Šta je novo?

Saveti za uštedu električne energije

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Preporuke za zagrevanje prostorija

  • Proverite kako dihtuju Vaši prozori i vrata
  • Koristite izolacionu traku, pur-penu, git ili silikon za stakla. Ušteda je velika.
  • Pri gradnji ili preuređenju svog doma izolujte zidove. Ušteda energije je neverovatnih 30%, a novca za grejanje još i više. Ne skrivajte grejna tela. Maske, nameštaj, pa i zavese sprečavaju cirkulaciju toplog vazduha.
  • Koristite besplatnu solarnu energiju, sklonite zavese sa prozora. Sunčevi zraci koji biju direktno u staklo su svojevrsni izvor toplote.
  • Noću spustite roletne, navucite drvene šalone, zavese, sve čime će se sprečiti da toplota pobegne iz Vašeg doma.
  • Provetravanje vršite pravljenjem kratke promaje, otvaranjem vrata i prozora.
  • Para iz plitkih posuda sa vodom na pećima i radijatorima dobro prenosi toplotu. Prostorija je toplija, a vazduh u njoj zdraviji.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Štednja toplotne energije

Termoizolacioni materijali

- U upotrebi je veliki broj različitih prirodnih i veštački dobijenih materijala koji se koriste kao termoizolatori. Najpoznatiji su: mineralna vuna (kamena ili staklena), stiropor, stirodur, poliuretanska pena, trska, proizvodi od slame i drvene strugotine, ovčija vuna, pluta i drugi.
- Sam vazduh je odličan izolator ukoliko sprečimo njegovo kretanje. Na tome se i zasniva svojstvo termoizolacionih materijala koje smo maločas naveli.
- Uticaj na zdravlje i okolinu, pored toplotnoizolacionih svojstava i cene, takodje treba da su faktori na koje treba da se obrati pažnja prilikom ugradnje. Osim toga, treba razmišljati eventualno još i o otpornosti na požar, jednostavnost ugradnje i vek trajanja.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Postavljanje toplotne izolacije

- Izolaciju je povoljnije postaviti na spoljačnju stranu zgrade. Time se sprečava pregrevanje zidova tokom leta, i rashladjivanje zidova tokom zime i pojave kondenzacije na hladnim površinama.
- Ukoliko je neki prostor predvidjen za povremeni boravak, izolacija se može postaviti i sa unutrašnje strane. Time se postiže brže zagrevanje prostorije. Medjutim, loša strana toga je što je veća mogućnost kondenzacije na hladnim površinama, pojava plesni na zidovima, vlage i slično.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Izolacija podova, plafona i potkrovlja

- Toplotnu izolaciju podova je potrebno uraditi kada se ispod prostorije nalazi negrejani prostor i kada je kuća ili stan na tlu
- Plafon je potrebno izolovati kada se iznad nalazi negrejani prostor, ili kada se stan ili prostorija nalaze na poslednjem spratu.
- Prilikom ugradnje termoizolacije u potkrovlju ispd krovne konstrukcije, strogo se mora voditi računa o tome da se termička izolacija dobro izoluje od vlage. Prisustvo vlage može izuzetno uticati na termoizolaciona svojstva u tu svrhu upotrebljenih materijala.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Prozori i vrata

- Gubici toplote preko prozora usled provodjenja toplote, usled lošeg zaptivanja i provetravanja mogu dostići i do 50% gubitka toplote.
- Značajna ušteda u odnosu na prozore sa jednostrukim staklom se upotrebom dvostrukim staklom za ustakljivanje sa slojem vazduha unutar stakala.
- Punjenjem prostora izmedju stakala i zamenjujući vazduh za neki od plemenitih gasova (argon ili kripton) i ugradnjom niskoemisionih stakala, moguće je smanjiti gubitak toplote i do 60%.
- Veoma je bitno da prozorska krila dobro zaptivaju, kako ne bi dolazilo do prodora vazduha (toplog ili hladnog) spolja.
- Vrata kao i prozori takodje mogu da prouzrokuju gubitak toplote. Ona moraju takodje da dihtuju celim obimom i da su napravljena od dobrog termoizolujućeg materijala.
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.049
Kako da potrošite 500 kilovata mesečno?

Kako da potrošite 500 kilovata mesečno?

Ukoliko želite da ostvarite pravo na popust od 15 odsto, mesečno treba da potrošite manje od 500 kWh. Verujte, nije teško.

1.jpg

Prema podacima EPS za 2011. u Srbiji 1,6 miliona domaćinstava mesečno troši manje od 500 kilovata. U ovu grupu, izvesno je, ne spadaju oni koji se greju isključivo na struju, već samo porodice koje dnevno u proseku troše 16,7 kWh i koje će moći da iskoriste pravo na popust od 15 odsto.
Magazin „Potrošač“ napravio je, uz pomoć Jovana Jovanovića, diplomiranog elektroinženjera, primer zimske potrošnje do 500 kWh električne energije mesečno, koja se odnosi na obračunski period od 30 dana.

OSVETLJENJE
Tri sijalice od 100 W i dve „štedljive“ sijalice od 20 W, koje daju istu svetlost kao sijalica od 100 W, radile su po pet sati dnevno. Snaga svih sijalica je 3 x 100 W + 2 x 20 W = 340 W, odnosno 0,34 kWh. To znači da se za rasvetu mesečno potroši 51 kWh: 0,34 kWh x 5 h x 30 dana.

