Saveti za negu kose

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hranljive maske za kosu

Večernje novosti
20.01.2011 21:43




Svilenkast i lep izgled možete joj povratiti i sa nekom od maski koje možete da napravite i sami

Da bi vam kosa bila zdrava i lepa, neophodna joj je redovna i kvalitetna nega. Svilenkast i lep izgled možete joj povratiti i sa nekom od maski koje možete da napravite i sami.

Maslinovo ulje i med

Dve kašike maslinovog ulja i meda dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine. Nanesite masku na celu kosu od krajeva ka korenu. Zatim je prekrijte kesom ili folijom, pa preko omotajte peškir. Ostavite je da deluje oko 40 minuta, a potom je dobro isperite. Ova maska vratiće kosi sjaj i potrebnu vlažnost. Ovaj postupak možete da ponovite dva puta nedeljno, a najbolji efekat dobićete ako masku stavljate u večernjim satima.

Jabuka i maslačak
Dobro promešajte dve kašike korena maslačka i jednu izrendanu jabuku. Kada dobijete glatku masu dodajte dve kašike zelene gline, sok od jednog limuna i kašiku maslinovog ulja, i opet dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Nanesite je na celu kosu i držite od 1 do 2 sata. Potom operite šamponom i toplom vodom.

Banane, jaja, med...

Izmiksirajte bananu, jaje, dve kašike meda, dve kašike mleka i četiri kašike ulja jojobe. Masku nanesite na kosu blagom masažom, ostavite da stoji pola sata pa operite vodom i šamponom.

Limun i sojino brašno

U šolju jogurta dodajte žumance, dve kašike sojinog brašna, kašiku limunovog soka i bademovog ulja, dobro promešajte i glatku smesu nanesite na celu kosu. Ovu masku je poželjno da držite što duže, a najbolje rezultate dobićete ako je ostavite da stoji oko tri sata.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tanku kosu učinite bujnijom

Ž.P. | 27. januar 2011. 13:48 |Večernje novosti

Tankoj kosi potrebna je posebna zaštita i nega, posebno zimi, kada je pod uticajem negativnih faktora



Od tanke do guste kose

TANKOJ kosi potrebna je posebna zaštita i nega, posebno zimi, kada pod uticajem različitih negativnih faktora - vetra, niskih temperatura i parnog grejanja, još više slabi i gubi sjaj. Nekoliko saveta pomoći će vam da je učinite zdravijom i bujnijom.

Osim nege za svaki tip kose, pa i ovaj, veoma je bitna i ishrana. Razne dijete i nedostatak bitnih sastojaka u svakodnevnoj ishrani štetno deluju na koren dlake i njen kvalitet, dok dobar izbor namirnica i te kako može da popravi stanje. Najvažnije je da jelovnik sadrži namirnice bogate vitaminima A, C i B grupe, aminokiselinama, bakrom, gvožđem, cinkom i silicijumom.

Kako biste pojačali prokrvljenost temena, koristite četke s prirodnom dlakom i bar jednom nedeljno izmasirajte glavu.

Da biste zaštitili kosu od negativnih spoljnih faktora (vetra, sunca i niskih temperatura), ne izlazite iz kuće bez kape.

Kosu možete učiniti bujnijom i dobrim izborom frizure. Na primer, stepenasto šišanje kosi uvek daje volumen, a to važi i za paž i popularne bob frizure, posebno one s kraćim delom na potiljku. Bitna je i boja kose. Frizeri uglavnom preporučuju pramenove i senčenje, odnosno „sunce u kosi“, što vizuelno kosu zaista čini bujnijom, ali i sjajnijom.

Izbegavajte preparate za kosu koji joj daju izgled „slame“ i pređite na one koji će je osvežiti i podići je u korenu.
Koristite proizvode za volumen specijalno namenjene tankoj kosi. Većina ovih preparata uglavnom se stavlja samo na koren kose. Poželjno je i da izbegavate šampone koji sadrže balsam, jer se od njih kosa još više opušta i pada, kao i preparate za „peglanje“ kose koji se nanose pre feniranja.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nega duge kose

Krstarica 04.02.2011 23:26



Duga kosa je omiljen ukras na glavi: raspuštena, podignuta u rep ili svijena u posebnu frizuru, ona pruža višestruke mogućnosti za kreativno poigravanje sopstvenim izgledom.

