Saveti za negu kose

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da negujete tanku kosu

Kako da negujete tanku kosu

Ako vas nervira što vaša tanka kosa ne može da izgleda zanosno i elegantno, ne treba da očajavate. Kombinacijom pravih proizvoda i tehnika vaša kosa može da izgleda bujnije i raskošnije nego što možete da zamislite. Evo na šta treba da obratite pažnju...

143731_kosa_if.jpg

FRIZURA

Oprostite se od sna da imate dugu, zanosnu kosu i lokne: ako želite da vaša kosa ne izgleda masno i tanko, a ne želite da nosite umetke, izaberite kraću, stepenastu frizuru do ramena. Pramenovi su takođe dobar izbor, jer će stvoriti iluziju slojevitije i samim tim i bujnije kose.

PROIZVODI ZA KOSU

Pogrešni tretmani učiniće vašu kosu beživotnom, jer je tanka kosa lako pada po težinom različitih preparata koju na nju stavljate. Pronađite one proizvode koji su namenjeni za tanku kosu. Uvek birajte šampone i regeneratore koji povećavaju volumen kose, a izbegavajte one koji dodatno čine vašu kosu sjajnijom.

NEGA KOSE


Da biste na pravilan način negovali svoju tanku kosu, morate da obratite pažnju na detalje, poput načina na koji je sušite. Na primer, najpre prosušite kosu peškirom i ostavite je da se do pola osuši na prirodan način pre nego što počnete da je sušite fenom. Jačinu duvanja fena smanjite i izbegavajte da tokom feniranja fen bude preblizu kosi. Sagnite glavu i usmerite fen ka glavi kako biste dobili dodatan volumen.

Izvor: Lepota i zdravlje



 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Rešite problem masne kose





Imate problem sa masnom kosom i dosadilo vam je da je gotovo svaki dan perete, sušite i fenirate? Verujte da niste jedina osoba koja ima takav problem. Većina žena se muči sa tim neugodnim problemom, na koji mogu da utiču razni faktori. Najčešće je to nedovoljna nega kose, korišćenje ekstremnih preparata, često češljanje i prelaženje rukom kroz kosu, zatim hormonski poremećaj, stres,nepravilna ishrana (povećan unos masne hrane), vremenske prilike… Predstavljamo vam nekoliko saveta kako da se izborite sa masnom kosom.



  • Prinuđeni ste da svaki dan perete kosu. Nažalost, to vam neće pomoći jer šampon koji koristite još više iritira vlasište i dolazi do jačeg lučenja lojnih žlezda. Perite kosu ređe i koristite blage šampone koji nemaju puno hemije.
  • Možete staviti trajnu ili minival jer se na kovrdžavoj kosi manje primećuje da je masna.
  • Koristite što manje regeneratora stavljajući ga samo na vrhove i kosu ispirajte mlakom vodom jer vruća povećava mogućnost da se izmasti.
  • Izaberite šampon za masnu kosu i volumen jer oni sadrže manje hemikalija koji iritiraju vlasište.
  • Odaberite odgovarajuću frizuru, na primer stepenasto šišanje ili pravljenje kovrdža. Izbegavajte šiške jer se obično prvo na njima vidi da je kosa masna.
  • Bebi puder isto tako može da vam pomogne. Nanesite malu količinu pudera na kosu i on će upiti masnoću.
  • Jedite što manje masnu hranu i unosite u organizam što više voća i povrća.
  • Izbegavajte šampone za decu jer oni iako su blagi ipak još više podstiču da se kosa masti.
  • Ne sušite kosu na jakoj temperaturi.
  • Izbegavajte ulja koja se koriste za sjaj kose
Pored ovih navedenih saveta pokušajte sa narodnim receptima:

  • Upotrebite limunov sok i jabukovo sirće umesto regeneratora
  • Napravite prirodan losion tako što ćete u čašu vode staviti malo soli i dve kašičice zaslađenog sirćeta. Pripremljenu mešavinu umasirajte u teme, sačekajte da odstoji sat vremena a zatim isperite toplom vodom.
  • Uzmite sapun koji je napravljen na prirodnoj bazi. Izlomite ga na komadiće i ostavite preko noći da odstoji. Zatim ga zgnječite i ocedite vodeni deo a u sapun umešajte bebi puder i time operite kosu.






Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako postati plavuša?

Plavuše su seksi i neodoljive. Pošto su one prirodne jako retke, ni malo ne čudi što se cela beauty industrija trudi da učini žene što plavijima.

439_plavuse_f.jpg


Jedan od signala da bi vam plava kosa mogla dobro stajati je plava kosa u detinjstvu. Nije retkost da s godinama kosa potamni, ali ako ste bili plava
beba, velika je šansa da bi mogli da budete i zgodna plava žena.

Prvo pravilo kada se odlučite da postanete plavuša je da se ne farbate kod kuće, posebno prvi put.

Ako imate na kosi već postojeće boje ili ste prirodno tamni, bojenje kod kuće može se završiti katastrofalno. U kućnoj radinosti se preporučuje farbanje isključivo u do dve nijanse svetliju ili tamniju boju, stoga pripazite i budite realni.

