Saveti za negu kose

Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
Drage moje,evo jedan mali savet za negu farbane kose,da ne bude suvih i ispucalih krajeva.
Dobila sam ga od jedne frizerke koja je u penziji,i redovno ga primenjujem a kosa mi je zdrava
iako se farbam u plavo vec 30 god.Nikada ne stavljam samo farbu na kosu,vec u smesu za
farbanje obavezno stavim jedno zumance i pola bocice uljanih AD kapi,ili kantarionovo ulje,
(naravno moze i maslinovo,kokosovo,orahovo,cickovo)Ali uljane AD kapi pospesuju rast dlake,
kantarion regenerise kozu glave,maslinovo jaca koren kose i.t.d
Nije bitno koje izaberate vazno je da ta smesa ne moze da izgori kosu,kao sama farba,a ujedno
to je i pakovanje tako da je efekat 2 u 1,farbanje i pakovanje istovremeno.
 
Član
Učlanjen(a)
21.04.2010
Poruka
11
Drage moje,evo jedan mali savet za negu farbane kose,da ne bude suvih i ispucalih krajeva.
Dobila sam ga od jedne frizerke koja je u penziji,i redovno ga primenjujem a kosa mi je zdrava
iako se farbam u plavo vec 30 god.Nikada ne stavljam samo farbu na kosu,vec u smesu za
farbanje obavezno stavim jedno zumance i pola bocice uljanih AD kapi,ili kantarionovo ulje,
(naravno moze i maslinovo,kokosovo,orahovo,cickovo)Ali uljane AD kapi pospesuju rast dlake,
kantarion regenerise kozu glave,maslinovo jaca koren kose i.t.d
Nije bitno koje izaberate vazno je da ta smesa ne moze da izgori kosu,kao sama farba,a ujedno
to je i pakovanje tako da je efekat 2 u 1,farbanje i pakovanje istovremeno.

A nece li ovaj tretman uticati na zeljenu boju???plavu naravno????
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
Ne utice,jer to je mala kolicina ,i verujte mi iz dugogodisnjeg iskustva
vam mogu reci da je tako.Na zeljenu boju utice kolicina hidrogena
stavljena u boju,sto vise hidrogena ima u smesi boja ide ka zutim
nijansama,a prilikom ispiranja i ka narandzastim,zavisi koliko vam
je kosa plava.Za lepu nijansu,pribliznu kao na kutiji,uvek stavite
na celu tubu manje od 50 ml hidrogena,ali i to ce zavisiti od toga
kakva vam je podloga kose koju farbate,od proizvodjaca boje koju
koristite,od kvaliteta i gustine kose...,ali sigurno ne od ovoga,
ovim samo mozete da dobijete na kvalitetu boje a i kose.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ja sam nešto slično juče probala sa crvenom farbom. Nisam htela da stavljam žumance, ali sam u boju (koristim "Garnier") koja već u sebi ima tri vrste ulja, stavila celu bočicu uljanih AD kapi i desetak kapi tečnih kristala. Rezlutat je odličan, prezadovoljna sam. Kosa lepo ofarbana, glatka, nežna i meka na dodir, i mnogo više volumena. Stvarno odlična ideja, koju sam ovde pročitala, pa modifikovala zbog crvene boje.
Hvala Dona. yes3
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Maskama do zdrave kose

Alo 28.09.2010 09:05



Gotovo da nema onog ko nije čuo za pakovanje od maslinovog ulja, jajeta i soka od jednog limuna. Koristite samo žumance, jer se belance veoma teško ispira iz kose, a teže ćete se osloboditi mirisa ako ga ostavite na kosi preko noći.

Probajte da kosi vratite mekoću i sjaj celom bananom, koju ćete ispasirati, dodati kašiku maslinovog ulja i soka od limuna. Nanesite masu na mokru kosu, utrljajte i ostavite da deluje 10 minuta. Sveže isceđeni sok limuna čini kosu sjajnom i daje joj zdrav izgled. Čak će i boja postati jača.

