LEGEND
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poruka
4.736
Slavski kolač

Sastojci za više od 10 porcija
1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče masla
kora od limuna
mleko
1 žumance
so

533_slavskikolac.jpg



Priprema
Ako je instant kvasac onda se on direktno upotrebljava (mesi), i na svako 1/2 kg brašna ide jedna kesica suvog (instant) kvasca. Ako je pivski kvasac onda je sledeći postupak:
Prvo se zamesi kvasac tako što se u jedan manji sud izdrobi oko 30 g pivskog kvasca, nalije se mlakim mlekom, razbiju se grudvice i doda soli i brašna, da se može napraviti retko testo.

Sud sa kvascem stavlja se na ne suviše toplo mesto da kvasa. Dok kvasac kisne, proseje se kilogram i po brašna, stavi se u sud za mešanje da se brašno dobro zagreje pored štednjaka.

U drugi sud se stave 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče masla, ukisli kvasac, pa se sve zajedno dobro izmeša. Nastruže se kora od limuna, dodaje se po malo brašna, pa se testo mesi uz dolivanje mlakog mleka, dok se ne zamesi kao za svaku pitu od takvog testa. Kada testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci znači da je dovoljno rađeno. Da bi testo bilo još bolje može se za vreme mešanja dodavati po malo rastopljenog masla tako što se rastopi 100 g masla pa se za vreme mešanja dodaje po malo u testo, a pri tom se "kvase" i ruke pa se tako masnim rukama nastavlja mešanje.

Ako se testo ovako mesi, onda će kolač biti mnogo vlažniji i ukusniji.

Zatim se testo pokrije čistom krpom i ostavi na toplom mestu pored štednjaka da ukisne. Testo je gotovo kada napuni sud, odnosno kada udupla. Izruči se na dasku za mešanje i pravi se Slavski kolač.

Izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.
Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ili kalupa u kom se peče. Ono sto je važno je da kolač bude prekršten, tj. da ima šaru u obliku krsta u sredini, i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koji se narežu malim nožem.

Ukras samog kolača ne može se praviti od kiselog testa, pa treba posebno zamesiti posno testo bez kvasca, jaja i mleka, pa se takvim testom prave ukrasi po kolaču. Od testa se pravi sve ono sto se želi u kući: ptice, koje predstavljaju zdravlje i veselje, grozd da bi vinograd dobro rodio, burence da bi u kući svega bilo u izobilju, a najvažniji je ukras poskurica sa znakom И ;С ;-Х ;Р ; Н ;И ;-К ;А ;. Ovaj znak se stavlja u sredinu kolača.

Ceo kolač se premaže žumancetom, a ukras se ostavlja belim.
Kolač se stavlja u pećnicu i pažljivo peče. Ispečen kolač izvadi se iz kalupa i ostavi da se prohladi.

Posna verzija
Slavski kolač se može mesiti i postan, naročito ako krsno ime pada u posne dane. Mesi se na isti način kao i mrsni samo bez mleka, jaja i masla. Umesto masla može se staviti margarin, jer on je od biljnih masti i postan je.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Slavski kolač - posni

Slavski kolac - posni



slavski_posni145.jpg



Za šerpu:
malo ulja
malo pšeničnog brašna

Kvasno testo:
1 kg pšeničnog brašna
2 kesice Dr. Oetker Suvog kvasca
rendana kora limuna
malo osveštane vodice
1 kašika šećera
3 kašičice soli

Za premazivanje:
malo vode


Testo: Prosejte brašno u činiju i dobro pomešajte sa kvascem. Dodajte preostale sastojke i mutite kratko mikserom (nastavci za mešenje) najmanjom brzinom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok se vidno ne uveća.
U međuvremenu podmažite duboku šerpu.
Testo još jednom kratko promesite na radnoj površini. Oblikujte ¾ testa u kuglu, položite u pripremljenu kalup i blago pritisnite. Premažite površinu kolača vodom. Od preostalog testa oblikujte ukrase, pletenicu za rub, ružice, krstić, grozd, zmijicu, klas žita itd. Poslažite ukrase preko kolača i blago pritisnite. Ostavite kolač ponovo da odstoji dok se vidno ne uveća (15 – 20 min.). U međuvremenu zagrejte rernu. Stavite šerpu u donju trećinu rerne.

Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 50 min.

Proverite da li je kolač pečen tako što ćete zabosti drveni štapić na nekoliko mesta u kolač. Ako ne ostane testo na štapiću, kolač je pečen.

SAVET:
- Pred kraj pečenja pokrijte površinu kolača papirom za pečenje da ne potamni.
- Umesto suvog kvasca možete da koristite i 30 g svežeg kvasca.


Dr.Oetker
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Slavski kolač

Ovako je izgledao pre pečenja...
slavskikolac.jpg


...a ovako posle.

slavskikolac2.jpg


Potrebno za testo:
2 belanca
2 šoljice zejtina
2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
kvasac
brašno (oko 1kg)
400 ml mleka
Za figurice:
50 gr brašna
50 gr gustina
voda
so
Testo za figurice zamesiti da bude tvrdo.Napraviti figurice i ostaviti malo da se prosuše.
Zamesiti testo za kolač i ostaviti da naraste. Premesiti,napraviti kolač i staviti u šerpu.Ostaviti da naraste. Premazati žumancetom i staviti figurice. Staviti kolač u vruću rernu na pečenje. Bilo bi poželjno da na pola pečenja,stavite papir da vam ne porumeni vrh malo više.

Minjina kuhinjica
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Glavna zvezda slavske trpeze: Napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu!

Prilikom ukrašavanja vrlo je važno da kolač bude prekršten - da ima ukras u obliku krsta, koji se pravi od prostog testa, ali je od svega najvažnije, naravno, da bude ukusan

1_zps016e5ed2.jpg


Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.

Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po ovim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!

Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parčeputera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.

2_zps528b8412.jpg


Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testopočne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

3_zps7e93f5db.jpg


Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.

Ukrašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude „prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

4_zpsd14df3a6.jpg


Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom.

5_zps0c6845f1.jpg


Izvor: Zenskikutak.rs

 
Natrag
Top