KUVANJE
Ringla snage 2 kWh radi dnevno po tri sata, ali njena prosečna snaga iznosi 1 kWh jer većina domaćica menja temperaturu tokom kuvanja. Za mesec dana ringla potroši 90 kWh: 1 kWh x 3 h x 30 dana, a rerna snage 1,5 kWh, koja se uključuje svakog drugog dana na tri sata, samo 45 kWh: 1,5 kWh x 2 h x 15 dana. Rerna, zapravo, efektivno radi dva sata, jer je termostat povremeno isključuje.


ZAGREVANJE VODE
Bojler od 50 l, snage 2 kWh radi pet sati dnevno, a efektivno dva sata jer termostat povremeno isključuje i uključuje grejač. Tako mesečna potrošnja bojlera iznosi 120 kWh: 2 kWh x 2 h x 30 dana.


TELEVIZOR
TV snage 0,2 kWh, ako svakog dana radi pet sati, mesečno troši 15 kWh: 0,1 kWh x 5 h x 30 dana.

RAČUNAR
Kompjuter snage 0,2 kWh, ako svakodnevno radi pet sati, mesečno potroši 30 kWh: 0,2 kWh x 5 h x 30 dana.


VEŠ MAŠINA
Ako mašinu za rublje snage 2 kWh uključujete dva puta nedeljno, prosečna potrošnja iznosiće 1,5 kWh, jer se za grejanje vode troši više struje nego za centrifugiranje. Za pranje veša mesečno ćete trošiti 24 kWh: 1,5 kWh x 2 h x 8 dana.


FRIŽIDER
Ovaj veliki kućni aparat snage 0,2 kWh neprestano je uključen u struju, ali dnevno radi oko 10 sati, jer termostat prekida napajanje kad se postigne željena temperatura. Prosečna mesečna potrošnja iznosi 60 kWh: 0,2 kWh x 10 h x 30 dana.

Ukupna mesečna potrošnja struje, prema ovoj računici, iznosi 435 kWh.
51 + 135 + 120 + 15 + 30 + 24 +60 = 435 kWh

Izvor: Blic žena
 
awax22

awax22

Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
izuzetno korisni saveti za vreme u kome živimo! oni koji imaju previše love verovatno neće obraćati pažnju na te "sitnice", ali bogami ko je malo kraći sa lovom itekeko može uštediti ako se bude pridržavao saveta koje je dao crvendac_011.
što se tiče konstatacije koju je dao djerdj za bojler - 1000% je u pravu, jer se energija troši samo za dogrijavanje u termici takozvanog delta T - razlike temperature, a ako se bojler pusti da se ohladi, onda će vam uz snagu grijača bojlera cca 2200W od 10-11 stepeni temperature vode do 60-70 stepeni trebati oko 2,5 sata što znači da ćete potrošiti oko 5,5 kW struje, ko voli nek izvoli!

pozz!
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.049
Verovatno smo sve ove savete "prežvakali" već više puta ali, pošto nam kreće sezona grejanja, da se malo potsetimo šta sve možemo da uradimo da bismo malo uštedeli...

Saveti za optimalno grejanje: štedljivi trikovi za topli dom


Sve nas brinu visoki računi za struju, ali nije rešenje ni tome da provodimo sate umotani u jorgan! Umesto teških žrtvi, bolje je živeti u skladu s lakim pravilima za optimalno grejanje!Bilo da se grejete na gas, drva ilio struju neophodni su nam praktični saveti da nam uvek bude toplo, ali i da ans ne iznenade visoki računi. Zato vam Lisa daje nekoliko saveta kako da uštedite na grejanju, a da se pritom ne smrznete.


1. Nemojte pregrejavati sobe
Pošto svaki stepen štedi energiju potrebnu za grejanje, važno je da znate optimalnu temperaturu svake prostorije: u dnevnoj i dečjoj sobi 21°C, u spavaćoj sobi 17°C, kupatilu 23°C. U kuhinji, gde je optimalna temperatura 18°C dodatnu toplotu obezbeđuju frižider i šporet.


2. Pametno provetravajte prostorije
Prozor koji je stalno otvoren na kip pravi je kradljivac energije. Zato je bolje da nekoliko puta u toku dana (tri do pet) širom otvorite prozore na pet minuta. Tokom noći prozori bi trebalo da budu zatvoreni.


3. Zagrevajte ravnomerno
Ukoliko grejanje isključujete pa uključujete može da se dogodi da se u prostorijama pojavi buđ. Zato je preporučljivo da se prostor ravnomerno zagreva.


4. Ispustite vazduh iz radijatora
Ako se u sistemu za grejanje čuju neobični zvuci (klokotanje) u njemu ima vazduha. Pošto to smanjuje kapacitet grejanja, preporučljivo je da iz radijatora odmah ispustite vazduh.


5. Smanjite potrošnju tople vode
Za zagrevanje vode potroši se 12 odsto energije. Glava tuša smanjuje za skoro 5 odsto količinu utrošene tople vode, a na taj način i potrošnju energije.


6. Oslobodite radijatore i druga grejna tela
Zavese i nameštaj koji su smešteni ispred grejnih tela sprečavaju da se topao vazduh širi prostorijom. Ukoliko imate etažno grejanje, pumpe će raditi više nego što je potrebno, a samim tim trošiti i više energije.


Izvor: Lisa.rs
 
Top