Eterična ulja stvaraju zaštitni sloj oko vlasi, pa tako izglade nepravilnosti i čine kosu glatkom. Ulja poput ruzmarinovog pospešuju rast kose, a ako dodate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili jasmina u šampon, možete ojačati koren kose i smanjiti opadanje. Da biste imali bujniju kosu, kašičicu meda i kašičicu sirćeta rastopite u pola čaše mlake vode. Poprskajte po sveže opranoj kosi osušenoj peškirom i dobro izmasirajte. Ne ispirajte.

Za masnu kosu, pomešajte kašiku aloja vere, kašiku soka od limuna sa decilitrom šampona, pa time perite kosu. Možete obogatiti šampon nanom, tako što ste u jednu i po čašu vode usuli dve pune kašike čaja i ostavili da se kuva 20 minuta, pa procedili. Pire od šargarepe čini čuda kada se ostavi da deluje na kosi 15 minuta. Možete u poslednjem ispiranju da koristite čaj od čička u koji ste dodali malo sirćeta.


Za suvu kosu pola avokada pomešajte sa žumancetom. Dodajte dovoljno mleka od kokosa, dok masa ne postane glatka. Možete pomešati jednu kašiku istruganog đumbira sa četvrt šolje ulja od susama da napravite ulje koje će za samo 10 minuta stvoriti zaštitni sloj oko vlasi i dati kosi prijatan miris. Nefiltrirano ulje susama može imati potamnjujući efekat na vašu kosu, ali je puno hranljivih sastojaka. Ulje će trajati do mesec dana ako mešavinu procedite kroz platno i čuvate u frižideru. Masiranje kose uljem ruzmarina neće samo da vas oslobodi peruti, već će povoljno uticati na pojavu sedih. Sede možete da pobelite i tako što ćete pola šolje suve žalfije staviti u dve čaše ključale vode i pustiti da se kuva 30 minuta, pa ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nanesite na kosu i ostavite da se osuši. Isperite vodom i osušite. Ponavljajte svake nedelje sve dok ne dobijete nijansu koja vam odgovara, pa onda stavljajte jednom mesečno da očuvate boju. Ovakav čaj možete i da držite u frižideru, stavite u prskalicu i nanesete na koren tek oprane kose koja je počela da sedi. Ostavite 10 minuta, pa isperite.


Nega po bojama


Brinete i crnke: Pomešajte dva belanca sa jedom šoljicom jake crne kafe. Nanesite na celu dužinu i ostavite da odstoji do pola sata. Možete iskoristiti i jagode: šest jagoda pomešajte sa dva decilitra soka od borovnice ili crne ribizle.

Crvenokose: Izgnječite šest srednje velikih jagoda i pomešajte sa dva decilitra soka od jabuke. Ostavite na kosi do pola sata, pa isperite

Plavuše: Svetla kosa odlično reaguje na eterično ulje od ruzmarina koje možete dodati šamponu, možete ispirati kosu čajem od ruzmarina, a možete i prirodno posvetliti kosu jačim čajem od kamilice.



 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zdrava, sjajna, seksi kosa



Izvor: Lepota i zdravlje



Naravno da prija kada vam neko uputi kompliment da je vaša kosa zdrava, sjajna i (ah, tako) seksi! Ali, kako pronaći pravu strategiju za savršenu negu i stajling? Imate toliko dilema, koliko i vlasi kose na glavi. Zamolili smo profesionalce da nam pomognu da rešimo dvadeset najčešćih hair nedoumica...

kosa1.jpg


1 Koliko često treba prati kosu?

Ako je potrebno, to treba činiti svakodnevno. Naravno, koristite blagi šampon. Pri tom, uvek imajte na umu nekoliko važnih stvari:
1 Nanosite što manje šampona.
2 Pre utrljavanja šampona na kosu, razblažite ga vodom.
3 Ukoliko je vaša kosa veoma oštećena ili suva, nanesite šampon samo na koren, a ne duž cele vlasi.
4 Na kraju, isperite kosu mlakom vodom.

