savjet oko bojlera

Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
... i utvrdio da taj troši mnogooooo više struje od protočnog...
Nebih se slozio da obican kuhinjski bojler trosi mnogoooooo vise od protocnog. Protocni ima snazniji grejac pa sigurno trosi vise od obicnog tokom istog vremena rada grejaca. Obican kuhinjski bojler zahteva prekidac kojim ce se iskljuciti kada se ne koristi i ukljuciti blagovremeno pre upotrebe. U protivnom ce dogrevati vodu 23 sata dnevno bespotrebno da bi se koristio onaj jedan sat, pa ce naravno potrositi vise.
 
Učlanjen(a)
11.11.2011
Poruka
39
Protočni koji sam ja imao je bio 2 kw, i odmah je topla voda, ako je koristiš 10 minuta onda je to potrošnja od 1/3 kw a običan bi grejao duže i možda mi ne treba toliko tople vode a isto je 2 kw a ima i od 3kw. prosta računica.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.330
To je za sudove i tu se ne potrosi mnogo vode,a ni struje,tako da mu dodje svejedno koji bi koristio.Ispiranje sudova ide hladnom vodom,tako da i tu se ustedi,na toploj vodi.To sve zavisi do licnosti,sta zeli da ima od bojlera u kuhinji.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Tu se slazem da u realnoj situaciji zavisi od licnosti, tj. potreba. Nekome, pogotovu samcu, je dovoljno malo vode. Sa druge strane znam situacije gde domacica u vecoj porodici potrosi svu toplu vodu pa napravi pauzu da se voda opet zagreje da opere ostatak sudova.
Ne slazem se da se diskusija o potrosnji dva tehnicka resenja, tj. o zakonu termodinamike svede na diskusiju o licnim potrebama. Zakon termodinamike kaze da je za zagrevanje iste kolicine vode od jedne do druge temperature potrebna ista kolicina ulozene energije, bez obzira, sa slabijim ili jacim grejacem. Samo ce na primer dva puta jaci da potrosi dva puta manje vremena.
Ne slazem se sa navedenim snagama grejaca. Prvi sajt o bojlerima na koji sam naisao kaze bitno drugacije. Kod obicnih kuhinjskih bojlera grejac je snage uglavnom 1.5kW, a kod jedinog protocnog kuhinjskog u ponudi grejac je 6kW!
Uverite se sami:
Kod:
http://svetbojlera.rs/proizvodi/kuhinjski-bojleri/
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
16.02.2010
Poruka
112
Zna li netko koliko struje potroši bojler od 80 litara ako radi upaljen cijeli mjesec.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
@naza
Grejac je snage 2500W odnosno 2,5kW. Znaci svakog sata potrosi 2,5kWh. Dan ima 24 sata a mesec 30 dana. Pomnozis potrosnju na sat puta broj sata u mesecu i dobijes 1800kWh. Dobra vest je da ovo vazi ako slavinu uvek drzis otvorenom pa topla voda odlazi a hladna dolazi po bojler stalno greje. Realna situacija nije takva. Koliko ce bojler potrositi zavisi koliko se koristi topla voda i koliko se i bez koriscenja voda u njemu hladi jer termicka izolacija kazana nije idealna pa da cuva toplotu 100%. Znaci uzmes stopericu i meris mesec dana vreme kada je upaljena sijalica na bojleru i te sate pomnozis sa 2,5 i toliko je kWh potrosio. Garantovano izmedju 0 i 1800.
 
Učlanjen(a)
16.04.2018
Poruka
116
Bježi ća od protočnog bojleza za kuhinju ako je jako hladna voda slabo grije moja preporuka bojler 5l gorenje iznad ili u sudoper
 
Natrag
Top