Slike automobila (Audi,Bmw,Ford...) P.S. dodajte i vi slike

Član
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
3.291
al6h6a.jpg
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Citroen DS (1970) na EX-YU prostorima znan kao Ajkula ili Žaba. Razne verzije.

Citroen-DS_23_IE_1973_photo_01.jpg

Citroen-DS_21_1972_photo_03.jpg

Citroen-DS_21_1972_photo_01.jpg

Citroen-DS_21_1972_photo_04.jpg

Citroen-DS_19_Cabrio_1964_photo_01.jpg

Citroen-DS_21_Cabrio_1970_photo_01.jpg

Citroen-DS_23_Break_1974_photo_01.jpg



CITROEN DS-Trijumf tehnologije i dizajna

Izvor: zabavnikplus.com
Teško je dati definitivan odgovor na pitanje koji automobil je najznačajniji u povijesti auto industrije. Englezi smatraju da je to Mini Morris , Amerikanci Ford T, Nijemci VW buba a Italijani Fiat 500/600 modeli. Svi ti legendarni automobili su ujedno i nacionalni simboli koji su motorizirali a kasnije i modernizirali navedene nacije. Kao da nitko nije imun na svojevrsni nacionalno-automobilistički romantizam pa tako i neke ozbiljnije institucije poput londonskog Observera. Tako u rujnu prošle godine na svojim stranicama Observer proglašava sportski Jaguar E-type iz 1961. za najuzbudljiviji i najatraktivniji serijski automobil ikada proizveden. Problem je u tome što zbog cijene E-type zasigurno nije bio automobil za šire mase pa je sama konstatacija odista na klimavim nogama.
Šest godina prije pojave nedvojbeno elegantnog E-typa 1955. na Pariškom sajmu automobila predstavljen je Citroen DS- automobil koji je tadašnje limene suvremenike preko noći načinio zastarijelim i nepoželjnim. Počela je legenda o DS-u dizajnerski najavangardnijem i tehnološki najrevolucionarnijem automobilu ikada. Prvog dana sajma naručeno je 12 000 novih DS-ova, a prvi primjerci koji su krenuli u vožnju francuskom prijestolnicom izazvali su dotad nezampaćeno ushićenje i dramu. 'Dolazi DS, dolazi DS' -vikali su parižani, nikad do tada na ulicama nije viđen automobil koji je ujedno i moderna skulptura. Kako Franzuci DS izgovaraju 'deesse'-boginja, automobil koji je umnogome izgledao izvanzemaljski dobio je i dostojno ime.

Za dizajn su bili zaduženi Flaminio Bertoni-kipar i Andre Lefebvre-stručnjak za aerodinamiku. Lefebvre je postavio početni koncept u obliku kapljice a 'maestro' Bertoni razvio u estetsko-mehaničko remek djelo spremno za serijsku proizvodnju. DS je kasnije više puta gostovao kao 'izložak' po galerijama i muzejima.
Izgledom je bio oduševljen i tadašnji francuski mislilac Roland Barthes koji je novi citroen usporedio sa ranijom francuskom stilističkom ikonom- gotičkom katedralom.
Pored ekstravagantnog dizajna DS je doneo cijeli niz takodjer revolucionarnih tehničkih dostignuća. Najznačajija inovacija- hidropneumatski ovjes omogućavao je udobnu vožnjom sa stalnom visinom bez obzira na opterećenje. ( Novi sistem se zasnivao na primjeni dva fluida, tekući fluid-mineralno ulje i plinski fluid-nitrogen). Iako je u početku bilo dosta početnih problema hidropneumatski ovjes je na kraju bio zaslužan za do tada nevidjenu udobnost i stabilnost u vožnji, a svi konkurenti su se u usporedbi sa DS-om doimali poput zaprežnih kola. Centralni hidropneumatski sustav je pored ovjesa 'asistirao' i disk kočnicama, poluautomatskom mjenjaču i upravljaču.

DS je imao izvrsnu vidljivost sa svih strana, koeficijent otpora zraka je medju najboljima sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je automobil izašao iz proizvodnje. Treba spomenuti i prednja svjetla koja su se zakretala istodobno sa upravljačem te rezervnu gumu smještenu naprijed, ispred motora kako bi se absorbirao udarac prilikom eventualnog sudara.
Ekstravagantnosti nije manjkalo ni u unutrašnjosti automobila. Kontrolna ploča je takodjer bila dizajnersko remek djelo pomalo u Art-deco stilu, a volan sa samo jednom prečkom omogućavao je izvrstan pregled instrumenata. Impresivna sjedala koja su više nalik foteljama, uz enormno mjesta na zadnjim sjedalima, davalu su doslovce udobnost poput one u dnevnoj sobi.
Automobil je bio lak za upravljanje i bio je omiljeni izbor političara, liječnika i trgovačkih putnika. Jedan od DS entuzijasta je bio i francuski predsjednik De Gaulle. 1962. prilikom atentata na De Gaulla kiša metaka je bila ispaljena na njegov predsjednički DS, iako su dvije gume bile probušene crni DS nije zaustavljen. Konstrukcija je inače omogućavala da se DS-om može upravljati i na tri točka (bez jednog zadnjeg-ako je to baš nužno).