2 Utiče li režim ishrane na izgled kose?
Nažalost, ishranom ne možete da postignete da kosa izgleda bujno poput grive, ali možete da pospešite njenu blistavost i sjaj. Mahunarke, sočivo i govedina imaju pozitivan efekat, jer su bogati gvožđem koje sprečava njeno opadanje. Sličan efekat imaju i orasi, pirinač i proizvodi od žitarica celog zrna (bogati bakrom, cinkom, biotinom i nezasićenim masnim kiselinama).

3 Da li balzam slepljuje kosu?
Ne, bar ne onda kada kosa zahteva posebnu negu. Balzam oporavlja njene iskrzane delove i čini je lakšom za oblikovanje. Međutim, treba da se nanosi samo na oštećene delove, na primer, na pramenove ili krajeve farbane ili blajhane kose. Ukoliko, pak, želite da pružite svojoj kosi dodatnu negu, koristite masku za kosu. Ni u kom slučaju ne nanosite preveliku količinu preparata i pažljivo ga isperite. Pri odabiru regeneratora, budite pažljivi - ne sadrži svaki balzam istu količinu supstanci koje pospešuju sjaj kose.

4 Koja je količina preparata za negu kose dovoljna?
Većina žena preteruje sa upotrebom hair preparata. Formula "što više šampona, to čistija kosa" ne prolazi. Naime, dovoljno je naneti na ruku količinu šampona veličine kovanice od 5 dinara. Količina maske za kosu treba da odgovara veličini oraha, balzama lešniku, a fluida za zaštitu kose zrnu graška. Veoma duga ili gusta kosa zahteva nanošenje nešto više preparata.

5 Kako spasiti frizuru kada stvari krenu naopako?
Ponekad vam se možda čini da je svaka pojedina vlas odlučila da vam upropasti dan. Zbog brojnih obaveza, niste stigli da operete kosu, a čeka vas važan sastanak. Tada posegnite za čudesnim hair oružjem mnogih (pre)zaposlenih žena - sprejem za oblikovanje kose ili vrućim viklerima koji će „popraviti" opuštene lokne. Alternative su: šampon za suvo pranje kose ili bebi puder koji će apsorbovati masnoću sa korena vlasi, a vaša kosa izgledaće kao da ste je upravo oprali. A kada više ništa ne može da pomogne, poslužite se starim, dobrim trikom - pokupite kosu u konjski rep.

6 Kako sprečiti opadanje kose
Ukoliko se suočite sa ovim problemom, ne dozvolite da vas odmah uhvati panika. Najpre posmatrajte kosu dve do tri nedelje, a zatim se obratite dermatologu. Osnovna je pretpostavka da se dnevno može izgubiti sto vlasi kose. Ali, ukoliko dnevno umesto četrdeset, izgubite osamdeset vlasi, stanje je alarmantno. Uzrok problema može biti intenzivno sunčanje, nedostatak gvožđa ili poremećaj u radu štitne žlezde. Da biste utvrdili konkretan uzrok vašeg problema, najbolje je da se obratite dermatologu koji će vas uputiti na neophodne analize. A da li postoji još neka opcija koja može da pomogne? Probajte dermatološki šampon, kapsule i losion koji možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

7 Da li u pedesetim godinama kosa zahteva drugačiju negu nego u tridesetim?
To je apsolutno tačno, jer - vremenom - koža glave stari, a kosa postaje tanka, lomljiva i gubi sjaj. Da napravimo malu paralelu: kao što koža lica zahteva različitu negu u tridesetim i pedesetim (u kasnijem životnom dobu treba je negovati Q10 kremama koje sadrže esencijalne masne kiseline i karnitin), isti je slučaj i sa kosom. Zato je u pedesetim godinama potrebno koristiti antiejdž hair preparate koji će pospešiti njenu lepršavost i sjaj.