Takođe, jedan od "imperativa" dobrog izgleda jeste zdrava i negovana kosa. Na mnogim reklamama za šampone, farbe i druga sredstva za negovanje kose, blistavi slapovi na glavama manekenki deluju nestvarno i nedostižno - osvrt na sopstvenu kosu urodiće zaključkom o iskrzanim hrajevima, nedostatku onog sjaja sa reklame i nizu sličnih mana.
Postoje dva osnovna tipa grešaka koje se čine kada se razmišlja o "zdravlju kose". Prvi je nasumična kupovina skupih šampona sa reklama koji a priori ne moraju biti efikasni i stvoriti "instant" zdravu kosu. Pored toga, postoji mit o tome da skraćivanje kose čini vlasi zdravijim. I ovo je pogrešno: ne treba smetnuti s uma da je kosa zapravo mrtva tvar, i da njeno zdravlje zavisi od stanja folikula dlake. Tako skraćivanje samo daje prijatniji i svežiji izgled kosi, dok je prava nega i ishranjivanje vezana za stanje kože temena.
Postoji nekoliko stvari kojima se i izgled i stanje kose mogu donekle poboljšati. Pre svega, treba uzimati šampon prema tipu kose (što podrazumeva brzinu mašćenja, tip dlake, volumen...). Kosu ne treba svakodnevno "sapinjati" u stroge repove ili punđe: čak i da ste ljubitelj takvih frizura, neophodno je povremeno pustiti kosu da slobodno leprša. Takođe, četke sa oštrim plastičnim ili metalnim zupcima mogu doprineti mehaničkom oštećenju kose.
Uzimanje određenih vitamina može poboljšati stanje folikula i regulisati "metabolizam kose". I, naravno - nemojte besomučno raščešljavati kosu: iako je Skarlet O"Hara nebrojeno puta prolazila češljem kroz kosu, u stvarnosti to rezultira slabljenjem korena i oštećenjem vrhova vlasi.



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Vlažno i vetrovito vreme ne prijaju kosi, a nisu prijatelji ni vaše frizure. Vetar, kiša i sneg mogu da dovedu do neželjenog kidanja, gužvanja i kovrdžanja kose, pa je tokom hladnih dana treba na poseban način negovati, savetuje poznati beogradski frizer Aleksandar Kapriš.

kosa_01.jpg


OSNOVNA NEGA
Da biste tokom zimskog perioda kosu održali zdravom, mekom, svilenkastom i sjajnom treba povremeno da uradite tretman za revitalizaciju kose. Možete ga kupiti u nekoj od parfimerija ili ga uraditi u frizerskom salonu. Ukoliko kosu revitalizujete kod kuće, pratite uputstvo koje postoji na pakovanju. Posle toga ćete veoma lako odgovarajućim preparatima održavati kosu zdravom u kućnoj varijanti. Kosa će vam zaista biti negovana, a frizura postojanija i lakša za oblikovanje.

ŠAMPON, REGENERATOR i MASKA
Veoma važna stvar za negu vlasi su dobar šampon, regenerator, ali i maska za kosu. Za naredni period preporučujem hranljivi (“Nutricare”) šampon, idealan za sve tipove kose. Bilo bi dobro da sadrži kombinaciju sastojaka soje, žita i pirinča jer oni daju potrebnu hidrataciju i mekoću kosi. Naravno, tu je i maska za sve tipove kose sa istim sastojcima. Drži se maksimalno 5 minuta, posle čega je kosa nahranjena, a ujedno i laka za raščešljavanje.