Drugo pravilo je da izbegavate alkohol u proizvodima za stilizovanje. Plava kosa je obično jako suva i oštećena, a alkohol je dodatno isušuje.

Pošto plava boja oštećuje kosu, važna je redovna nega i bojenje.

Kada je odabir nijanse u pitanju, i tada je bolje stvar prepustiti u ruke profesionalcu koji će znati da odabere pravu nijansu. Preporučljivo je da zaboravite na hladne, ledene nijanse i birate toplije boje.

Svakom tipu puti pristaje određena nijansa boje koja bi trebala da odgovara i boji očiju, a svako šišanje mora biti u skladu s konturama lica da bi se naglasile fine linije, a prikrili eventualni nedostaci.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Saveti modnog frizera: Kako do duge, jake i bujne kose

Saveti modnog frizera: Kako do duge, jake i bujne kose

Lepa kosa daje pečat celopkupnom izgledu, ali nije svim ženama priroda podarila kvalitetnu kosu, koju bez mnogo muke mogu da odžavaju zdravom. Uz savete Željka Dobričića, modnog frizera i vlasnika Salona "Gruppa L'ultima", naučite da pravilno tertirate svoju kosu kako biste pospešili njen rast i poboljšali njen volumen.

1.jpg

KAKO DO DUGE KOSE?
Imam talasastu kosu, ne farbam se, šišala sam se na svaka tri meseca, a sada na svakih mesec dana. Izbegavala sam fen, koristila pakovanja i silikonske kapi...., ali moja kosa dalje od ramena ne može da naraste, a da ne bude oštećena. Možete li mi dati neki savet kako do duge kose. Već počinjem da mislim da je to za mene nemoguća misija. Milena

SAVET:
Moram da budem iskren i da vam nagovestim da je kod nekih kosa upravo problem to što imaju loš kvalitet kose, to jest talasastu finiju dlaku. Kad je takav primer u pitanju, može se puštati kosa do beskonačnosti, ali ona sama ima limit do koje dužine može da izgleda zdravo. Možda je kod vas to dužina koja dostigne da poraste do ramena, a odatle počinje da se tanji ili da se kida.

Ali, ima još mnogo faktora koji utiču na to da kosa ne uspeva da bude bijnija. Na primer, rekli ste da ste je šisali jednom u tri meseca. Ako znamo da kosa poraste centimetar mesečno onda će za tri meseca dostići još 3 cm duzime. Tako da tu frizer treba da odradi ključnu ulogu, da ne ošisa uvek onoliko koliko je izraslo, već da ošisa pola od toga. Time ste vi u plusu za 1,5cm a i kosa ima oblik i liniju koja ide ka dužem. Druga stvar koja je veoma bitna, a primetio sam kod raznih kolega, da se dosta tanji kosa veštačkim putem sa makazama! Naravno time se dobija efekat skinute mase u željenom delu, ali kosa mnogo brže izcveta i onda mora da se šisa i taj deo što je tanjen, i još malo vise zbog zdravijeg izgleda. Savetujem vam da nikako ne tanjite kosu, jer ćete time napraviti sebi još veći problem.

2.jpg
Željko Dobričić, modni frizer i vlasnik Salona "Gruppa L'ultima", čije savete možete dobiti putem telefona 011/ 2181 566

KAKO DO BUJNIJE FRIZURE?
Imam dugu kosu, koristim presu vec četiri godine, peglam je ravno, ali mi je dosadilo i htela bih neku bujnu frizuru, krupnije lokne. Predložite mi neko rešenje na duže, koje će mi skratiti vreme svakodnevnog sređivanja kose. Vanja

SAVET:
Niste nam neveli kakve je strukture vaša prirodna kosa. Ako je vaša kosa prirodno blago kovrdžava sa posebnom tehnikom šišanja možemo postići željeni efekat, povećanja volumena i oblikovanje lokni koje vi vrlo lako možete održavati kod kuće. Sa kremom za kovrdžanje izgužvate kosu i osušite difuzerom ili čak pustite prirodno da vam se osuši i imate uvek frizuru. Takođe, stvar koju morate da znate da što je kosa duža to je i teža, tako da svojom težinom povlači lokne i ublažuje ih. Ali ako je vaša kosa ravnije strukture onda se radi mini val. Postoje najnovije tehnike koje ne isušuju i ne oštećuju kosu prilikom ovog tretmana. Mnogo puta smo radili mini val nakon kog lokne deluju potpuno prirodno i možemo da se pohvalimo da su klijentkinje bile prilično zadovoljne.


KAKO DA POBOLJŠAM VOLUMEN KOSE?
Imam 23 godine i veoma iskrzanu kosu, dugu, ofarbanu. Ne koristim nikakve preparate, niti fen, pa bih vas molila da mi odgovorite šta je najbolje da uradim kako bi se poboljšao koren i volumen kose. Imam i problema sa opadanjem kose, mada nemam nikakvu bolest? Suzana

SAVET:
Što se tiče preparata, regenerator je obavezan kod duge kose. On služi da bi se zatvorila struktura dlake, sprečava elektrostatično naelekterisanje i štiti kosu od spoljašnjih uticaja. Ako želite da dobijete na volumenu, to se najbolje postiže šisanjem. Mi imamo posebnu tehniku šisanja, kada je u pitanju volumen, postoji određeni ugao pod kojim mora kosa da se šiša da bi se postigao ovaj rezultat.

