest poslanika, a Nova Slovenija (NSi) sa 4,8 odsto - četiri poslanička mesta, od ukupno 90 koliko broji slovenački parlament.

Jankoviću je na pobedi čestitao Pahor i ocenio da je njegova SD, koja je osvojila 10,49 odsto glasova, prošla bolje nego što je on očekivao. Jankoviću je pobedu čestitao i Janša.

"Dobiti ovoliko glasova za samo sedam sedmica postojanja je dokaz da će Slovenija ići u pravom smeru", rekao je novinarima Janković.


Iznenađenje koje niko nije predvideo

2074542304edbd7d84a36e657024295_v4%20big.jpg

Foto: Oprostite, prišlo je do napake. | Delo Suhadolnik


Sva dosadašnja istraživanja javnog mnenja su pokazivala da treba očekivati pobedu Slovenačke demokratske stranke koju vodi Janez Janša i kojoj se predviđalo dobijanje oko 32 odsto glasova, dok bi na drugom mestu bio sadašnji pobednik, stranka Pozitivna Slovenija sa oko 22 odsto glasova.

Nikada do sada se nije desilo da predizborni rezultati istraživanja javnog mnenja odstupaju do te mere - čak 6-7 odsto.

Ostali rezultati izbora ne predstavljaju ni takva odstupanja od najava, ni iznenađenja, iako se u njima mogu videti i izvesne istorijske promene na političkoj sceni Slovenije.

Čak tri stranke koje su već 20 godina učestvovale u radu parlamenta, na ovim izborima nisu dobile potreban broj glasova da bi prešle cenzus od 4 odsto. To su Nacionalna stranka Slovenije, Liberalno demokratska stranka i stranka Zares.

Poslednje dve pomenute stranke su do nedavno bile koalicione vladine stranke, a nastale cepanjem nekadašnje Liberalno demokratske stranke koja je na vlasti u Sloveniji već 20 godina.

Umesto njih, u slovenački parlament će se vratiti demohrišćanska stranka Nova Slovenija, a dovoljno glasova za ulazak u parlament je dobila i Državljanska lista, nova stranka koju je osnovao nekadašnji ministar iz vlade Janeza Janše, Gregor Virant.

7172735194edba94676116220645931_v4%20big.jpg

Bivši premijer Slovenije Janez Janša neočekivani gubitnik (Tanjug)


Nova vlada će, suprotno svim predizbornim najavama, ponovo biti vlada leve političke orijentacije, zbog čega je i gubitnik ovih izbora, Janez Janša sinoć rekao da "ovo nije to zbog čega je Slovenija izlazila na vanredne izbore", dodavši da će moguća vladina koalicija Zorana Jankovića biti "tako razdrobljena da se može očekivati da ne izdrži do kraja mandata" i da Slovenija ponovo izađe na vanredne izbore.

Sa njim se slaže i slovenački poslanik u evropskom parlamentu i prvi premijer samostalne Slovenije, Lojze Peterle, koji je u nedelju uveče rekao da će pobeda Zorana Jankovića omogućiti da u vladu ponovo uđu oni kojima je slovenački parlament već iskazao nepoverenje.

Istovremeno, pobednik slovenačkih izbora, Zoran Janković kaže da posle vladanja Janeza Janše i Boruta Pahora, Slovenci žele efikasnu državu, dodajući da je njegova stranka Pozitivna Slovenija, koju je osnovao pre manje od dva meseca, garancija za novu, privredno uspešniju Sloveniju.


Ko je Zoran Janković, budući premijer Slovenije

171019994edbd98bd570e396607097_v4%20big.jpg

Slavlje u izbornom štabu Pozitivne Slovenije (Foto: Oprostite, prišlo je do napake. | Delo Suhadolnik)


Zoran Janković, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, je rođen 1953. u selu Saraorci kod Smedereva, gde je i proveo detinjstvo.

Školovao se u Sloveniji, gde je počeo svoju poslovnu karijeru, a široj javnosti je postao poznat kao predsednik uprave "Merkatora" kada je na to mesto izabran 1997.

1998. godine ga je slovenački dnevni list Delo označio kao tajkuna, a danas važi za najbogatijeg slovenačkog političara i jednog od najbogatijih Slovenaca, nezvanično se pretpostavlja da ima najmanje oko 30 miliona evra.