FARBANA KOSA
Da bi hemijski tretirana kosa bila u što boljem stanju, tokom narednog perioda treba da kombinujete hranljive šampone sa onima za očuvanje boje. Isto je i sa maskama za kosu − na svakih mesec dana treba da promenite kolekciju.
Kada konstantno tretirate kosu farbama, a posebno izbeljivačima, rezultat je gubitak strukture keratina. On je odgovoran za čvrstinu dlake, a važan je i za oblikovanje kose. Gubitak keratina možete izbeći upravo tretmanom dubinskog čišćenja i obnavljanja kose.

803305245.jpg


Idealna frizura za vlažno vreme
Neželjenom kovrdžanju kose ili njenom ispravljanju tokom kišnih i snežnih dana, možete doskočiti na nekoliko načina:
− Ako se vaše, mukom oblikovane, lokne izvijaju od vlažnosti, dovoljno je da na krajeve kose naprskate malo laka za kosu sa efektom čvrstine 8.
− Tokom vlažnih dana kosu je najbolje podići − vezati u rep ili pokupiti u neku modernu punđu. To je i sjajna prilika da prošetate novi kačket ili šešir.
− Ravna, glatka, tek isfenirana kosa brzo će se ukovrdžati ukoliko napolju padaju kiša ili sneg, pa je tih dana ne treba nepotrebno mučiti ispravljanjem ili peglanjem. Ako baš morate, nanesite prethodno neko od pakovanja za ispravljanje kose koja se ne ispiraju.


Ovo je period u toku godine kada kosa pojačano opada. Zato je najbolje da tokom zime koristite neki energetski šampon. On ujedno sprečava opadanje, jača kosu, stimuliše mikrocirkulaciju i prirodni rast kose. Poželjno je da takav šampon sadrži provitamin B5, vitamin E, žalfiju i mineralne soli.

lepota_kosa1.jpg


PROTIV ISUŠIVANJA
Vetar isušuje vlasi, ali vašoj kosi možete pomoći sa samo nekoliko silikonskih kapi od kojih su najbolje one sa semenom lana ili one bez ulja. Utrljajte 2-3 kapi na dlanove i prođite njima kroz kosu. Ovo možete uraditi dok je ona mokra ili suva, a najbolje efekat daje ukoliko to učinite u obe varijante.

Izvor: Blic žena
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LEPOTA: NEGA KOSE

Reklame „pune” ulja i – volumena

Čini se da je najpametnije čitati šta piše na pakovanju farbe ili šampona, iako će o kupovini presuditi novčanik

