Šta je novo?

Širom grada obeležen Svetski dan voda

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Širom grada obeležen Svetski dan voda

Svetski dan voda obeležen je nastupom hora Osnovne škole "Laza Kostić" i izložbom slika kod Japanske česme na Kalemegdanu, kao i centralnom manifestacijom predstavnika nadležnih institucija,organizacija, preduzeća i stručne javnosti iz oblasti voda na Adi ciganliji.

1.jpg

U znak zahvalnosti Vladi Japana na dugogodišnjoj saradnji, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" organizovao je program kod Japanske česme na Kalemegdanu, gde su đaci Osnovne škole "Laza Kostić" pevali pesme o vodi.

Iz Uprave za vode rekli su da Beograd ima dovoljne količine pijaće vode provereno dobrog kvaliteta, a iz Sekretarijata za životnu sredinu kažu da bi je svakako trebalo bolje čuvati.

- Mi pijaću vodu kao resurs prodajemo, a mislim da to ne bi trebalo da radimo. Moramo se oprezno baviti resursom kao vodom. Inače, jedan od glavnih ekoloških problema Beograda su otpadne vode i ubuduće ćemo se više baviti ovim pitanjem - kaže Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]Stanje voda u svetu

- do 2025. dve trećine čovečanstva osetiće ozbiljan nedostatak vode
- više od jedne milijarde ljudi nema pristup pijaćoj vodi
- svakog dana šest hiljada dece mlađe od pet godina umre od bolesti uzrokovanih zagađenom vodom. To je deset puta više od broja poginulih u svim ratovima godišnje na svetu
- od 1970. do 1998. uništeno je 30 odsto prirodnih resursa na planeti, a trajno je uništeno 50 odsto tekućih voda
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Beogradski vodovod snadbeva 1.400 000, a lokalni oko 330.000 stanovnika grada. JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ planira da

ukine 35 lokalnih vodovoda, odnosno da se ceo sistem vodosnadbevanja pokrije iz centralnog
sistema, kako bi se rešilo pitanje kvaliteta i kvantiteta iz lokalnih vodovoda.

Kada je reč o vodostaju reka, Jovana Antić, direktorka Uprave za vode, kaže da je porastu, ali da se ne očekuju problemi.

Srbija je po količini vodnih resursa 47. od rangiranih 180 država u svetu.

Ova godina proglašena je za Međunarodnu godinu saradnje u oblasti voda, a obeležavanje Međunarodnog dan voda, 22. marta predviđeno je rezolucijom UN-a 1992. godine.

Činjenice koje niste znali

- za tri minuta pranja ruku potroši se 10-12 litara, koliko i za jedno puštanje vode iz vodokotlića, a za punjenje kade potrebno je 10-100 litara vode
- čoveku je dnevno potrebno minimum 50 litara vode za piće, pranje, kuvanje i sanitarije
- četvoročlana porodica potroši kubni metar vode dnevno, a toliko potroši i vodokotlić koji curi
- neispravna česma kapljanjem dnevno potroši oko 36 litara

(Blic Online)
 
Top