8 Da li je svaka kosa ista?
Crnokose žene imaju oko 100.000 vlasi na glavi. Ova boja kose rasprostranjena je širom sveta, jer dominira na kontinentima poput Azije, Afrike i Latinske Amerike. A sad uzmite u obzir činjenicu da ovi kontinenti imaju izuzetno velik broj emigranata koji su se nastanili širom sveta...
Plavuše imaju prosečno 150.000 vlasi, dakle - više od svih drugih, ali je njihova dlaka mnogo tanja i finija. Većina plavuša potiče iz skandinavskih zemalja. Interesantna je činjenica da u svetu postoji još samo deset odsto prirodnih plavuša.
Crvenokose
imaju oko 90.000 vlasi na glavi, znatno manje u odnosu na ljude drugih boja kose, ali je zato crvena kosa mnogo čvršća i snažnija. Samo jedan procenat svetskog stanovništva ima prirodno crvenu kosu. Kako ne bi sasvim nestala, crvenokosi su se organizovali pa kontaktiraju putem posebnih foruma, a postoje čak i dejting organizacije specijalno za „readheads".
Brinete se sa nekih 110.000 vlasi nalaze u sredini. Uvreženo je mišljenje da su to vrlo inteligentne žene, jakog karaktera. Tražite dokaz? Među dobitnicima Nobelove nagrade velika većina bile su smeđokose.

9 Na šta treba obratiti pažnju pre bojenja kose?
Pre farbanja ne treba prati kosu, jer fini sloj loja štiti kožu glave od hemijskog opterećenja. Intenzivna nega pre tog postupka bila bi kontraproduktivna. Ako sami bojite kosu, imajte na umu da su za kosu dužine do ramena potrebna dva pakovanja boje.

kosa3.jpg


10 Kada se poseta frizeru zaista isplati?

Uvek kada se radi o promeni boje kose, radikalnoj promeni frizure ili mini-valu. Samo će stručnjaci egzaktno proceniti vašu prirodnu boju kose i pomešati željeni ton - na taj način neće biti neprijatnih iznenađenja. Isto važi i za mini-val: najbolje bi bilo da koncentraciju kiseline i veličinu viklera odredi iskusni frizer.

11 Zašto već u tridesetim kosa počinje da sedi?
Prilikom udisanja, u svakoj ćeliji organizma stvara se vodonik-peroksid, dakle - i u folikulu kose, što obično neutrališu enzimi. Vremenom, ovaj proces sve lošije funkcioniše, jer raste koncentracija vodonik-peroksida. Da pojednostavimo, dolazi do sinteze neke vrste prirodnog sredstva za izbeljivanje. Kod nekih osoba to se dešava ranije, kod nekih kasnije. Neka vas to ne brine previše - i seda kosa može dobro da izgleda, i da se prekrije bojenjem.

12 Koja je razlika između blajhanja i bojenja u plavo?
Od tamne boje kose do svetlih nijansi - ovu promenu možete postići samo blajhanjem. Prirodni, tamni pigmenti moraju da se odstrane iz kose, a za to se koriste relativno jaka sredstva oksidacije, kao što su peroksid i persulfat. Prilikom bojenja kose u plavo, sa nje se odstranjuje mnogo manje prirodnog pigmenta, ali se dodatno na kosi deponuje veštačka boja. Tako se proširuje spektar boje npr. od pepeljastih do zlatnih nijansi. Kao sredstvo oksidacije, koristi se samo peroksid, pa se kosa mnogo manje oštećuje, ali je i efekat slabiji.

13 Zašto su bolje boje bez amonijaka?
Prijatnijeg su mirisa. Miris je, u svakom slučaju, mnogo slabiji od onog koji emituju farbe sa amonijakom, koji se koristi da "ispuni" vlas kako bi na nju mogli da se talože pigmenti boje. Ovu ulogu, umesto amonijaka, kod nekih farbi preuzimaju specijalna ulja, koja su podjednako alkalna, ali ne tako intenzivnog (čitajte: neprijatnog) mirisa.