masaza-glave[1].jpg

Šta naše devojke i žene traže i kupuju u parfimeriji? Uglavnom ono što vide u reklamama i na televiziji, ali nastoje da pronađu nešto jeftino i često cena presudi o tome šta će staviti u korpu. Mada su one po pravilu radoznale i vole da pitaju prodavca: „A sa čime je napravljena ova farba za kosu, šampon ili krema?“.
Tako prosečnog kupca vidi i opisuje Stevan Bogdanov, vlasnik i direktor kompanije „Stevan stil”, koja već dve decenije pravi i snabdeva ovdašnje tržište kozmetikom za kosu.
– Da bi kupac ostao „gospodin potrošač” ili „gospođa potrošač”, ako ćemo po rodnoj ravnopravnosti, a ne žrtva reklame, trebalo bi razdvojiti sam proizvod od njegovog predstavljanja, posebno na televiziji koja je, čini se, najuticajnija – upozorava odmah naš sagovornik. – Budući da u toj oblasti nema jasnih zakonskih regulativa, često se čuje i ono što je smešno, pa i uvredljivo za zdrav razum. Zamislimo da šampon za kosu zaista poveća volumen osam i dvanaest puta kako se to nekad naglašava. Sasvim je izvesno da ta osoba ne bi mogla da prođe kroz vrata budući da bi joj glava bila ogromna, jer volumen je valjda isto što i zapremina, mada zvuči lepo ženama koje imaju tanku i ravnu kosu.
– Boja za kosu sa tri ulja je slična priča, s obzirom na to da je proizvođač prvo reklamirao farbu sa maslinovim uljem recimo, a onda sledeće sezone taj isti proizvod ponudio ističući da sadrži tri različita ulja, po istoj ceni iako je to tehnološki zahtevnije i skuplje napraviti. Budući da reklamirana boja spada u najjeftinije ili kako to kažemo najnižu cenovnu kategoriju, ispostavlja se da oni nisu stavili tri ulja u boju kao što poručuju sa malog ekrana nego su se setili da u kutiji imaju i kesicu balzama koji uobičajeno sadrži dva ulja. Znači jedno u boji, dva u regeneratoru, ali nije u tubi kao što bi se po reklami moglo zaključiti – upozorava Bogdanov.
– Zato je moj savet: pre nego što bilo šta kupite prethodno pročitajte šta piše na kutiji, jer su za razliku od reklama gde je mnogo toga neodređeno, evropskom regulativom proizvođači obavezni da ono što proizvod sadrži navedu na ambalaži. Dobro je biti obazriv i kada je reč o cenama. Često se događa da kupcu pod privatnom robnom markom zbog bolje zarade bude ponuđen vrlo jeftin šampon koji samo opere kosu, ali je ne hrani i ne vlaži – navodi naš sagovornik.
Ipak, ne preporučuje skupe šarene kutije, jer se i tu sa hemijom srednjeg kvaliteta nadoknađuje trošak za marketing, kupuje iluzija da će žena ličiti na svetske glumice. Sindi Kraford ili Dženifer Lopez imaju dobar honorar za smeškanje sa reklama i pakovanja pa ko voli neka plati, ali nije loše setiti se da je boja najvažnija a da ta luksuzna kutija i flašica završe u smeću.
– Brend sam po sebi obećava kupcu da će nešto dobiti, ali očekivanja ne bi smela da budu prevelika jer je i pomenuta Dženifer nedavno priznala da su im slike ulepšavane u fotošopu i da ni one same ne izgledaju tako kako ih pokazuju u reklamama – opet napominje naš sagovornik.
Kakav je izbor proizvoda za negu i higijenu u našim parfimerijama i supermarketima? To Bogdanov sigurno zna budući da je u Privrednoj komori Srbije dugo vodio sekciju proizvođača kućne hemije i kozmetike. Pre sedam-osam godina bilo je 70 firmi u tom ogranku esnafskog udruženja, sada ih je ostala trećina. Mnogi mali pogoni su zatvoreni, veliki su tražili nove vlasnike i često zatvarali kapije.
– Gledajući unazad dvadeset godina, kada je počela privatizacija velikih državnih fabrika i razvoj prvih privatnih firmi, jasno je da su malobrojni domaći proizvođači preživeli zahvaljujući tome što su bili odgovorni prema kupcu i što su radili na duge staze, ne grabeći brzu zaradu. Recimo, moja kompanija ne juri minutažu u reklamama već se opredeljuje za direktniji kontakt sa kupcima, pa mesečno imamo stotine i stotine prezentacija na prodajnim mestima sa stručnim konsultantima, koji pričaju zainteresovanima šta mogu za svoje pare da dobiju. Kakva korist od pojavljivanja „fotošopirane glumice“, bolje da devojka objasni na licu mesta korisniku šta može dobiti za svoje pare. I još nešto važno. Domaći proizvodi su prilagođeni kosi i pigmentu žene ovog podneblja ─ ističe Stevan Bogdanov.
A kome se njegov pigment ne svidi koje su moderne boje kose ove godine?
– Prirodne, znači plava, lešnik, boja čokolade. Ali, mi ovde posebno volimo plavuše, pepeljaste i svetle kao Merilinka, mada među našim ženama preovlađuje žuto-crveni pigment koji najpre valja neutralisati pa onda dalje postizati željeni ton – raportira Bogdanov utiske sa prošlonedeljnog sajma u Bolonji.

