Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Sijalica



Klasična električna sijalica (žarulja) je vještački izvor svjetlosti koja nastane kada električna struja prolazeći kroz tanku nit zagrije nit do usijanja, koja zatim počne da emituje svjetlost. Emisija svjetlosti prouzrokovana je zapravo toplotom. Stakleni balon spriječava da bi metalna nit došla u dodir sa kiseonikom iz okolnog vazduha, te na taj način, bila brzo uništena.
Klasična sijalica se proizvodi različitih napona i veličina, od 1,5 volta (V) do oko 300 volti (V). Jednostavne su konstrukcije i zato imaju vrlo nisku proizvodnu cijenu. Rade vrlo dobro i na naizmjeničnu i jednosmjernu struju.


Električna sijalica







Električna sijalica Halogen Xenon 70 W (EU < 2009 conforme)




Sijalica je našla široku primjenu, kako u kućnoj tako i industrijskoj, komercialnoj upotrebi. Zbog toga što prozvodi i priličnu količinu toplote, upotrebljava se u raznorazne svrhe gdje je pored svjetlosti potrebna i manja količina toplote, npr. inkubatori, kod mlade peradi, procesi sušenja itd. Danas se uveliko javlja tendencija zamjene ovih sijalica sa tzv. kompaktnim fluorescentiim svjetiljkama, uglavnom zbog manje potrošnje električne energije. Neke države idu toliko daleko, da planiraju potpunu zabranu upotrebe klasičnih sijalica, zbog potrebe da se uštedi na potrošnji električne energije.




Konstrukcija



Klasična električna sijalica sastavljena je iz staklenog balona sa volframovom žarnom niti kroz koju protiče električna struja. Kontaktne žice koje prolaze kroz stakleno postolje povezane su sa žarnom niti. Potporne žice usađene u staklenu osnovu drže volframovu nit. Stakleni balon je napunjen sa inertnim gasom kao što su argon, s ciljem da se smanji isparavanje žarne niti. Električna struja zagrije volframovu nit do oko 2.000 K to 3.300 K, dosta niže od volframove tačke taljenja, 3.695 K. Temperatura niti zavisi od oblika i veličine niti te jačine struje koja protiče kroz nit. Užarena nit emituje svjetlo približno stalnog spektra. Najčešće snage sijalica koje su na tržištu su: 25, 40, 60, 75, 100 vati (W). Naravno, raspon snage sijalica koje se proizvode je dosta veći, 0,1 do 10.000 (W).





  1. Stakleni balon
  2. Inertni gas pod niskim pritiskom (argon, neon, azot)
  3. Volframova nit
  4. Kontaktna žica (izlazi iz osnove)
  5. Kontaktna žica (ide u osnovu)
  6. Potporne žice
  7. Osnova (stakleno postolje)
  8. Kontaktna žica (izlazi iz osnove)
  9. Navojna kapica
  10. Izolacija
  11. Električni kontakt




Metalna kapica na užem dijelu staklenog balona pojavljuje se u obliku navoja ili tkz. bajonet osnove. Male cjevaste sijalice mogu imati kontakt na oba kraja.Kontakti u sijaličnom grlu omogućuju da električna struja dođe preko sijalične metalne osnove dalje preko dva žičana kontakta do žarne niti. Da bi se povećala korisnost tj. postigao veći stepen iskorišćenja, žarna nit je u obliku tanke spirale. Razvučena spirala 60 vatne sijalice od 120 volti, dugačka je 58 cm. Sa ovakvim dizajnom smanjeno je isparavanje volframa.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta raditi ako se štedljiva sijalica razbije?

Šta raditi ako se štedljiva sijalica razbije?

Prema uputstvu Agencije za zaštitu životne sredine SAD (U.S. Enviromental Protection Agency) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo (štedljivih) sijalica, ako vam se desi da se sijalica razbije u stanu treba da preduzmete sledeće korake.

1.jpg

1. Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta.

2. Sakupiti staklene ostatke sijalice korišćenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama budući da živa prodire kroz kožu).

3. Lepljivom trakom sakupiti male fragmente stakla.

4. Pod obrisati vlažnim papirom ili krpom.

5. Ukoliko se preostali ostaci usisavaju, kesu iz usisivača nakon čišćenja treba izvaditi

6. Sve predmete upotrebljene za čišćenje, kao i kesu iz usisivača, treba odložiti u plastičnu kesu, i dobro je zatvoriti .

7. Odeću ili posteljinu na koje su pali delovi sijalice ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti.

(B92/Superžena)
 
Natrag
Top