14 Koji proizvodi za oblikovanje daju najbolje rezultate?
Naravno, to zavisi od frizure i gustine kose. Krema je dobra kada želite da zaližete kosu ili da je pokupite u konjski rep. Vosak daje oblik i strukturu kratkoj kosi. I gel je dobar za stilizovanje kratke kose, pa i one srednje dužine, kao i za mokre lokne. Duža kosa će - ukoliko na nju nanesete gel i vosak- izgledati masno, zato ih koristite u minimalnim količinama. Da biste kosu ispravili ili stilizovali, nanesite na dlan malo kreme za oblikovanje i blago je utrljajte u kosu. Lak za kosu funkcioniše na svakoj dužini i stajlingu, ali suviše laka može da slepi kosu.

15 Sme li figaro da se koristi svaki dan?
Zavisi od temperature. Novi modeli (Braun ili Philips) imaju mogućnost regulisanja temperature za svaki tip kose. Dakle, ako želite da namestite lokne svakog dana, nemojte to raditi punom snagom, do 200 stepeni. U svakom slučaju, koristite specijalne proizvode za oblikovanje i zaštitu od toplote.

16 Šta sve treba da znamo o minivalu i loknama?
Pravilni talasi daju volumen
Mini-val, danas je potcenjena tehnika za postizanje volumena kose, a zavisno od tehnike i veličine viklera stavlja se samo na koren kose ili na celu dužinu. On nije dobro rešenje za dugu kosu, ali će odlično izgledati na kratkoj, ravnoj ili na kosi srednje dužine. I feniranje je mnogo lakše kada je kosa blago talasasta, a oblik frizure je postojan.
Veliki vikleri za raskošne lokne - istina ili zabluda?
Mnogi smatraju da se velikim viklerima postižu raskošne lokne. Nažalost, ovo je tehnički nemoguće jer - što je vikler veći, efekat je slabiji. Da biste imali savršene lokne, zategnite kosu kada je navijate na viklere i vodite računa o tome da prečnik viklera bude mali, maksimalno oko dva centimetra.
Da li kosa tokom uvijanja menja svoju strukturu?
Da bi ravna kosa postala kovrdžava, spojevi u unutrašnjosti vlasi moraju da se "pregrupišu". Zamislite ih kao letvice na merdevinama koje se pod uticajem hemijskog sredstva fiksiraju u novoj (talasastoj) formi. Naravno, ne mogu svi prekinuti spojevi ponovo da se spoje, pa kosa gubi elastičnost, a može da dođe i do lomljenja krajeva.

17 Kako mogu da se isprave prirodne lokne?
Postoji više mogućnosti, a jedna od njih je peglanje kose. Mada, mnogo je modernije trajno ispravljanje. Ovaj postupak odvija se na sličan način poput mini-vala, kada se hemijskim supstancama lome spojevi u vlasi. Posle tretmana, kosa se oblikuje. Pandan viklerima kod mini-vala u procesu ispravljanja je pegla za kosu kojom se "ravna" pramen po pramen. Zatim se, tečnošću za fiksiranje, zatvaraju otvoreni spojevi u unutrašnjosti vlasi. Kosu ne treba prati tri dana nakon ispravljanja.

18 Kako da punđa što duže traje?
Najbolje držanje kose ćete postići ako kosa nije sveže oprana, jer ćete je tako lakše oblikovati. Ravne pramenove najpre navijte na figaro ili tople viklere, i ostavite da se kosa ohladi kako biste je lakše oblikovali. Uvek tapirajte trećinu pramena od korena, jer razbarušena kosa bolje drži. Zatim, na natapirani deo kose nanesite lak. Za učvršćivanje koristite ukosnice koje su širine pramena kose.

19 Kako se namešta „banana" punđa?
Važno je da imate kosu dužine do ramena. Začešljajte je u niski rep, učvrstite, a zatim uvrćite rep ka gore - najpre vrhove. Oblik banane, koji tako nastaje, fiksirajte šnalama i (na kraju) lakom za kosu.