Da požive ovdašnji proizvođači

Stevan Bogdanov tvrdi da u evropskim parfimerijama i radnjama nema boja za kosu čuvenih naziva jeftinijih od pet evra, dok ih kod nas ima za 250-300 dinara. Kako? Prvo, ne proizvode se po standardima i na mestima gde i one koje se nude po Evropi, već u Rumuniji, Bugarskoj. Svako pakovanje je „uštinuto“ pa umesto 50-60 grama sadrže jedva 40 grama farbe. I tako stranci konkurišu domaćim proizvođačima dok ne ugase konkurenciju, da bi posle uveli one skuplje. Bude li tako i kod nas, ugasi li se i poslednji ovdašnji pogon, koji čuva džep kupca, boja za kosu, na primer, biće sigurno 500 i više dinara, uveren je Bogdanov.

Sirovine uvozne

Inače, sve sirovine za hemiju, kućnu i kozmetičku industriju su uvozne, rade ih dva-tri velika centra u svetu i svi ostali kupuju od njih.
– Najgore je što su Kinezi kao i sve ostalo počeli da kopiraju pa proizvode i te sastojke, ali vrlo lošeg kvaliteta i kupuju ih oni koji prave nekvalitetne preparate za negu. Za razliku od neke kućne potrepštine za koju se odmah vidi da ne valja, hemija se pokaže lošom tek kada ne da očekivanu boju ili u jednoj turi bude jedne nijanse a u sledećoj druge ─ navodi naš sagovornik.

Jeftinije kod kuće

Iako frizeri u horu ponavljaju da je najbolje da mušterija njima prepusti farbanje kose pa i izvlačenje pramenova, čak 90 odsto boja za kosu u prodavnicama u Srbiji su one za farbanje kod kuće. Tek deset odsto je profesionalna kolekcija za rad u salonima i kombinovanje tonova.
– U unutrašnjosti je stanje zaista katastrofalno, tamo često na policama u frizeraju nema nijedne tube, pa frizeri čekaju mušteriju koja donosi farbu umesto da pitaju kakva hoće da bude i oni joj stručno pomognu da zaista bude takva. Mi rado pokazujemo profesionalcima da vode evidenciju o tome kako su izmešali boju i da tako vezuju mušteriju za sebe, ali manjak para čini svoje – dodaje Bogdanov, sada poslovni čovek koji je nekada i sam radio kao frizer.

Ofarbani momci

Da ne bi šetali sedokosi a onda naprasno bivali ofarbani u crno za muškarce postoji pravilo na koje dugogodišnji stručnjak za kosu Bogdanov podseća ovom prilikom. Kosa sệdi prateći promene na licu i koži.
– Ten tamni, javljaju se bore i najprirodnije je da već sa četrdeset muškarac ofarba kosu u boju za nijansu svetliju od prirodne, recimo u srednje smeđu. Sa pedeset prelazi u svetliju smeđu i sa šezdeset još svetliju. Ko to ne poštuje rizikuje da se vidi „iz aviona“ da se farba, što i nije najgore, nego kada okolina shvati da se sa čovekom nešto čudno dogodilo, da bude crn kao gavran a ostavi recimo bele zulufe – opisuje Bogdanov. – Mislim da je najbolje držati sede „pod kontrolom“, da ne prelaze trideset procenata i da oko lica gde izrastaju ostanu bele a da se ostatak kose oboji. Ipak, ne bi trebalo da čovek dozvoli da pobeli potpuno i ostane takav, jer seda kosa je ipak kod nas sinonim za starost.

