Šta je novo?

Sindikalni protest u Zagrebu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Sindikalni protest u Zagrebu[/h]


Zagreb -- Dve hrvatske sindikalne centrale su, uz podršku drugih sindikata, organizovale veliki protestni skup "za odbranu radnih mesta".


Zagreb-prosvetari.jpgProtest koji je održan nosio je naziv: "Živi zid za odbranu radnih mesta: posao i plata, a ne berza".
Skup Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatskog udruženja sindikata (HUS) započeo je ispred Radničkog doma u širem centru grada, inače sedišta ŠSH , odakle je povorka s oko 1.500 do 2.000 učesnika otišla prema sedištu vlade na Trgu svetog Marka.
Učesnici, odeveni u crvene prsluke s parolom "Za odbranu radnih mesta", iz preduzeća koje posluju s problemima, a koje podržavaju njihovi kolege iz sindikata udruženih u ŠSH i HUS, uz brojne transparente zviždanjem je protestovalo protiv gašenja radnih mesta i smanjivanja i neisplaćivanja plata.

"Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mesta i rad bez plate", istakli su govornici iz redova sindikalnih lidera i aktivista pred zgradom vlade i najavili "sindikalno jedinstvo i zajedničke akcije svih sindikalnih centrala i sindikata javnog i privatnog sektora, usmerene spasu industrije i dostojanstvenim platama".

Predsednik SSSH Mladen Novosel optužio je vladu da ne zna šta je socijalni dijalog i socijalno partnerstvo i da učestvuje u najvećem zločinu počinjenom od sticanja hrvatske samostalnosti - uništavanje industrije.

"Ostaci industrije urušiće se ako sindikati ne budu delovali složno i zajedno. Današnji skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svugde gde se krše radnička prava", rekao je Novosel apelujući na sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena.

Rekavši da treba spasti svako radnom mesto i preduzeće koje je preostalo, Novosel je pozvao vladu da se bavi obnovom industrije, kao i da oporezuje banke i tako dobije novac za zaposlene u javnom sektoru.

S njim se složio i predsednik HUS-a Ozren Matijašević pozvivajući vladu na oporezivanje financijskih transakcija i profita banaka. Vladi je zamerio što beži od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje, pogodujući tako uvoznim lobijima.

"Uskoro bi u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji, pa bi hrvatska ekonomija mogla postati špekulantska", rekao je Matijašević.

Ocenio je i da su uslovi za investicije u Hrvatskoj nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada se, kako je rekao, smanjuje BDP i raste ekonomska emigracija.

"Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija koja vodi vladajuću koaliciju", rekao je Matijašević i dodao da će, "ako vlada nastavi sa sadašnjom ekonomskom politikom, ekonomija će nakon njenog odlaska izgledati kao mesečeva površina".

Uz sindikalno jedinstvo najavio je i početak pokreta otpora sindikata i nevladinih organizacija.

Prisutnima su se obatili i brojni sindikalni aktivisti, a mešu njima i oni iz brodogradilišta "3. Maj" iz Rijeke i "Brodosplita" iz Splita, kao i preduzeća "Dalekovod", "Osječke pivovare", "RIZ Odašiljača", "Petrokemije" i drugih kompanija s teškoćama.

Upozorili su na niske plate ili rad bez plate, teške uslove rada, kriminal u svojim kompanijama tvrtkama i strahove radnika u pogledu budućnosti.Izvor:
B92.net
 
Top