20 Koji su najbolji trikovi za postizanje volumena?
Koristite preparate koji pospešuju volumen kose i fenirajte je fenom koji ima dodatak za difuziju (potrudite se da to radite malim, kružnim pokretima). Ukoliko se odlučite za tapiranje, koristite specijalnu četku koja je neće oštetiti. Pojedine pramenove natapirajte dva centimetra od korena kose u pravcu suprotnom od njenog rasta, a - pre toga - na kosu nanesite sprej za volumen. Ne ide vam sve od ruke kada je u pitanju oblikovanje kose? E, onda upotrebite jednostavan trik kojim ćete postići raskošan volumen: promenite prirodni razdeljak, tako ćete ispraviti koren kose. Ukoliko želite brzo da „dođete" do volumena posle pranja, fenirajte je tako što ćete je zabaciti preko glave, ili je jednostavno navijte na nekoliko vrućih viklera.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Imate sede koje želite da pokrijete ili vam je dosadila vaša prirodna boja? Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da se ofarbate kod kuće. Poslušajte savete najpoznatijih frizera i primenite ih na svojoj kosi.

95067_2_f.jpg


Izrastak
Za mesec dana kosa poraste oko jedan centimetar i razlika između vaše prirodne boje i farbane kose postaje vidljiva. Najbolji način da postepeno vratite prirodnu boju jeste kolor-šampon odgovarajuće nijanse. Postoje i maske koje sadrže pigmente koji omogućavaju da prikrijete razliku. Ako želite da ofarbate izrastak, prvo nanesite farbu na taj deo kose, pustite da deluje 20 minuta, a tek onda rasporedite boju po celoj kosi. Tako ćete dobiti ravnomeran rezultat.
Izaberite odgovarajuću nijansu
Bilo da je crna, plava, smeđa ili riđa - kosa, kao i šminka, treba da odgovara vašem tenu. Ako ste bledi ili imate izrazito beo ten, stajaće vam svaka boja. Za ružičast ili žućkast ten stručnjaci preporučuju pepeljaste nijanse, dok su za osobe tamnog tena najbolje nijanse koje ne odstupaju previše od prirodne boje.
Kada pronađete željenu boju, možete da birate između kolor-šampona i boje. Kolor-šampon samo oblaže dlaku i ispira se nakon dvadesetak pranja. Upravo zbog toga je zgodan za one koji vole da probaju različite nijanse. Imajte na umu da kolor-šamponom ne možete da posvetlite kosu. Farbe za kosu su trajne jer njihovi pigmenti prodiru u unutrašnjost dlake. Ako želite da dobijete svetliju nijansu, biće vam neophodan hidrogen, koji izvlači prirodnu boju iz vlasi.


Prikrivanje sedih pramenova
Zbog smanjene proizvodnje melanina kosa s godinama sedi. Danas postoje preparati koji mogu da podstaknu ponovnu proizvodnju ovog pigmenta. Oni deluju slično kao i farba, ali umesto gotove boje sadrže sintetički dobijene prekursore boje i kiseonik. Ova mešavina se nanosi na kosu, dolazi do interakcije dveju supstanci, čime se stimuliše stvaranje pigmenta. Ovo najbolje funkcioniše kod tamne kose. Ako je vaša prirodna boja plava, na sedu kosu možete da nanesete i kolor-šampon odgovarajuće nijanse.

Farbanoj kosi je potrebna posebna nega
Posle svakog farbanja kosi je neophodna dodatna nega. Hemijske supstance oštećuju površinski sloj dlake, što dovodi do toga da kosa postaje suva i elektriše se. Zato odmah nakon farbanja nanesite specijalnu masku koja ispravlja keratinske pločice na površini vlasi. Savet: Ako su vam krajevi mnogo suvi, pre pranja utrljajte malo maslinovog ulja i ostavite da deluje tri minuta.
Da boja ne bi izbledela, nakon farbanja poprskajte kosu zaštitnim sprejom koji oblaže pigmente, olakšava češljanje i daje sjaj kosi. Kada boja posle nekoliko pranja počne da bledi, primenite šampon za intenziviranje boje sa pigmentima koji kosi vraćaju intenzivan sjaj.

