Šta je novo?

Sledi li Sloveniji vreme mračnih obračuna?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Sledi li Sloveniji vreme mračnih obračuna?












Izvor:
Novosti.rs








Slovenija ne zna na šta je sve spremna desničarska vlada Janeza Janše. “Delo”: Moglo bi biti isto kao sa Orbanom u Mađarskoj.

LjUBLjANA - Veliki politički skandal buknuo je u Sloveniji kada je nova vlada povukla imenovanje Cirila Ribičiča u Evropsku komisiju za demokratiju, poznatu kao Venecijanska komisija.

Obrazloženje je da bivša vlada nije imala pravo za to imenovanje, a ljubljansko "Delo" objavilo je u petak na naslovnoj strani tekst u kojem tvrdi da je reč o politički i ideološki motivisanoj odluci Janšine vlade. "To se može da razume kao najava političkih čistki i izaziva strah u Sloveniji. Moglo bi da se dogodi ono što se u Mađarskoj dogodilo s Orbanom. Slovenija se očito vraća u mračna vremena starih podela i obračuna", piše vodeći slovenački list.



reg-slo-ribicic_310x186.jpg



Ribičič je registrovan kao potencijalni član i njegovo iznenadno povlačenje mogla da ima i veoma negativne konotacije i reakcije, jer bi se to tumačilo kao politička smena i obračun. Diplomati u Briselu pomno prate razvoj događaja, a Janšin pokušaj smene Ribičiča mogao bi brzo da preraste u pravi skandal. Posebno se naglašava da imenovanje ne sme da ima nikakvih političkih predznaka, jer je reč o stručnom telu.

Mnogi Slovenci su zgroženi time što je Janšina vlada povukla taj potez, verovatno zbog toga što je Ribičič sin komunističkog političara Mitje Ribičiča i što je bio istaknuti član Saveza komunista Slovenije, u vreme raspada Jugoslavije. Kasnije je stranka nazvana Socijalnidemokrati i vodio ju je Borut Pahor.

Ribičič dugo nije politički aktivan. Cenjeni je ekspert za ustavno pravo, a dugi niz godina bio je i ustavni sudija. Kako je Venecijanska komisija savetodavno telo Veća Evrope, specijalizovane za ustavno pravo, izbor Ribičiča bio je logičan. Nikad se nije previše gledalo na politički predznak, iako se u Ljubljani naglašava da su do sada članovi komisije najčešće bili pravnici skloniji desnoj političkoj opciji. Uz Ribičiča, stara je vlast predložila i Dragicu Vadam Lukić kao zamenicu, a nova vlast traži da i ona bude povučena.

Janšina vlast počela je sa smenama i u celoj zemlji, a sadašnje opozicije tvrdi da je isključivo reč o političkim osvetama.

 
Top