Seka Sablić dobila monografiju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Seka Sablić dobila monografiju

U Ateljeu 212 predstavljena monografija „Jelisaveta Seka Sablić“, koja, kako je rečeno na predstavljanju, ima ima i istoriografski i faktografski značaj

kul-seka_620x0.jpg
Predstavljanje monografije

NEPONOVLjIVA i neopisiva, vanserijska ličnost u životu i na sceni - reči su kojima opisuju Jelisavetu Sablić, i neki od „argumenata“ sadržanih u obrazloženju žirija za dodelu „Dobričinog prstena“, kojim je Seka prstenovana pretprošle godine. Isti epiteti mogli su se čuti i u sredu u Ateljeu 212, gde su monografiju „Jelisaveta Seka Sablić“ u izdanju Udruženja dramskih umetnika Srbije, uz priređivače Zorana T. Jovanovića i Tamaru Bijelić, predstavili i rediteljka Alisa Stojanović, predsednica UDUS Ljiljana Đurić, i sama Seka.

Bogata glumačka biografija i svestrana ličnost Sekina prikazane su na sveobuhvatan, stručan ali i emotivan način, u tekstovima punim naklonosti, ispisanim rukom mnogih kolega i saradnika.

Alisa Stojanović je istakla da se ova knjiga može čitati i kao svojevrstan udžbenik za buduće kolege.
- Ova monografija ima i istoriografski i faktografski značaj, a najinteresantniji njeni segmenti su svakako oni koji su - Seka sama: delovi koji otkrivaju suštinu njenog pogleda na život, svet i pre svega glumu - rekla je Alisa. - Kao devojčica, Seka je zapisala u svoj dnevnik da je jedino što želi - da bude svake večeri na sceni. I išla je ka tom svom snu ne hajući za nagrade, festivale, palanačke forme i malograđanske okvire. Ovo je zato i priča o tome kako se radi na ostvarivanju sna.
Stojanovićeva je Seku opisala kao paradoks, spoj nespojivog, mangupa i damu. „Ako postoji harizma, zamišljam je kao Jelisavetu Sablić!“, dodala je Alisa govoreći o „najautentičnijoj glumici, koja nije lokalna, nije tipična, nije establišment niti deo sistema.

NAJVIŠA TAČKA

- POSTOJE situacije u životu koje čoveka zaustave i osveste momenat u kome ste. Mislim da je ovo upravo takva prilika. Svesna sam da ovom monografijom označila najvišu tačku svog glumačkog puta, i da sam podelila misli o sebi i svoju životnu priču sa celim svetom, što zapravo nikada nisam želela i od čega sam se uvek branila koliko sam mogla i umela. Uvek sam se pitala da li je to zaista deo mog posla i ispada da jeste. I prilično sam sigurna da se ja sada radujem - rekla je vidno uzbuđena Seka.

Izvor: Večernje novosti




 
Natrag
Top