Izvucite pramenove - nije teško!
Plava farbana kosa će izgledati prirodnije ako izvučete svetlije pramenove. Navucite plastične rukavice, pomešajte farbu sa hidrogenom, a zatim četkicom za nanošenje maskare izvlačite pramenove. Ostavite da deluje 45 minuta, a zatim isperite. Posle ovakvog tretmana pramenovi će vam biti suvi, a kosa će vam se mrsiti. Zbog toga obavezno nanesite regenerator koji se nalazi u pakovanju boje.

Svetlija nijansa
Recept za prirodno posvetljivanje kose: Skuvajte četiri kašike cvetova kamilice u 100 ml vode, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Nanesite na kosu, a posle 20 minuta isperite.

Pogrešili ste boju - kako da rešite problem
Ako boja vuče na žuto: Ovo može da vam se dogodi ako plava boja nije dovoljno dugo delovala. Problem ćete rešiti ako se ofarbate kolor-šamponom srebrnaste ili pepeljaste nijanse.
Zelenkast odsjaj: Nastaje kada blajhana kosa dođe u kontakt sa hlorom. Utrljajte u kosu malo soka od paradajza, a zatim je isperite. Pogrešan kolor-šampon: Pošto se ova boja ispira, kosu operite nekoliko puta, a nakon toga nanesite specijalnu negu za kosu.


Izvor: Blic
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Iskoristite noć za maske za kosu

Blic 20.12.2010 09:18



Kosa tokom zime gubi sjaj, postaje opuštena i neposlušna. Svi ovi problemi mogu, međutim, vrlo lako da se izbegnu. Potrebno je samo malo discipline i upornosti

“Za početak, obratite posebnu pažnju na ishranu”, savetuje italijanski dermatolog Fabio Rinaldi. “Na svakodnevnom jelovniku moraju da budu zastupljene namirnice bogate belančevinama i cistinom i metioninom, dvema aminokiselinama kojih ima prvenstveno u crvenom mesu, integralnim žitaricama i povrću. Osim toga, da bi vaša kosa izgledala lepo i bila zdrava, organizmu morate da obezbedite i dovoljno minerala, pre svega cinka, i vitamina, naročito vitamina A, koga ima u šargarepi, paprici i svežem voću.”
Blaga masaža takođe može da bude od koristi, ali samo pod uslovom da se izvodi pravilno, to jest kružnim pokretima od potiljka ka čelu (da bi se podstakla mikrocirkulacija). I, najzad, pažljivo birajte šampone i druge preparate za kosu, koji ne smeju da sadrže agresivne supstance.

Iskoristite noć da nahranite kosu
Tretmani za regeneraciju kose (biljna ulja, maske i losioni za jačanje) bolje deluju ako ih ostavimo nekoliko sati: toliko je vremena potrebno folikuli da upije aktivne principe iz preparata. Pošto je teško naći toliko vremena preko dana, najbolje je da tu vrstu nege ostavite za noć. Dovoljno je da nanesete određeni proizvod na kosu, očešljate je i skupite u labavu punđu, a da zatim stavite kapu za kupanje i idite na spavanje. Kad ujutru operete kosu, uverićete se da vam je kosa mekša i svilenkastija nego inače.

Biljni šampon vraća sjaj

Biljke, naročito jojoba i karite, kosi daju sjaj i elastičnost. Zbog toga bi bilo najbolje da koristite šampone na biljnoj bazi. Ako imate farbanu kosu, bilo bi dobro da izaberete šampon sa voćnim kiselinama jer one fiksiraju boju. Nekada su žene koristile sirće ili limunov sok da bi im boja duže trajala.



 
Natrag
Top