Škarpina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
FILETI ŠKARPINE U SOSU OD BELOG VINA

1.jpg

POTREBNO JE

1 kg škarpine, 300 g crnog luka, 300 g paradajza, 5 čenova belog luka, 3 dl belog vina, malo šećera


PRIPREMA
Isecite škarpinu na filete, posolite je i pecite u rerni dvadesetak minuta. U šerpi propržite crni luk na umerenoj temperaturi, dodajte malo šećera i nastavite da pržite dok se ne karamelizuje. Zatim ubacite seckani paradajz i pržite još desetak minuta. Izvadite luk i paradajz stavite na tanjir za serviranje, a preko naređajte filete ribe. Zajedno sa sokom koji ostao u tiganju ukuvajte belo vino, začinite, pa dok je još vruće, prelijte ribu i servirajte.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ŠKARPINA SA KELJOM U BEŠAMEL SOSU

1_zpsa97019c3.jpg


POTREBNO JE:
2 veće škarpine, 1 dl maslinovog ulja, 2 krompira, 1 manja glavica kelja, 1/2 kašičice mlevenog ruzmarina, malo soli, suvog začina i belog bibera.


ZA BEŠAMEL SOS:
1 kašika brašna, 2 kašike ulja, 1/2 mleka, malo mlevenog ruzmarina, po ukusu soli, suvog začina i bibera.


PRIPREMA:
Prvo očišćenu i krpom prosušenu škarpinu dobro začinite solju, začinom i ruzmarinom. Ostavite da malo odstoji. U međuvremenu pripremite malo ređi bešamel sos od navedenih sastojaka i takođe ostavite na stranu. Krompir isecite na veće kockice i obarite ga u slanoj vodi. Kelj isecite na 16 kriški. Sredinu kelja nemojte bacati nego zajedno s njom pravite krišku. Ovaj tvrdi deo će držati listove da ostanu spojeni da se ne bi previše rastresli pri obradi. Ovako isečen kelj stavite u slanu vodu da se kratko obari, oko jedne minute da ne bi izgubio zelenu boju. Ribu stavite na sredinu tepsije, malo je pospite uljem i pecite u rerni oko 10 minuta. Nakon toga izvadite ribu iz rerne, oko nje poređajte kelj i krompir. Ako je potrebno možete malo posoliti i pobiberiti, pa sve prelijte bešamel sosom i stavite u rernu na 20 minuta da se zapeče na 220 stepeni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ŠKARPINA U SOKU OD JABUKE

p60OmVY.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta škarpine, 2,5 dl soka od jabuke, 1,5 dl krem pavlake za kuvanje, 1 glavica crnog luka, čen belog luka, 3 kašike seckanog peršuna, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi, kratko ispržite filete (po 3-4 minuta sa svake strane) i stavite u tanjir. Na istom ulju izdinstajte sitno seckani crni i beli luk, pa prelijte sokom od jabuke. Posolite i pobiberite i ostavite da se kuva 8-10 minuta na umerenoj temperaturi. Zatim umešajte krem pavlaku i peršun, vratite filete škarpine u tiganj i kuvajte 5-7 minuta na srednjoj temperaturi. Poslužite dok je vruće uz bareno povrće i kuskus.

(Novosti)
 
Natrag
Top