Šta je novo?

SENTA: Silosi puni pšenice

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Završena kampanja prijema žita

Silosi puni pšenice
Izvor: Blic NEDELJKO KOLUNDŽIJA | 22. 07. 2011. - 00:02h

SENTA - U senćanskom „Žitoprometu“, jednom od najvećih žitomlinarskih preduzeća, preuzeto je više o 50.000 tona žita. Radnici u silosu na senćanskom keju kažu da je ovo jedna od najberićetnijih žetvi i da je pšenica izvanrednog kvaliteta

160753_vojsilos1_f.jpg
Najveći silos „Žitoprometa“ napunjen sa 2.500 vagona pšenice

- Silos pored Železničke stanice je najstariji u Senti i u njega se smešta pšenica potiskih ratara, koji su nekada pšenicu dovozili u traktorima, zapregama, sada je to obavljeno šleperima od 30 tona - kaže Dragoljub Bukvić iz „Žitoprometa“.

U vreme žetvene kamapanje radnici koji rade na skladištenju pšenice uvek su u senci žetelaca i medijima su manje zanimljivi od kombajnera. A od njih najviše zavisi kako će pšenica biti smeštena i da li će kvalitet brašna, hleba i testenina biti dobar.

160755_vojsilos5-todor-taksi_hs.jpg

Teodor Takši, vagar


- Pšenicu smo od proizvođača preuzimali u Senti, Čoki, Đali i Tornjošu - kaže Teodor Takši, poljoprivredni tehničar „Žitoprometa“.

Takši kaže da je pšenica u rekordnom vremenu preuzeta od ratara pre kiše. Pored vaga su danonoćno dežurali stručnjaci Poljoprivredne stanice „Senta“ i „Jugoinspekt“ koji su ocenjivali kvalitet roda različitih proizvođača. Zadovoljni su i kažu da je pšenica bolja od prošlogodišnje.


- Ovogodišnji rod je bolji od lanjskog. Hektolitarska težina je blizu osmice, a vlaga zrna oko 12 procenata što omogućava smeštanje bez sušenja i dodatnih troškova - kaže Antal Tot.


160754_vojsilos3-antal-totprasina-od-suve-psenice_hs.jpg

Antal Tot na istovaru pšenice


Prevoznici i vlasnici su zadovoljni jer se na istovar čekalo malo i što su se posle skladištenja pšenice posvetili kukurzu, posebno oni koji imaju uslova za navodnjavanje.

Trinaest radnika „Žitoprometa“, koji su dan i noć radili na prijemu pšenice, krenuće na zasluženi odmor, ali će brzo morati da se vrate i brinu o održavanju roda u silosima.


Anatal Tot kaže da neupućene samo zanima koliko je tona pšenice smešteno u silosu, a ne i kako te odgovorno njeno održavnja. Pre smeštaja žita silos treba oprati, dezinfikovati.


- Pošto se silosi napune, sledi novo generalno čišćenje jer je sa zrnom ušlo i mnogo prašine. Posle toga idemo na odmor. Kada se vratimo, sledi pretovar, rešetanje, provetravanje i održavanje kvaliteta pšenice koju smo preuzeli - dodaje Antal Tot.


Kao u apoteci

Kada se pšenica smesti u silos, dolaze stručnjaci iz Novog Sada koji vrše dezinfekciju i rešetanje pšenice.
- Malo ko zna da je u silosu sve čisto kao u apoteci, jer samo na taj način možemo dobiti lep i zdrav hleb - kaže Antal Tot.
 
Top