Saveti za negu kose

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šampon za suvo pranje

Možete i sami da napravite šampon za suvo pranje, a osnovni sastojak je kukuruzno brašno, kome se dodaje esencijalno ulje, na primer, od lavande, a za tamniju kosu i kakao prah

jD78TMF.jpg


KADA nemate vremena da operete kosu, šampon za suvo pranje je odlično rešenje. Možete da ga napravite i sami. Ovakav način je ponekad bolji od klasičnog pranja, jer se izbegava taloženje vodenog kamenca na vlasi.

Potrebna su vam samo dva sastojka ako ste plavi, odnosno tri, ako vam je kosa tamnija.

Osnovni sastojak je kukuruzno brašno, koje upija masnoću dajući osećaj čistoće na kosi. Pomešajte 2 kašike kukuruznog brašna, za svetlu kosu, a dve kašike brašna i isto toliko kakao praha za tamnu kosu. Dodajte pet kapi esencijalnog ulja, na primer, od lavande i promešajte kašikom. Prah sipajte u malu teglu ili praznu kutijicu od pudera. Četkicom za šminku nanesite šampon na koren. Zatim oblikujte frizuru po želji.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
11 trikova za dugu, dugu kosu

Svi sanjamo o dugoj, prekrasnoj kosi s kojom ćemo se osećati poput sirene. Ipak, osim što je dugotrajan, taj put zahteva i popriličnu količinu nege.

L7O67If.jpg


1. Zapamtite da kosa neće narasti preko noći.
Iako bi mi to jako voleli. Ipak, put do određene dužine kose zna biti vrlo dugotrajan uzmemo li u obzir da kosa u mesec dana naraste od pola do maksimalno jedan centimetar. Ukratko, ovo je posao za najstrpljivije!

2. Ironično, ali makaze su vaš prijatelj.
Iako šišanje neće ubrzati rast kose, krajeve će održavati zdravima i sprečit će listanje ispucalih vrhova prema gore što znači da ćete, budete li se šišali dovoljno često, verovatno morati ošišati puno manje od onih koji se šišaju dvaput godišnje. Zbog toga vam predlažemo da vrhove šišate svaka dva do tri meseca.

3. Ne zaboravite koristiti regenerator tokom svakog pranja.
Ukratko, ako je vaša kosa mokra, to znači da u nju morate staviti regenerator. Često farbanje, pramenovi, peglanje i kovrdžanje, čak i onda kad to radite s puno pažnje, s vremenom ostavlja trag na vašim vrhovima, a kosa se s vremenom tanji i gubi na gustoći. Regenerator zamenjuje lipide i proteine koji kosu održavaju zdravom. Naposletku, duga kosa mora biti gusta i zdrava kako bi sjala svojim punim sjajem.

4. ...Ali ne koristite šampon svaki put kad se tuširate.
Šokantno je koliko žena tokom tuširanja svakodnevno pere kosu, šamponira je, a onda preskače regenerator. To je nešto najgore što svojoj kosi možete napraviti. Ako tokom svakog tuširanja imate naviku prati kosu, pobrinite se da izbegavate šampon onda kad on nije potreban. Gledajte na to ovako – svrha šampona je uklanjanje masti i prljavština, ali on uklanja i esencijalna ulja koja hrane vaše vrhove i čini vašu kosu sjajnom i zdravom. Dok šamponirate kosu, izbegavajte preterano šamponiranje vrhova. Umesto toga, koncentrišite se na teme. Kod regeneratora učinite obrnuto, veću količinu nanesite na vrhove – manju na teme.

5. Jednom nedeljno kosu negujte maskom ili uljem.
Kosa koja dodiruje ramena stara je bar nekoliko godina što znači da joj je potrebna dodatna količina nege. Ako je vaša kosa zdrava i negovana i ako se brinete da će je maska dodatno zamastiti, nanesite masku na vlažnu kosu, ostavite 10 minuta, a onda isperite šamponom i regeneratorom kao što biste to učinili tokom pranja. Ulja koja sadrže maske ulaze u vlasi i hrane ih i štite i nakon pranja.