R. Popović
Objavljeno: 24.03.2011.
Izvor: Politika magazin



 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Masna kosa – saveti

Masna i neuredna kosa čest je problem velikog broja žena. Koliko ste je samo puta oprali, koliko preparata i frizera promenili, ali ona je i dalje ista – masna. Evo nekoliko saveta iz prve ruke koji bi vam mogli pomoći. Probajte – ništa vas ne košta!​

masna-kosa-zene-300x199.jpg

MLAKA VODA, BLAG ŠAMPON

Glavni uzrok masne kose jeste preterano lučenje lojnih žlezda kože usled poremećenog rada metabolizma. Naravno, hrana je prvo o čemu treba voditi računa, ali ne i jedino. Prvo, ako kosu perete svakog dana (jer drugačije ne možete) morate je prati blagim šamponima biljnog sastava sa dodacima lavande, kadulje, mlečne, limunske ili jabučne kiseline koje ne iritiraju lojne žlezde na preterani rad. Osim toga, važno je i to da biste kosu trebali prati mlakom vodom, jer vruća dodatno stimuliše lojne žlezde. I nikako ne trljajte kosu ili teme, već ga blago masirajte vrhovima prstiju. Takođe, dobri su i šamponi sa dodatkom gline, jer ona upija masnoću.

BABY PUDER

Reč je o triku poznatom kao – suvo pranje. Kada nemate vremena za pranje kose, u najlonsku čarapu stavite malo pudera, čarapu obmotajte oko četke za kosu, tako da zubci četke blago probiju čarapu i sada četkajte kosu dok se ne potroši puder. Nakon što ste iščetkali kosu, uzmite običnu četku i njom ješ jednom prođite kroz kosu kako biste otresli višak pudera. Kosa će dobiti na volumenu i delovaće čisto, ali ipak ćete morati da je operete pre spavanja, najbolje šamponom na bazi limuna.

KOLONJSKA VODA

Pamučnu vatu natopite sa malo kolonjske vode, i zatim njom nežno natrljajte teme glave. Kosa će biti suvlja i mirisnija, ali ipak nemojte preterivati sa količinom. I zbog mirisa, ali i rizika da kosu u potpunosti isušite. Pomalo..


Magazinzazene
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Kako se rešiti ispucalih krajeva kose?


Ispucali krajevi kose? Nikakav problem, ako znate kako da ih se rešite. Predstavljamo vam nekoliko saveta da vam kosa uvek bude jaka i zdrava.

news_9859.jpg


Da kosa ne bi ispucala, potrebno je da se tretira na pravi način. Pravilna nega i mali trikovi mogu pomoći da se vašoj kosi vrati život i sjaj.

Šišanje


Najjednostavnije rešenje, koje ujedno donosi i
najbolje rezultate, je redovno šišanje kose. Stručnjaci preporučuju šišanje vrhova svakih šest do osam nedelja. Osim toga, između poseta frizerskom salonu, vrhove možete održavati i kod kuće. Kosu podelite na pramenove i odsecite malo više od pola centimetara iznad ispucalih vrhova kako biste sprečili daljnje pucanje.

Zaštita vrhova


Loša dnevna rutina je "glavni krivac" za ispucale vrhove. Nemarno ili pregrubo tretiranje kose samo pridonosi problemu. Osim pogrešne nege na kosu utiču i hemikalije u kupatilu i bazenima, minival, farbanje kose kao i šamponi i regeneratori koji nisu primereni vašem tipu kose.
Kod farbanja, savetujte se sa svojim frizerom i izaberite prirodne boje za kosu s minimalnim udelom hemikalija. U bazenima i na moru, kosu zaštitite regeneratorom koji se ne ispira, uljima za kosu ili kapom. Tvrda voda takođe, može da ošteti kosu zato je najbolje da se prokuva. Na taj način ćete smanjiti udeo kamenca.

Pranje i sušenje kose

Ne odgovara svakom tipu kose isti šampon ili regenerator. Za suvu kosu koristite hidratantni šampon i regenerator bez alkohola, dok su za masnu
najbolji oni bez ulja.
Dok nanosite šampon nanesite ga samo na teme, a ostatak će prilikom trljanja preći i na vrhove. Regenerator treba koristiti obrnuto. Njega nanesite samo od polovine kose, ali nikako ne na teme jer će izgubiti volumen. Kosu isperite toplom ili hladnom vodom, a ne vrućom, kako bi zadržala vlagu. Dva do tri puta mesečno nahranite kosu hidratantnim maskama koje će joj povratiti potrebnu vlagu i vitamine.
Umesto trljanja koje oštećuje kosu, prislonite peškir da lagano upije preostalu vlagu. Kosu sušite kad god možete prirodnim putem, a fen za kosu izbegavajte jer je visoke temperature oštećuju.