S mesta predsednika uprave "Merkatora" je smenjen 2006, u vreme vlade Janeza Janše, zbog čega je Janković rekao da je smenom razočaran i da je izvedena iz političkih razloga.

Do pobede na ovim izborima je obavljao funkciju gradonačelnika Ljubljane i to u već drugom mandatu. 2006. godine je, u prvom krugu lokalnih izbora, pobedio sa 62,99 odsto glasova i tako postao gradonačelnik Ljubljane.

1213157164edbd98c22931288627324_v4%20big.jpg

Foto: Oprostite, prišlo je do napake. | Delo Suhadolnik


2010. je ponovo kandidovao i bio reizabran na mesto gradonačelnika glavnog grada Slovenije, dobivši 47,36 odsto glasova.

Iako je više puta rekao da neće kandidovati na parlamentarnim izborima, Zoran Janković je, nakon pada vlade Boruta Pahora, 11. oktobra 2011., na jednom od glavnih ljubljanskih trgova, javno saopštio da će se kandidovati i osnovati stranku.

1613534014edbe3a696620361802375_v4%20big.jpg

Foto: Oprostite, prišlo je do napake. | Delo Suhadolnik


Zanimljivo je da je tada rekao i da ga zanima samo mandat premijera, odnosno izvršna funkcija, i da neželi da se kandiduje i postane poslanik.

U slučaju da ne dobije mandat za sastav vlade, Janković je najavljivao da bi ostao gradonačelnik Ljubljane.

22. oktobra 2011. je u ljubljanskom bioskopu Šiška osnovana stranka Pozitivna Slovenija, a Zoran Janković izabran za njenog predsednika.


Krađa listića?

Slovenačka okružna izborna komisija privremeno je zatvorila sva birališta u Tržiču zbog sumnji u krađu 100 glasačkih listića, saopšteno je iz ove službe.

Glasački listići su, kako prenosi STA, ukradeni negde između petka i nedelje, ali predsednica okružne izborne komisije u Tržiču Nevenka Hafner ne isključuje ni mogućnost da su samo negde zatureni.

Ona je rekla da su birališta zatvorena oko 10,30 časova i ponovo otvorena oko podneva.

Kada se pojavila vest o izbornoj krađi, izborni odbori na 23 birališta u Tržiču su prebrojali listiće i zpečatili glasačke kutije, a potom su obeležili neupotrebljene listiće kako bi se glasanje nastavilo. U izbornom okrugu Tržič ima nešto više od 100.000 birača. Hafnerova je rekla da će ova birališta ostati otvorena sat ili sat i po posle 19 časova kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme.

Vučko je objasnio da će to uticati na prve rezultate današnjeg glasanja napominjući da je zatvaranje ovako velikog broja birališta bez presedana.

On je rekao da će Nacionalna izborna komisija možda takođe odlučiti da produži vreme do objavljivanja preliminarnih rezultata po zatvaranju birališta.

"To bi bilo logično, ali Nacionalna izborna komisija tek treba da donese odluku o tome", rekao je on.


Tirk: Slovenija dobija stabilnu vladu

Predsednik Slovenije Danilo Tirk je, posle glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima, izrazio uverenje da će Slovenija dobiti novu stabilnu vladu, a sličnog uverenja je i glavni favorit na ovim izborima, lider Slovenačke demokratske stranke Janez Janša .

Prema Tirkovim očekivanjima, prvi prioritet nove vlade biće oživljavanje ekonomije, a sa malo napora novi premijer bi mogao biti imenovan krajem meseca, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

Tirk je izrazio uverenje da će nova stabilna vlada brzo početi da se bavi najhitnijim pitanjima, pre svega finansijskom konsolidacijom zemlje i ekonomskim razvojem.

Da bi vlada bila stabilna i efikasna, izlaznost na današnjim izborima mora da bude velika, rekao je Tirk.

Predsednik Slovenačke demokratske stranke i bivši premijer Janez Janša danas je posle glasanja izrazio nadu da će izlaznost na izborima biti velika i da će Slovenija brzo dobiti "jaku novu vladu", prenela je STA.

Građani Slovenije su zbog ekonomske krize "kaznili" doskorašnjeg premijera Boruta Pahora, koji će osvojiti između 12 i 13 odsto glasova.

Ekonomska i dužnička kriza, koja je u poslednje vreme pogodila Sloveniju, dovela je do pada Pahorove vlade.
 
Natrag
Top