Saznajte koliko se može zaraditi sakupljajući boce!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Saznajte koliko se može zaraditi sakupljajući boce!





Izvor: Danas.hr 08.03.2011.

0461007.48.jpg

Podatak da oko 200 tisuća osoba prima plaće koje su ispod zakonom propisanog minimuma, a više od 320 tisuća ih je na burzi, nagnalo nas je da provjerimo može li se dodatno zaraditi na ulici, možda čak i na putu kući, prikupljajući boce za povrat.

Dok dio građana iz susjednih zemalja plastične boce skuplja iz hobija, kako bi od njih napravili kuće, brodove ili realizirali slične ideje, građani Hrvatske, nažalost, boce prikupljaju radi čistog preživljavanja.

Dok se prosvjedi valjaju cestama Hrvatske, gospodarska situacija nimalo se ne poboljšava, pa su sve prazniji i džepovi hrvatskih građana koji su prisiljeni snalaziti se na razne načine. Tako na ulicama sve češće možemo vidjeti osobe koje zaviruju u koševe i kante za smeće, dok su im ruke pune vrećica s plastičnim bocama. Dobar izvor zarade? Ili možda puno truda nizašto? Odlučili smo jednostavno provjeriti i sami krenuli u prikupljanje boca.

Potraga za bocama u središtu grada


U razmaku od nekoliko dana hodali smo centrom Zagreba po sat vremena i zavirivali na mjesta gdje bismo inače i sami bacili plastične boce. Pronađenu ambalažu nismo sakupljali zbog onih kojima je to potrebnije, nego smo samo zbrajali odbačene boce.

Nakon potrage i prebrojavanja došli smo do prosjeka od 20 pronađenih boca u sat vremena, što znači zarada od 10 kuna po satu. Ako bismo se vodili prema normalnom radnom danu od 8 sati pet dana tjedno, ispada da se prikupljanjem boca na mjesec može zaraditi oko 1.600 kuna. To je i dalje vrlo mali novac, daleko ispod minimalne mjesečne potrošačke košarice koja je procijenjena na 2.400 kuna, a i višesatna šetnja po hladnoći i svakakvim vremenskim neprilikama također ne pridonosi pozitivnom rezultatu u računici uloženo – zarađeno. No, budući da boce na ulicama najčešće prikupljaju umirovljenici s mirovinama koje su, nažalost, često u visini tjednog džeparca jednog tinejdžera, dodatna zarada od 1.600 kuna njima je vrlo mnogo.


0190007.48.jpg


Boce po kantama za smeće traže i studenti


''Ja prikupim boca samo za kruh i mlijeko. Tu i tamo neko meseko za juhu'', rekla nam je jedna starija gospođa koju smo susreli prilikom sakupljanja boca. Priča i kako ima onih koji po cijele dane sakupljaju boce, no, kako potvrđuje i naše terensko istraživanje, takvi ne zarade puno.

Siromaštvo i sve lošija situacija u državi ujedno su povećali konkurenciju među sakupljačima boca, jer ih je iz dana u dan sve više. Starija gospođa otkrila nam je kako su dobri dani za sakupljače nakon koncerata ili sličnih događanja u gradu, a vikend također donosi dodatnu zaradu, pogotovo za toplijeg vremena.


Iz razgovora s
Dariom M., osobom zaduženom za odlaganje ambalaže u jednom većem trgovačkom centru, doznajemo da dolaze 'stalne mušterije', koje viđa već nekoliko godina, ali i tužno dodaje da se broj poznatih lica pomalo povećava. Rekao nam je kako je uglavnom riječ o starijim osobama, no ima i mladih, studenata, koji su također među 'stalnim mušterijama'. No, govori nam Dario – neće još dugo.

Razlog tome su nedavni napisi po medijima da Ministarstvo zaštite okoliša razmatra mogućnost smanjenja naknade zbrinjavanja, i to s 50 na 20 ili 30 lipa. Takva promjena trebala bi se uvesti prilikom izrade novog Pravilnika o ambalaži, koji bi, navodno, trebao zaživjeti do ljeta ove godine.


Takvo smanjenje naknada svakako bi natjeralo mnoge da potraže novi izvor zarade, jer prikupljanje je i ovako neisplativo te bi u tom slučaju prosječna mjesečna zarada s 1.600 kuna pala na mizernih 960 kuna.






 
Natrag
Top