Šta je novo?

SAVJETI POTROŠAČIMA I PČELARIMA: Kako prepoznati i kupiti kvalitetan i ispravan med? Malo su i četve

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zakonska anarhija

Pored toga one su u mogućnosti da nude med u velikim trgovinskim lancima, u širim regijama, što je prepoznatljivo od strane potrošača a manifestuje se kao dodatna sigurnost za potrošača.

Kako kod nas takva praksa i kultura još nisu ni na vidiku, veoma je bitno da mi pčelari počnemo temeljnije da radimo na otklanjanju ovog problema. Do sada se pokazalo da na rad inspekcijskih organa ne možemo bitnije da utičemo, što je donekle i opravdano jer je još uvijek na snazi Zakon koji dozvoljava anarhiju na tržištu. A za određene izmjene zakona, svjedoci smo, postoje čitavi nizovi prepreka koje pčelari nisu u mogućnosti da pređu, ili to do sada nisu uspijevali.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
U svakom slučaju, ostaje nam ona druga mogućnost, da se okrenemo dobro upoznatom pojedincu potrošaču. Dobar pristup pojedincu, će proizvesti reakciju kod drugih potrošača koji su za med i ostale proizvode zainteresovani, ali iz dobro poznatog straha imaju nesigurnost. Ovakav pristup omogućuje povećanu i iznad svega, sigurniju maloprodaju ostalih pčelinjih proizvoda u vlastitoj režiji, tj. na kućnom pragu. – prije svega matične mliječi, koja pripremljena za upotrebu u vidu smjese ima veoma kratak vijek trajanja. Nju je mnogo sigurnije i isplativije po narudžbi plasirati
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pored ovog utiska o proizvodu, jednako je važan i vizuelni utisak koji će sam pčelar ostaviti na potrošača. U smislu lične higijene, pravilnog i pažljivog rukovanja sa proizvodom, naročito prilikom degustacije. Naravno i izgled pčelinjaka treba da ostavlja sjajnu sliku kao i njegova bar uža okolina, jer su vrlo često smješteni pored većih ili manjih puteva i ostavljaju određeni utisak na prolaznika.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ko ne uči na vrijeme

Teško je tvrditi da je pčelinjak apoteka iznutra, ukoliko nije i spolja takav. Osim toga, vrlo je blizu i trenutak kada ćemo, nadam se, naše pčelinjake predstavljati u sklopu turističkih ponuda, pa je potrebno za to na vrijeme biti pripremljen. Na zapadu se u prehrambenoj industriji kroz proizvodne pogone grade takozvani “stakleni tuneli” kroz koje turisti i uopšte potrošači prolaze, stičući tako najbolju sliku o proizvodu, jer prate njegovo nastajanje kroz sve faze proizvodnje.

Ne bez razloga, takav utisak je najdublji i najvjernije oslikava stvarno stanje. Mogli bi zaključiti da će takvo vrijeme doći, na osnovu stare poslovice koja kaže “ko ne uči na vrijeme, učiće kada ga stigne vrijeme”. Nadam se da ćemo biti spremni za to vrijeme.
 
Top