Češljanje

Češljanje pomaže u širenju prirodnih ulja od korena do vrhova. Međutim, pregrubo češljanje može da ošteti kosu, naročito vrhove koji su slabiji od ostatka kose. Za to vam je potrebna dobra četka za kosu koja treba biti napravljena od prirodnih materijala jer neće naelektrisati kosu i oštetiti je. Okrugla četka je najbolja za sve tipove i dužine kose dok slaboj kosi koja se brzo petlja najviše odgovara češalj sa širokim zupcima.

Kosu uvek češljajte prvo od vrhova i lagano se krećite prema korenu. Nikako nemojte krenuti od korena jer će se kosa zapetljati i oštetiti, savetuje
24 sata.





Izvor: S media
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Trikovi za seksi, sjajnu kosu




Da li vaša kosa pati od poremećaja izazvanih sezonskim uticajima? Ove profesionalne intervencije će vratiti beživotne pramenove u zdravije, srećnije stanje.

news_10034.jpg


1. ODSECITE KRAJEVE

Ako vam frizura odjednom izgleda dosadno, pitajte frizera da vas stepenasto ošiša. Stepenasti pramenovi koji meko padaju oko lica mogu doprineti bilo kom stilu koji ima dužinu do brade ili dužu, da dobijete bolji oblik i živahvost.

2. URADITE DUBOKI TRETMAN

Pobedite suvoću i elektricitet koristeći masku za kosu jednom nedeljno (ili svake druge ako imate
dobru kosu). Potražite onu sa pantenolom, koji pomaže da se poprave oštećenja i pojača sjaj, ili glicerinom, koji je mnogo hranljiv i idealan za kovrdžavu ili oštru kosu. Ako imate tanku kosu, izaberite masku bez silikona ili kokosovog ulja, jer oboje mogu da vam spljosnu kosu. Stavite masku na mokru kosu, izbegavajući koren. Za najbolji efekat, ostavite 20 minuta pre nego što isperete.


3. NAPUMPAJTE VOLUMEN

Mnoga sredstva za volumen sadrže dosta alkohola, pa ako ih nanosite na celu kosu to može da dehidrira kosu. Poprskajte sprej za podizanje korena u vlažan koren, sušite fenom kosu 10 do 20 minuta, pa uperite fen na koren kose dok prstima podižete pramenove.

4. OBNOVITE BOJU

Ako bojite kosu, odlučite se za malo topliju nijansu zimi, da bi vaša nijansa izgledala bogatije. Potražite reči kao što su zlatno ili toplo na kutiji, ili slovo G u broju nijanse.







Izvor: S media
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Omekšajte kosu kokosovim uljem




Hranjivi preparat za odličnu dubinsku regeneraciju.
Ako ste u potrazi za prirodnim regeneratorom koji će temeljno revitalizovati vašu kosu – predlažemo da isprobate kokosove ulje. Reč je o idealnom tretmanu za omekšavanje kose.




Jedan deo njegove hranjivosti leži u masnim kiselinama koje se borbe protiv raznih bolesti. Naime, ove jedinstvene masne kiseline imaju vrlo malu molekularnu strukturu pa mogu jednostavno da prodru u ćelijsku membranu kose. To omogućuje hranjivim uljima da lakše prodru u koren kose – i doslovno obave dubinsku regeneraciju iznutra.
Još jedna ključna prednost kokosovog ulja je to što sadrži antioksidanse za zaštitu od topline i slobodnih radikala.

Kokosovo ulje je veoma hranjivo i za vlasište. Zbog
prirodnog protugljivičnog svojstva, kokosovo ulje može da ublaži simptome peruti. Uz redovnu upotrebu, kokosovo ulje može da uništi gljivice na vlasištu, a time i eliminiše neestetske bele pahuljice s vaših ramena.



