SLO: Anonimusi blokirali sajt banke

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]SLO: Anonimusi blokirali sajt banke
[/h] Izvor: Tanjug

Ljubljana -- Međunarodna hakerska mreža Anonimus je na nekoliko sati onemogućila pristup Internet stranici Nove Ljubljanske banke.

9275182944f2d9477064ac628767681_368x246.jpg

Ljubljana (foto: sxc.hu)
Ova blokada sajta banke se povezuje s današnjim demonstracijama više hiljada ljudi u Ljubljani protiv odluke slovenačke vlade da pristupi sporazumu za zaštitu intektualnog vlasništva na Internetu (ACTA).
Po mišljenju građanskih udruženja, organizatora protesta, ACTA ograničava slobodu korišćenja interneta i povećava mogućnost kontrole građana.

Slovenački mediji, pozivajući se na izjave slovenačkih aktivista, protivnika tog sporazuma, tvrde da je grupa Anonimni za sada odustala od napada na servere slovenačke vlade, iako je ranije to najavljivala. Sačekaće da vide kako će se u slovenačkom parlamentu odvijati javna rasprava o međunarodnom sporazumu ACTA, zakazana za 17. februar.

Serveri vlada nekoliko zemalja već su ove nedelje bili meta hakerskih napada, pošto su 22 od 27 članica EU, među kojima i Slovenija, 26. januara potpisale sporazum, podsećaju agencije.

U Ljubljani se, na poziv "Anonimnih", okupilo oko 2.000 građana, protestujući zbog potpisivanja ACTA-e, a protesta je bilo i u Mariboru.

Demonstranti su se u Ljubljani okupili ispred zgrade parlamenta, vlade i ambasade SAD i pozvali vlasti da o odredbama ACTA-e zakažu javnu i parlamentarnu raspravu i da sporazum ne ratifikuju u sadašnjem obliku.

Sporazum ACTA sklopljen je između EU, Australije, Kanade, Meksika, Maroka, Novog Zelanda, Japana, Singapura, Južne Koreje, Švajcarske i SAD.
 
Natrag
Top