6. Češljajte kosu kao da prolazite kroz zlatne niti.
Prečesto četkanje i češljanje može naštetiti vašoj kosi. Dok otpetljavate mokru kosu, radite to od vrhova prema vlasištu. Instinktivno kosu češljamo od gore prema dole, no to stvara dodatne čvorove koji rezultiraju gubitkom prevelike količine kose. Ona se tako s vremenom tanji i gubi na volumenu. Ako se vaša kosa jako petlja, kosu raščešljavajte posebnom četkom za raščešljavanje koja će vam dodatno olakšati posao i smanjiti štetu.

7. Rešite se pamučne jastučnice.
Želite li biti potpuno sigurni da će vaša kosa biti zdrava i negovana, koristite satenske jastučnice jer one imaju mekaniju površinu i neće prouzrokovati oštećenje niti zapetljanje.

8. Nemojte umotavati kosu u veliki peškir.
Umotavanje kose u mekani peškir možda se ne čini kao loš potez, ali bi mogao biti jedan od najgorih. Naime, dok je u ručniku, vaša se kosa upetljava u sitne niti iz peškira, a budući da većina žena peškir omotava posebno čvrsto kako bi upio višak vode i kako ne bi padao s glave, sve one sitne i krhke niti kose povlače se i padaju. Ako ne možete bez ove navike, nabavite peškir s mikrovlaknima posebno napravljen za kosu.

9. Vežite kosu na različite načine.
To je jednostavan potez koji može pomoći u održavanju integriteta niti kose, posebno ako imate naviku često vezati svoju kosu u rep.

10. Isperite hladnom vodom.
Ova će vam navika pomoći očuvati kosu i dopustiti joj zdrav rast bez dugotrajnih oštećenja. Hladna voda zaglađuje vanjski sloj kose što pomaže u sprečavanju oštećenja od topline ili gubitka vlažnosti. Ovo je potez za koji vam je potrebno samo nekoliko sekundi, a s vremenom možete napraviti ogromnu razliku.

(Cosmopolitan.hr)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Želite lepšu i gušću kosu? Uz ovu masku ćete imati kosu kao grivu

Tokom godina, kvalitet kose opada, pa je u takvoj situaciji uvek bolje okrenuti se proverenim prirodnim preparatima.

uiK4Wdp.jpg


Kosa je jedan od najlepših ukrasa svake žene. Kako vreme prolazi, trebalo bi da što više brinemo o njoj, jer godine čine svoje i njen kvalitet opada.

U takvoj situaciji uvek je bolje okrenuti se prirodnim proverenim preparatima. Jedan od njih je i ova maska, a za njenu pripremu potrebna su samo tri sastojka: 2 kašike ricinusovog ulja, žumance i kašika meda.

Postupak: pomešajte sastojke, pa dobijenom maskom prvo masirajte koren kose, a onda preostalu količinu nanesite na ostatak kose. Uvijte glavu u kesu i ostavite da stoji 2 do 4 sata. Isperite šamponom koji i inače koristite.

Postupak ponovite jednom do dva puta nedeljno tokom dva meseca.

(Superžena/B92)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Losion od divljeg kestena za zdraviju i sjajniju kosu

Kesten je jedna od prvih asocijacija na jesen i njegove plodove, koji bučno padaju po ulici, kao da opominju prolaznike da se sagnu i pokupe ih

2zg80v7.jpg


KESTEN je jedna od prvih asocijacija na jesen i njegove plodove, koji bučno padaju po ulici, kao da opominju prolaznike da se sagnu i pokupe ih. Mnogi ih čuvaju, ne sluteći da su prava riznica lekovitih sastojaka. Takođe, stabla kestenova stvaraju povoljne mikroklimatske uslove, štite od zračenja, prašine i vetra.

