Šta je novo?

Seki Sablić uručen „Dobričin prsten“

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.066
Seki Sablić uručen „Dobričin prsten“

N. KNEŽEVIĆ | 25. januar 2011. 23:58 | Večernje novosti

Prestižno glumačko priznanje zablistalo na ruci Jelisavete Sablić. Simić: Velika umetnica. Brajović: Naš ponos. Ćirilov: Neponovljiva


Foto P. Mitić Seka Sablić sa priznanjem

NAGRADA za životno delo „Dobričin prsten“ za 2010. godinu u utorak veče je dodeljena Jelisaveti Seki Sablić! Prijatelji, kolege i poznanici nisu krili reči hvale za heroinu našeg glumišta, u utorak uveče na svečanosti u Ateljeu 212.
Teatrolog Jovan Ćirilov, zamenik predsednika žirija, obrazlažući odluku žirija, donetu 9. decembra prošle godine, naveo je da je Seka Sablić „ličnost izvan serije“.
- Seka je kao i svi umetnici neponovljiva, neopisiva - rekao je Ćirilov. - Svaki njen stvoren lik, i njena Mirjamkina Anđelka, Nušićeva Gina, Duškova Vesela, Acina Majka Dara, čak i muški - Deda Bore Ćosića ili Bulgakovljev Luj Četrnaesti ubedljivi su u svojoj raskošnoj raznolikosti i dokazanoj neobičnosti.

Kolege Nikola Simić, Vojislav Brajović, Petar Kralj, Dragan Nikolić, Zijah Sokolović, Gorica Popović, reditelji Kokan Mladenović, Jagoš Marković, Egon Savin, dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević i drugi, otkrili su publici neke od detalja iz prijateljstva i saradnje sa Sekom, dugog i nekoliko decenija.
- Video sam je prvi put na sceni „Boško Buha“ u predstavi „Pepeljuga“ pre mnogo godina - seća se Nikola Simić. - Naravno, nije bila Pepeljuga, nego jedna od ozloglašenih sestara. Tada mi je već bilo jasno da će biti velika glumica.
Petar Kralj rekao je da Seka ponekad igra „ko švajcarski sat, a ponekad je situacija sasvim neizvesna za njene partnere“.
Predsednik žirija Vojislav Brajović, koji je Seki Sablić i uručio nagradu, rekao joj je da ovo priznanje treba da je podseća kolika je ova „radost, ponos i dika“ svojih kolega.

PODRŠKA PREDSEDNIKA TADIĆA

ČESTITKAMA se pridružio i predsednik Srbije Boris Tadić. On je u telegramu izrazio nadu „da će nas Jelisaveta Sablić još dugo radovati umetničkim kreacijama“.

ZBUNJENA
GLUMICA koja je na sceni prošla sito i rešeto, od uzbuđenja se zbunila na trenutak kada je cela sala ustala na noge i pozdravila je apluzima. - Hvala vam, svima, od srca - kratko je izustila. - Hvala mojim roditeljima, ljudima koji su mi pomogli, ne znajući da to čine, vetrometini koja me je donela u ovaj svet i glumcima sa kojima sam osvajala scenske slobode, razbijala stereotipe, uspostavljala svoju azbuku glume. 
Top