Šta je novo?

Sitroen proslavlja 60 godina "ajkule"

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.670
Sitroen proslavlja 60 godina "ajkule"

Sitroen je najavio da će od 19. do 24. maja u srcu Pariza proslavljati "DS" nedelju posvećenu 60. rođendanu njihovog ikoničnog "DS" modela koji je svojim nesvakidašnjim dizajnom i tehnološkim inovacijama osvojio srca mnogih ljubitelja automobila širom sveta.

yyIE7Q1.jpg


Od Fordovog "modela T" pa nadalje, istoriju automobilizma su krojili modeli koji su pomerali granice, a ovo je svakako bio slučaj i sa originalnim Sitronom "DS" kada se 1955. prvi put pojavio.

JOeyrN3.jpg


Popularna "ajkula" je prvi automobil sa disk kočnicama i nezavisnim hidrauličkim vešanjem koje je obezbeđivalo udobnu vožnju, a francuska kompanija posebno ističe slučaj kada je upravo ovo vešanje spasilo život francuskog predsednika De Gola 1962. godine. Prilikom atentata, na "DS" u kome se vozio De Gol je ispaljen veliki broj metaka pa su dve gume probušene, međutim, zahvaljujući naprednom sistemu vešanja, predsednički automobil je uspeo da se brzo odveze sa mesta nesreće i to sa samo dva točka u kontaktu sa putem.

e6SMx90.jpg

Um5qRI8.jpg


Sitroen "DS" je takođe prvi automobil sa projektovanim udarnim zonama i volanom na rasklapanje, kao i motorom koji je dizajniran da se, radi zaštite, smesti ispod karoserije prilikom sudara. "Ajkula" može da se pohvali da je prva u istoriji sa plastičnom kotrolnom tablom i sa aluminijumskim i plastičnim panelima, a kada je osvežena 1967. godine, dobila je i prve adaptivne farove koji su se kretali u skladu sa okretanjem volana.

xfC25FJ.jpg

0l6Pufd.jpg


Naravno, svi ovi noviteti ne bi privukli toliku pažnju da nisu savršeno uklopljeni u

upečatljivi eksterijer koji je "DS"-u obezbedio mesto u udžebenicima kao jednom od najbitnijih automobila prošlog veka. Dizajnersko rešenje "ajkule" pripada italijanskom vajaru Flaminiu Bertoniju i francuskom aeronautičkom inženjeru Anreu Lefebvreu, koji su želeli da se što je više moguće približe najaerodinamičnijem obliku u prirodi - kapljici.

tvx7oB6.jpg


Nakon užasa Drugog svetskog rata, Sitroen "DS" je predstavljao jednu od kreacija koje su Francuskoj vratile identitet - neobičan, individualni, prefinjen, inteligentan.

DzCfLSO.jpg


Samo 15 minuta nakon prvobitnog predstavljanja na Salonu automobila u Parizu 1955. godine, Sitroen je primio 743 depozita, a do kraja dana se taj broj povećao na 12.000 porudžbina. Kada je proizvodnja prekinuta 1975. godine, Sitroen je mogao da se pohvali sa ukupnom prodajom od 1.4 miliona primeraka.

aao3QbE.jpg


Nedelja "DS"-a uključuje besplatnu izložbu "ajkula" u Tiljeri parku 23 i 24. maja, procesiju sačinjenu od 600 prelepih primeraka "DS"-a širom sveta koji će se provozati Jelisejskim poljima, a od subote, ova vozila će biti na stazi Lina-Montleri na međunarodnom okupljanju povodom 60. rođendana ovog lagendarnog vozila. Ovo će biti najznačajnije okupljanje kolekcionara DS-a u godini.

Izvor: Vesti.mojauto.rs
 
Top