Od plodova na veoma jednostavan način možete da napravite prirodan losion za kosu. Potrebno je 50 grama oljuštenog i istucanog divljeg kestena, koje ćete staviti u litar vode i ostaviti da provri, a zatim da kuvate još 15 minuta.

Nakon toga procedite i tu smesu namažite na vlažnu kosu (bez trljanja) posle svakog pranja. Ako ovaj tretman praktikujete mesec dana, primetićete da je kosa sjajnija, dlaka čvršća i zdravija.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pre pranja kose, sipajte so u šampon: Magični efekat ostavlja bez daha!

Odličan efekat se dobija i ako proizvod za negu kose zagrejete i dodate malo soli

30j1v8p.jpg


So nije samo začin za koji se veruje da oštećuje bubrege i celokupno zdravlje - zapravo može da bude izvrsna pomoć u nezi kože, kose, pa i ublažavanja bolova!

Nega kose

Da li ste znali da dodavanje soli u neke kozmetičke proizvode zapravo poboljšava njihovo delovanje? Na primer, ako sipate malo soli u šampon, a imate masnu kosu, to će biti idealno rešenje za vas!

Odličan efekat se dobija i ako proizvod za negu kose zagrejete i dodate malo soli. Zatim nanesite na kosu i ostavite da odstoji 20 minuta. Ovo je idealan način da postignete volumen.

Nega kože

Ukoliko imate problema sa suvom kožom stopala, pomešajte malo soli sa maslinovim uljem i utrljajte. Postupak ponavljajte nekoliko puta nedeljno i vaša stopala će biti meka i hidrirana kao kod beba.

Ublažavanje bolova

Ukoliko pomešate so sa malo vode, možete da je koristite i za ublažavanje bola kod povreda - samo utrljajte ovaj rastvor na bolno mesto. Kašika soli rastvorena u čaši vode ublažiće najtežu glavobolju vrlo brzo nakon što je popijete.

Mešavina vode i soli opušta i mišiće i rešava vas bola usled slabosti, istegnuća ili povrede.

Izvor: Stil
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sirće i šampanjac baš prijaju kosi

Nahranite kosu maskama od namirnica koje, vrlo verovatno, imate kod kuće.

343i3gm.jpg
Šampanjac vraća sjaj, sirće uklanja masnoću...

Maska od bundeve

Bundeva će odlično nahraniti kosu jer je bogata vitaminom A i kalijumom, zbog čega blagotvorno deluje na teme i rast kose.

U posudu stavite dve šoljice pasirane kuvane bundeve, dodajte kašičicu kokosovog ulja, kašičicu meda i kašičicu jogurta. Sastojke pomešajte pa nanesite na vlažnu kosu. Ostavite da maska deluje 15 minuta i potom isperite šamponom.

Sirće uklanja masnoću

Da biste kosi dali više života, isperite je mešavinom jedne čaše jabukovog sirćeta i čaše mlake vode. Nakon toga kosu operite šamponom da biste uklonili neprijatan miris.

Sirće će očistiti svu nečistoću i višak prirodnih ulja sa dlake, a sprečiće isušivanje kose.

Šampanjac vraća sjaj

Šampanjac čini čuda vašoj kosi, pogotovo plavoj jer stvara zlatan sjaj, a ne isušuje.

Kosu prvo operite šamponom, a zatim isperite mešavinom pola čaše mlake vode i pola čaše šampanjca. Nemojte ispirati, kosa će biti sjajnija i puna volumena.

Cimet jača koren kose

U posudu stavite pola šoljice vrućeg maslinovog ulja i dodajte kašičicu cimeta te kašičicu meda.

Kad se smesa ohladi, umasirajte je u koren dlake i ostavite da deluje 15 minuta. Posle toga isperite šamponom i postupak ponovite svake nedelje da biste ojačali koren kose.