Za dubinsku regeneraciju kose, nanesite kašičicu ili dve kokosovog ulja na vlažnu kosu i ostavite što je duže moguće. Ovaj dubinski tretman možete da koristite jednom nedeljno.





Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Vodič za negu kose: I zimi sjajan izgled bez isušivanja





Zima i niske temperature ne pogoduju vašoj kosi i njoj je potrebna dodatna nega. Ovo je najbolji vodič kako da minus ne pokvari vašu grivu koji su sastavili svetski poznati stručnjaci.


23229_shutterstock_65466172_iff.jpg

GREJANJE PEŠKIRA
- Nega kose počinje pravilnom hidratacijom. Na tek opranu kosu koju ste prosušili peškirom nanesite regenerator, a zatim drugi peškir zagrejte, omotajte kosu i opustite se. Držite ga na glavi dok se ne rashladi pa isperite kosu mlakom vodom. Tako će kosa dobiti svu potrebnu vlagu, preporučuje frizer Errol Douglas.

KOKOSOVO ULJE
- Tankoj kosi sjaj vraća kokosovo ulje, a pomaže i korenu da zadrži potrebnu vlagu. Osim hidratacije, ulje odlično popravlja oštećenja. Na vrhove nanesite par kapi i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a zatim raščešljajte -kaže Jennie Roberts, stručnjak za kosu.

SUVO PRANJE
- Kada su niske temperature koristite šampon za suvo pranje. Nanesite ga na koren kose i pustite da upije, a nakon toga kosu raščešljajte. Osim što će vam ovaj postupak uštedeti vreme, šampon za suvo pranje kosi daje volumen i omogućuje lakše oblikovanje - objašnjava stilista Jamie Stevens.

SJAJNA KOSA
- Nastavak na fenu za kosu je obavezan ako želite elegantne lokne. Vazduh usmerite od korena prema vrhovima, a na taj ćete način izbeći naelektrisanost i kosi ćete vratiti sjaj - preporučuje stilista Matthew Curtis.

EKSTRA SJAJ
- Jaja su idealna kombinacija za kosu koju je oštetilo zimsko vreme. U posudu stavite dva jajeta i maslinovo ulje, promešajte. Dobijenu smesu nanesite na kosu i pustite da deluje - savetuje Desmond Murray.

23234_shutterstock_91016318_iff.jpg

KOSA OSETLJIVA NA ZIMU
- Ako vam zima isušuju kožu, isto će se dogoditi i kosi. Kako je upravo u hladnijim mesecima perut češća, pre same pojave u svoj režim nege uvedite šampon protiv peruti - objašnjava stručnjak za kosu Paul Percival.

KAPA ČUVA I KOSU

- Kapa čuva kosu, a iako možda zvuči prejednostavno, zaista deluje. Po velikoj hladnoći i jakom vetru, kosu ćete zaštititi od hladnoće i sitnih kristala leda koji je oštećuju i isušuju - kaže modna stilistica Sarah Warman.


VOLUMEN BEZ VIKLERA
- Potrebno je samo kružnim pokretima prstiju uvijati pramenove dok sušite kosu i imaćete super frizuru - tvrdi frizerka Sally Brooks.

ZDRAVA KOSA
- Pravilna ishrana je važna za zdrav i sjajan izgled kose. Hrana bogata proteinima, cinkom i gvožđem, kao i vitaminima A, B i C je najbolja. Sve navedeno možete pronaći u mesu, agrumima, zelenom povrću, ribi. Voda čini četvrtinu težine vaše kose, zato pazite da unosite dovoljno tečnosti. Uz to, bitno je i da redovno vežbate - kaže stilista Matthew Curtis.


VODA U SPAVAĆOJ SOBI

- Tokom zime da biste izbegli isušivanje kose od grejanja u spavaću sobu stavite posudu s vodom koja će hidrirati i vazduh i kosu - kaže Sally Brooks.




Izvor: Blic Žena
 
Natrag
Top