Šta je novo?

šešelj: Vikiliks će obelodaniti uticaj sad na tribunal

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
LIDER SRS KAŽE DA JE BOLJE, ALI DA NEMA GOVORA O "USPEŠNOJ OPERACIJI"ŠEŠELJ: VIKILIKS ĆE OBELODANITI UTICAJ SAD NA TRIBUNALSreda, 1. Decembar, 2010.| Autor: Agencija BETA

"Stotine diplomatskih depeši, koje je objavio Vikiliks pokazaće nedozvoljeni uticaj SAD na Haški tribunal, rekao Vojislav Šešelj i dodao da će se Tribunal zbog toga "sasuti kao kula od karata". Lider SRS je sudije obavestio i o dopisu kojim ga je beogradsko tužilaštvo obavestilo da "nema svojstvo okrivljenog", ni osumnjičenog zbog tvrdnji da je naručio ubistvo Tomislava Nikolića


2575045.jpg


HAG - Vojislav Šešelj izjavio je danas pred Haškim tribunalom da mu je bolje posle zahvata na srcu kojem je bio podvrgnut u oktobru, ali da "nema govora o uspešnoj operaciji" i da je prerano o tome donositi sud.

Tokom večerašnje rasprave o stanju u postupku, Šešelj je ponovo sugerisao da je ranije bio trovan hranom u sudskom pritvoru, iako je potvrdio da je toksikološka analiza njegove krvi nedavno pokazala negativne rezultate. Tvrdeći da će "stotine" diplomatskih depeši, koje je objavio internet sajt Vikiliks pokazati "nedozvoljeni" uticaj SAD na Haški tribunal, Šešelj je rekao i da će se Tribunal zbog toga "sasuti kao kula od karata".

Tužilaštvo traži dodatne svedoke

Optuženi je ponovio i tvrdnju da tužilaštvo - ulaganjem podnesaka za primanje u spis dodatnih dokaza, uključujući i beležnice Ratka Mladića - "opstruira" i "zloupotrebljava" postupak, zato što njegovo ime Mladić gotovo i da ne pominje. Šešelj je, stoga, izrazio sumnju da će rasprava o njegovom zahtevu za oslobađanje biti održana u februaru ili martu iduće godine, kako je ranije najavio sudija Žan-Klod Antoneti.

"Posle toga nema ničeg drugog nego oslobađajuće presude... a to je za tužioce noćna mora", tvrdio je Šešelj. Tužilac Matijas Markusen negirao je da optužba odugovlači postupak, rekavši da tužilaštvo samo želi da izvede sve dokaze kojim raspolaže. Podsetio je i da je pretresno veće naložilo veštačenje autentičnosti Mladićevih beleški, čime je proces produžen.

Sudija smatra da tužilaštvo odugovlači postupak

Zastupnik optužbe i predsedavajući sudija izneli su, međutim, sasvim suprotne stavove o tome da li je optužba završila svoj dokazni postupak. Tužilac Markusen je tvrdio da dokazni postupak optužbe nije završen, a sudija Antoneti da jeste i to još u oktobru. Predsedavajući sudija sugerisao je da i on smatra da tužilaštvo oteže postupak, a tužilac je to energično odbacio.

Markusen je kazao i da je podneo zahtev za izvođenje dodatnih svedoka, čemu se Šešelj usprotivio, rekavši da je tužilaštvo imalo osam godina da "pronađe, pripremi i instruiše svedoke".

"Što bih se ja bavio novim svedocima, neću da se bavim njima. Kakvi novi svedoci posle osam godina", kazao je Šešelj. Osvrćući se na ishod medicinske intervencije, Šešelj je rekao da mu je bolje i da više ne oseća tahikardiju, ali da i dalje ima srčanu aritmiju.

Šešelj traži da ga pregledaju lekari iz Rusije

Zbog tahikardije i aritmije, Šešelj je krajem oktobra bio podvrgnut "ablaziji", intervenciji na srcu laserskom sondom ubačenom kroz krvne sudove na nozi. On je, negirajući nalaz lekara, istovremeno, tvrdio da "nema govora o uspešnoj operaciji" ili da je u najboljem slučaju "još prerano" to ocenjivati.
Lider Srpske radikalne stranke zatražio je i da Tribunal odobri da ga pregledaju trojica specijalista iz Rusije, upozoravajući da, u suprotnom, neće prihvatiti kontakte s drugim lekarima.

Potvrdivši da su uzorci njegove krvi toksikološki analizirani i da su rezultati bili negativni, optuženi je, međutim, rekao da je to bilo pre mesec dana, "više nego godinu dana pošto su se povukli simptomi mog trovanja". Tvrdio je i da je "identifikovao izvor trovanja", ali da za to nema dokaza.
Šešelj je sudije obavestio i o dopisu kojim ga je beogradsko tužilaštvo obavestilo da "nema svojstvo okrivljenog", ni osumnjičenog zbog tvrdnji da je naručio ubistvo Tomislava Nikolića. Kazao je i da je protiv Nikolića u Srbiji podneo krivičnu prijavu.

BETA
 
Top