Postojale su mnoge izvedbe Citroena DS –karavan, kabriolet, jeftinija verzija za taksiste a interesantno je i da se u Engleskoj proizvodila i verzija sa drvenom komandnom pločom. Bitno je naglasiti da je 1959. i 1966. DS osvojio reli Monte Karlo a svoju tehničko voznu superiornost je dokazao na relijima voženim po pijesku, snijegu i ledu. DS-ova uloga za afirmaciju Citroena u reli sportu je nemjerljivo značajna a samim tim i doprinos automobilskom reliju u cjelini. Citroen DS je ostao u prozvodnji dvadeset godina, ( od 1955. do 1975.) promijenio je standarde po kojima sa definira moderan automobil. Citroen je prodao oko milijun i pol ovih izuzetnih automobila- netko bi rekao premalo, no to je više bila greška tadašnjih kupaca nego samoga automobila.
.
 
Poslednja izmena od urednika:
Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
PYC hvala ti na detaljnom objasnjenju slike audija su extra :D evo i od mene nesto ;)
buba2ut.jpg


buba.jpg


newbeetle4ll.jpg


e_6SOS.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2010
Poruka
34
Evo u zadjne vrijeme mi klasicni automobili ne udovoljavaju pa sam pribjegao necemu exstremnijem od samih njih...
HOT RODS:
hr.jpg

hr7.jpg

hr1.jpg

hr2.jpg

hr8.jpg

hr9.jpg

hr6.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2010
Poruka
34
Plug-in hibrid s 718 ks, ubrzanjem od 3.2 sekunde i potrošnjom od 3 litre. Zvuči nemoguće? Razmislite ponovno!

Neposredno prije otvaranja ženevskog salona automobila, Porsche je predstavio svoju najnoviju hibridnu studiju, model 918 Spyder. Radi se o paklenom dvosjedu, koji performanse supersportskih automobila uspješno spaja s prosječnom potrošnjom najštedljivijih hibrida.
porsche9187.jpg

porsche_918_spyder_concept_6.jpg
PLUG-IN HIBRID SKRIVA 718 KS!
Za pogon automobila zadužena ja kombinacija centralno smještenog 3.4-litrenog V8 agregata, koji pri visokih 9200 o/min istiskuje 500 konjskih snaga, i dva električna motora (po jedan za svaku osovinu) ukupne snage 160 kW (218 ks). Snaga se prenosi na sve kotače putem 7-stupanjskog PDK (Porsche-Doppelkupplungsgetriebe) mjenjača.
porsche9183.jpg

porsche91810.jpg

porsche9189.jpg

BRŽI OD CARRERE GT, ŠTEDLJIVIJI OD PRIUS

Ovako motoriziran i prihvatljivih 1490 kg težak (monocoque konstrukcija izrađena od kompozitnih materijala, upotrebljavan i magnezij, aluminij,...), Porsche 918 Spyder do 100 km/h stiže za svega 3.2 sekunde, postiže maksimalnu brzinu od 320 km/h, a krug na Nurburgringu svladava za manje od 7:30 min, brže od Carrere GT. Ako je vjerovati službenom izvješću, prosječna potrošnja iznosi svega 3 l/100 km, dok se razina emisija zaustavlja na niskih 70 g C02/km!
porsche91812.jpg

porsche_918_spyder_concept_9.jpg
NA RASPOLAGANJU ČETIRI REŽIMA RADA
Pritiskom gumba na upravljaču vozač može odabrati jedan od četiri načina rada: E-Drive - omogućava vožnju u potpuno električnom režimu (autonomija 25 km), Hybrid - koristi sve pogonske jedinice, a ovisno o uvjetima može ponuditi ekonomičnu ili sportsku vožnju, Sport Hybrid - također koristi sve pogonske jedinice, no fokusiran je na performanse, prenoseći glavninu snage na stražnje kotače, i posljednji Race Hybrid - nudi najdinamičniji režim vožnje i u svakom trenutku izvlači maksimum iz automobila.
porsche9185.jpg

porsche_918_spyder_concept_2.jpg
porsche9188.jpg

porsche9186.jpg

Ukoliko su litij-ionske baterije dovoljno napunjenje, vozač u svakom trenutku može pritisnuti i poseban gumb, koji momentalno oslobađa snagu elektromotora (E-Boost). Ukoliko su prazne, baterije je moguće puniti i na kućnoj utičnici.
porsche91814.jpg

porsche_918_spyder_concept_8.jpg
INTERIJER BUDUĆIH PORSCHEA
Što se unutrašnjosti tiče, radi se o predlošku dizajnerskih i tehničkih rješenja, koje će Porsche primjenjivati u svojim budućim modelima. Tu su, primjerice, različita osvjetljenja kontrolne ploče (štedljiva vožnja - zelena, sportska vožnja - crvena), te sustav koji će vozaču pomoći oko maksimalnog dometa na trenutnom stanju baterije, dostupnim stanicama za punjenje, i slično.
porsche9184.jpg

porcsche9184-1.jpg

porsche91813.jpg


source:autoholik.net
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top