Maska od cimeta sprečava opadanje kose.

(RTL)​
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kvasac čuva kosu

Hladno vreme može da ošteti kosu, pa je zbog toga neophodno da je negujete prirodnim proizvodima

ejh9gh.jpg


HLADNO vreme može da ošteti kosu, pošto vetar i niske temperature mogu da je isuše i podstaknu opadanje. Zbog toga je neophodno da je negujete prirodnim proizvodima, kao što je, recimo, maska od kvasca.

Kašičicu meda ili šećera rastvorite u toplom mleku, a potom dodajte 20 grama svežeg kvasca. Ostavite masu (20 minuta) na toplom mestu da naraste, a potom je nanesite na čistu, vlažnu kosu, od korena prema vrhovima. Umotajte je najlonskom kesom i peškirom, kako bi hranljivi sastojci prodrli u koren dlake. Neka stoji najmanje sat vremena, a zatim je isperite mlakom vodom, stavite malo balzama i opet isperite. Masku nanosite jednom nedeljno. Ukoliko vam kosa mnogo opada, tretman ponavljajte svaka tri dana.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oprez: Evo šta sve presa radi vašoj kosi!

1zd0l0z.jpg


Koliko presa oštećuje vašu kosu je očigledno, ali ukoliko je vaša kosa ofarbana, efekti su još gori.

Čuveni holivudski stručnjak za negu i lepotu Gaj Tang je otkrio koliko vaša kosa može da posvetli samo od jednog korišćena prese. Nažalost, ne postoji pegla za kosu koja je ne oštećuje.

Nijanse koje su sada u trendu, poput plave, ljubičaste ili pink, ispiraju i blede brže od prirodnih boja. Visoka temperatura je ono što oštećuje našu kosu, a presa radi na tom principu. Ona zagreva kosu, pa je mi potom oblikujemo po želji.

Ukoliko se farbate i želite da održite boju duže, zaboravite na ovaj aparat.

(Superzena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Evo kako da napravite lokne pomoću pamučne čarape

Svakodnevni odlasci kod frizera svakako nisu pravo rešenje. Da biste imale dobru frizuru, potrebno je malo truda. Devojka iz videa pokazala je kako da uz pomoć pamučne čarape i laka za kosu napravite savršene lokne.

Postupak je jednostavan, a ono što je posebno važno je to što se kosa ne gori. Ceo postupak se radi na suvu kosu.

1. Vežete pamučnu čarapu oko glave (preko čela)

2. Pramen po pramen uvijajte oko čarape

3. Kada celu kosu uvijete, isprskajte je lakom (da bi lokne duže trajale)

4. Polako odvežite čarapu i skinite

5. Prstima rastresite lokne. Gotovo!


(Stil.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zvuči ludo, ali evo zašto treba da stavljate šećer u šampon

Dermatolozi ističu da je za prelepi sjaj kose i lepu frizuru poželjno stavljati šećer u šampon. Naravno, postoje i razlozi zbog kojih je to tako.

2z73o7l.jpg

Mali trik za zdravu i lepu kosu

Iako je šećer vrlo loš za organizam, pa njegovo korišćenje treba svesti na minimum, ipak stručnjaci za negu lepote savetuju korišćenje šećera u higijeni.

Naime, dermatolozi ističu da je dodavanje malo šećera u šampon najbolji trik za lepotu ali i za zdravlje kose. Sve što je potrebno jeste da u bočicu šampona ubacite kašičicu šećera koji ima svrhu blagog pilinga kose. Na taj način se skidaju mrtve ćelije sa kose i prljavština.

Ne samo da otklanja masnoću, šećer omogućava regeneratoru da bolje prođe kroz kosu pa tako ona postaje mekša i hidratizovana.

Isto tako, kosa nesmetano raste kada je očistite ovom smesom.

(Vestionline)
 
Natrag
Top