SB: Kriza u Italiji briga za Hrvate

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
SB: Kriza u Italiji briga za Hrvate


Izvor: business.hr

Zagerb -- Svetska banka je spustila prognozu za rast hrvatskog BDP-a sa jedan posto na 0,8 posto, što je međutim još uvek optimističnije od većine hrvatskih analitičara.8017012944e995f55a5bbd339305800_640x360.jpg
Prema optimističnom scenariju, BDP bi mogao da poraste za 1,5 posto u 2012. godini, rekao je predstavnik Svetske banke za Hrvatsku Hongju Ham.
On navodi da Vlada mora da poveća prihode i drastično reorganizuje potrošnju iz nominalne u ciljanu i iz socijalne potrošnje u potrošnju rasta.
"U Hrvatskoj velika količina novca ide penzionerima, za socijalu, branitelje itd. To je predivna i sveobuhvatna socijalna mreža, ali kako država napreduje, socijalne potpore moraju da se temelje više na stvarnim potrebama, ne na pravima, kako bi se stvorio fiskalni prostor za podsticanje ekonomskog rasta i istraživanje i razvoj", kazao je Ham.

Upozorio je i na potrebu boljih menadžera u javnim kompanijama poput Hrvatskih željeznica, koje će se slomiti pod pritiskom konkurencije u EU. Takvi bi menadžeri trebalo da odgovaraju za svoje rezultate i rade u interesu deoničara, smatra Ham.

Predstavnik Svetske banke šalje i upozorenje da je Hrvatska sada tek umereno pod uticajem krize u Grčkoj, ali da će “ako kriza eksplodira u Italiji, to imati puno veći uticaj na Hrvatsku jer su italijanske banke veliki kreditori pa su znatno izložene”.

Takođe, dve najveće hrvatske banke - Zagrebačka i Privredna banka Zagreb – su u vlasništvu italijanskih Unikredita i Inteze Sanpaolo.
 
Top