savjet oko bojlera

Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
pozdrav. trebao bi mi neki bojler u kuhinji, posto mi je kuhinja daleko od kupatila s velikim bojlerom,pa treba puno vremena dok dodje topla voda a i mislim da tako trosim vise struje.mislio sam da stavim mali bojler u kuhinju al neznam koji da kupim.dal da kupim mali protocni bojler ili da kupim obicni standardni bojler mali od od 10-20litara.koja opcija ce mi biti ekonomicnija sto se tice potrosnje struje i sta mi je bolje od tog dvoga.

protocni bojler povuce puno struje 2-3 KW al se pali ssamo kad je voda topla potrebna a onaj obicni vuce daleko manje al radi puno vise vremena,sad me interesuje koje bi mi bilo ekonomicnije i staj e bolje da kupim.
molim vas za savjer
hvala unapred
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
protočni su skuplji, vuku više struje (3-5 kW) ali za kraće vreme, niskotlačni su jeftiniji, vuku manje struje (2 kW) ali rade duže vreme, mada mislim da to nije problem jer za kuhinju ti je bojler od 5 l sasvim dovoljan a zagrije na 75 C za 10-15 minuta, pa ako ga staviš preko prekidača (mora biti 16 amperski!!!) da stalno ne cimaš termostat može biti i ekonomično jer ga uključiš samo kada ti treba topla voda a 10-15 minuta čekanja mislim da nije veliki problem! ja bih se odlučio za tu varijantu, a ti po želji!

pozz!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
pa tako sam i ja racuno,al protocni povuce vise struje al grije kratko a ovaj obicni manje struje al rade duze, tako da je to tu negde ako se nevaram?
 
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.253
Protočni od 2-3 kw samo smlači vodu za pranje i najmanje će ti utrošiti ne radi se tu samo o duljini grijanja puno tu ovisi o hladnoći vode te kamencu u bojlerua ti uvjeti jako povećavaju potrošnju ,moj prijedlog ti je protočni bojler i perilica koju koristiš samo kad ju napuniš ulaganje je veće ali pošto je cijena struje takva a još će rasti to ti je najuštedljivije pogotovo zimi.
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2012
Poruka
105
Ma beži od toga,to je najnerentabilniji el uredjaj po mom mišljenju..
 
Učlanjen(a)
06.07.2012
Poruka
12
Nikada mi se nije sviđala ideja protočnog bojlera. Ako ti nestane struje ostaješ bez tople vode a u običnom imaš akumuliranu toplu vodu.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Obican kuhinjski boljler,najbolje.Njemu je grejac kao i na velikom od 50 ili 80 litara,a on ima 5 L.Brzo on to zagreje i ne trosi toliko kao protocni.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Znam ljude koji su ugradili protocni bojler pa ga posle skidali i ugradili obican mali kuhinjski bojler. Osim u dosadasnjim komentarima navedenih mana protocnog bojlera, naveo bih jos dva. Prvo, protocni bojler cima mnogo struje pa sva instalacija u stanu ili kuci mora biti u odlicnom stanju. Stara gradnja vrlo verovatno ima instalaciju u losijem stanju pa ce se javljati veci pad napona pri toj velikoj struji i docice do lokalnog zagrevanja ili pregrevanja oslabljenih spojeva. Da navedem primer stare zgrade u kojoj su glavni osiguraci uz strujomer keramicki a leziste osiguraca imalo korodirane kontaktne povrsine. Ljudi se greju na struju pa je zimi dolazilo do cestog crkavanja osiguraca iako su nazivno bili vise nego dovoljno jaki. Jenostavno na kontaktu vrha osiguraca i oksidiranog kontakta u lezistu osiguraca razvijala se tolika temperature da se nit u osiguracu topila.
Da se vratim na bojler. Druga i najvaznija mana protocnog bojlera, sve i da je elektricna instalacija super je mnogo mali protok ili kolicina vruce vode na slavini. Posto protocni bojler mora brzo da zagreje vodu, konstruisan je tako da je cev velike duzine, ali zato malog preseka obmotana oko grejaca. Upravo ta duzina a pogotovu mali presek pruza veliki otpor kretanju vode pa je konacan ishod vruca voda, ali kao kad obicnu slavinu malo otvorite. Jos ako je pritisak dolazece hladne vode iz vodovoda mali ili zna da varira na primer u letnjim mesecima u prigradskim naseljima kada se zalivaju baste, onda ce vam protocni bojler presesti.
 
Učlanjen(a)
11.11.2011
Poruka
39
Imao sam protočni bojler baš kako je opisano, samo za sudoperu, radilo je ok i nije bilo problema sa strujom niti instalacijom, ali vreme je učinilo svoje i pokvario se, stavio sam običan kuhinjski od 10 l i utvrdio da taj troši mnogooooo više struje od protočnog. Neki nedostatak protočnog bi mogao da bude da ako pustiš jak mlaz vode onda nije tako topla voda, odnosno što manji mlaz voda je vrelija. Ali ipak prednost dajem protočnom bojleru pošto sam probao obe kombinacije, kad ti treba topla voda imaš je odmah i samo onoliko koliko ti treba a običan bojler greje i kad ne treba i ohladi se ako ne koristiš pa ponovo greje uzalud.
 
Učlanjen(a)
11.11.2011
Poruka
39
I protočni i običan su oko 2-3kw tako da nije teško shvatiti kakva je potrošnja struje.
 
Natrag
Top