Da, ali se izraz 'sveta gora' proteže na novozavetni period.
I jezik se proteze i na nas danas pa nista.
Ali hajde da ti pomognem da razumes neke stvari bas na ovoj temi.
Kada je kralj David doneo zavetni kovceg na goru Sion u drevnom Jerusalimu,Sion je postao SVETA GORA.
CRO Psalm 15:1 Psalam. Davidov. Jahve, tko smije prebivati u šatoru tvome,tko li
stanovati na svetoj gori tvojoj? (Ps. 15:1 CRO)
CRO Psalm 43:3 Pošlji svjetlost svoju i vjernost: nek’ me vode,
nek’ me dovedu na tvoju svetu goru, u šatore tvoje! (Ps. 43:3 CRO)
CRO Psalm 2:6 »T¦a ja kralja svog postavih nad Sionom,
svojom svetom gorom.« (Ps. 2:6 CRO)
Joil 3
17 I poznaćete da sam ja Gospod Bog vaš, koji nastavam
u Sionu, u svetoj gori svojoj; i Jerusalim će biti svet, i tuđinci neće više ići po njemu.
Dakle Bozja Sveta Gora je bila gde????
CRO Daniel 9:16 Gospode, po svoj pravednosti svojoj
odvrati svoj gnjev i svoju jarost od Jeruzalema, grada svojega, svete gore svoje, jer zbog naših grijeha i zlodjela naših otaca Jeruzalem i tvoj narod ruglo su svima koji nas okružuju.« (Dan. 9:16 CRO)
Znamo li razlog zasto je to Jehova Bog cinio???Zasto se i kako gnevio na svoju Svetu Goru???
Da li je Sveta Gora i dan danji na istom mestu ili se negde premestila? naprimer na Atos po dekretu cara Konstantina IX u 11.veku.?
Sta kaze prorok Isaija? Gde ce se nalaziti u poslednjim danima???
CRO Isaiah 2:2 Dogodit će se na kraju danâ:
Gora doma Jahvina bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, (Isa. 2:2 CRO)
CRO Isaiah 2:3 nagrnut će mnoga plemena i reći: »Hajde, uziđimo
na goru Jahvinu, pođimo u dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim.
Jer će iz Siona zakon doći, iz Jeruzalema riječ Jahvina.« (Isa. 2:3 CRO)
Ali sta kaze Isus Hrist?
CRO John 4:21 A Isus joj reče: »Vjeruj mi, ženo, dolazi čas kad se nećete klanjati Ocu
ni na ovoj gori ni u Jeruzalemu.
(Jn. 4:21 CRO)
CRO John 4:24
Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.« (Jn. 4:24 CRO),jel to Isus rekao za sebe?
A u delima apostolskim citamo
CRO Acts 17:24 »Bog koji stvori svijet i sve na njemu, on, neba i zemlje Gospodar,
ne prebiva u rukotvorenim hramovima; (Acts 17:24 CRO)
Gora u Bibliji predstavlja necju vladavinu.
Sveta Gora u Bibliji predstavlja Boyju vladavinu.
Da bi to razumeo procitaj i sede Solomon na Jehovin presto u Jerusalimu kao car.
Da li je duhovnost zatvorena u zidinama ili manastirima? tesko.
Gora doma Jehovina kao sto rece Isaija je iznad svih ljudskih gora ,dakle nije na zemlji,jer Bog ne stanuje na zemlji nego na nebu.
Ali da bi to razumeo ....vec previse pisah na ovoj temi,a ti ako uopste sve ovo i procitas ,ti javi,da ne bude da badava pisem kad vec imas neki svoj stav.