Šta je novo?

Scena Radeta Markovića

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.148
Scena Radeta Markovića


Velika scena BDP-a dobila ime po velikanu srpskog glumišta koji je na toj sceni igrao više od četiri decenije. Na taj način svečano obeležen dan Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) - 20. februar

20 scena.jpg

BEOGRAD - Dan Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) - 20. februar - svečano je obeležen proglašenjem novog imena Velike scene, koja se od juče zove scena Radeta Markovića, kao i uručenjem tradicionalnih nagrada.
Mnogobrojnim gostima dobrodošlicu na 64. "rođendan" BDP-a uputila je direktorka tog tearta Maša Mihailović.
Doajen srpskog glumišta Marković (1921-2010) igrao je na toj sceni više od četiri decenije i bio zaslužan za stvaranje istorije pozorišta na Crvenom krstu od samih početaka.
Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je da je "Rade Marković za života postao nosilac kulturnog nasleđa i kao stvaralac upisao sebe u kulturnu istoriju Srbije".
Spomen ploču u foajeu BDP-a otkrili su sin i ćerka velikog glumca Goran i Lenka Marković. Poznati reditelj Goran Marković izjavio je da je to veliki trenutak za njega i njegovu porodicu, kao i za sve kolege.
"Moj otac je proveo svoj vek igrajući na ovoj sceni, jako ju je voleo, smatrao je prijateljskom, sa dobrom akustikom, dobrom atmosferom. Voleo je da igra tu, tako da je sa tog stanovišta učinjeno dobro delo", rekao je on.
"Čin davanja imena sceni ne podrazumeva samo tog čoveka, već čitavu jednu plejadu glumaca koji su stvarali istoriju ovog pozorišta, naročito onaj deo 50-ih i 60-ih godina, kada je ovo pozorište bilo slavno. Svi ti glumci - velika imena, ali i oni mali glumci iz tog perioda su zapravo prisutni u tom imenu", kazao je Goran Marković.
Program je nastavljen na sceni, a voditelji su bili nekadašnji studenti Radeta Markovića - Milica Zarić, Marko Živić i Milan Čučilović. Prikazan je snimak razgovora Markovića sa mladim glumcima u "Krsmancu" iz 2007. godine i pročitani delovi iz njegovog intervjua o stilu i metodu glume.
Glavno priznanje koje se dodeljuje za Dan BDP-a - Gran pri "Tatjana Lukjanova" dobila je Milena Dravić za ulogu Mod u predstavi Kolina Higinsa "Harold i Mod" u režiji Milana Karadžića.
Njena Mod je, kako se ističe u obrazloženju, opčinjavajuće topla i duhovito raspričana, savremena i upečatljiva. Komad joj je omogućio da pokaže raskoš svog dara, a Dravićeva je napravila i svojevrsni omaž glumici Lukjanovoj čije ime nagrada nosi i koja je godinama igrala Mod u kultnoj predstavi BDP-a.
"Ovo je ziasta lep trenutak i vi i ja u njemu. Ne radi se o skromnosti, istinski nisam očekivala ovu nagradu. Ali, eto - ona je tu i Tanja je tu, neprikosnovena Mod u vašem i mom sećanju. Drago mi je da sam nagradu koja nosi njeno ime dobila za moju interpretaciju uloge Mod", rekla je Dravićeva.
Ona je zahvalila BDP-u na šansi da odigra taj divni lik, kao i svim partnerima i saradnicima na predstavi, a na kraju se izvinila zbog malo mucanja i treme, dodajući da je to njen prvi nastup na sceni Radeta Markovića.
Nagrada za umetničko ostvarenje na sceni BDP-a u 2010. dodeljena je celom ansamblu predstave "Buđenje proleća" Stivena Šatera i Dankana Šejka u režiji Nebojše Bradića.
U kratkom filmu o radu BDP-a istaknuto je da je u proteklih godinu dana ovo pozorište imalo šest premijera, izvelo 293 predstave, gostovalo 53 puta u zemlji i inostranstvu i privuklo oko 90.000 gledalaca.


Autor:
Agencija Tanjug 
Top