Mnogi frizeri šišaju kosu tako da na kraju dobijete dve frizure, gornji deo je pun, kompaktan i deluje kao kaciga, a u donjem delu su tanki repovi koji se konstantno izvijaju od preteranog tanjenja. Za dodatno oblikovanje vaše frizure možete da koristite penu koja ojačava strukturu dlake i daje joj čvrstinu.
Normalno je da dnevno otpadne do 100 dlaka, međutim ako vam je kosa vezana u rep više dana, a pri tom nije češljana, dlaka koja treba da otpadne se zadržava unutar zavezanog repa pa kada perete i češljate kosu deluje da vam je otpada i više nego što treba.

Izvor: Blic žena




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Samo za ravnu kosu: Pet sjajnih trikova!

Samo za ravnu kosu: Pet sjajnih trikova!

S obzirom da novi trendovi preporučuju prirodne, razbarušene frizure saveti koji slede pomoći će vam da svojoj ravnoj kosi pružite pravo osveženje.

1.jpg

Iako većina još uvek koristi peglu za kosu žene koje imaju prirodno ravnu kosu vrlo rado posežu za mini promenama.

1. POIGRAJTE SE S BOJOM
Ravnoj kosi je potrebna dubina i punoća, a upravo takav utisak izazivaju pramenovi. Izbegavajte intenzivne boje u jednom tonu i izaberite nežne pramenove, po mogućnosti u dve ili više nijansi. Pravilo je da nijansa pramenova ne sme da bude mnogo svetlija ni tamnija od podloge. Sveže ofarbanoj ravnoj kosi je potrebna i odgovarajuća nega. Nežno je češljajte, redovno negujte te izbegavajte najviši stepen temperature na fenu za kosu.

2. ZGUŽVAJTE JE
Jedan od najstarijih i najjednostavnijih trikova za ravnu kosu je onaj da vam za frizuru nisu potrebni uvijači i tapiranje već malo pene ili gela i dlanovi. Ravna kosa neretko nema volumena, a upravo volumen je ono što se preporučuje za ovu sezonu. Na vlažnu i čistu kosu nanesite malo pene ili gela te s dlanovima dobro "zgužvajte". Izbegavajte koren kako se kosa ne bi brzo izmastila i izgubila formu.

3. ISPROBAJTE SIRĆE
Sirće je stvarno čarobna namirnica koja može da bude izvrstan saveznik i vašoj kosi. On će u trenutku odstraniti masne slojeve preparata za oblikovanje i negu kose koji je čine beživotnom i učiniti je mekom i poslušnom.

U šoljicu vode dodajte kašiku sirćeta. Operite kosu šamponom te nakon toga prelijte mešavinu preko cele glave. Prstima prođite kroz kosu, ostavite tako nekoliko minuta pa isperite, ali ne morate temeljno jer sirće ne šteti ni kosi, ni vlasištu. Pošto osušite kosu miris sirćeta će nestati.

4. IZBEGAVAJTE ALKOHOL
Za razliku od sirćeta alkohol je vaš neprijatelj. Nalazi se u nekim proizvodima za oblikovanje kose i zato bi ih trebalo izbegavati. Alkohol uništava prirodnu masnoću kože glave, isušuje kosu i čini je beživotnom. Pre kupovine proizvoda na etiketi proverite sastav i izaberite one koje ne sadrže alkohol.

5. SPAVAJTE S FRIZUROM
Još jedna karakteristika ravne kose je da bolje izgleda drugi dan posle pranja. Kako bi joj podarili malo volumena i "divlji" prirodni izgled kakav se trenutno nosi isprobajte neki od sledećih trikova.
Vlažnu kosu uveče pre spavanja zamotajte u punđu, pletenicu ili više njih ili pak pokušajte da zaspite s viklerima. Sledećeg jutra uz malo pene ili gela vaša će frizura biti spremna za čas.

Izvor: Zadovoljna
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prave boje i frizure za svežiji izgled i lepu kosu posle 40-e

Ženama u 50-im godinama najbolje pristaju poluduge i mekše frizure koje otvaraju lice, bore na čelu skrivaju šiške, a svetli pramenovi će u trenutku osvežiti lice.

1.jpg

Šiške najbolje sakrivaju godine i sitne bore na čelu. Najlakši način da proverite stoje li i vama jeste da prebacite nekoliko pramenova kose i njima napravite lažne šiške, savetuje britanski frizer slavnih, Čarls Vortington koji stilizuje kosu Sare Džesike Parker.

Ženama u 50-im, 60-im i 70-im najbolje pristaju poluduge i mekše frizure. S godinama treba izbegavati oštre krajeve i izabrati mekše jer otvaraju lice. Isto tako treba izbegavati korišćenje previše proizvoda za negu jer mogu da otežaju dlake i kosu prilepe uz lice. Najbolje je da kosu isfenirate okruglom četkom i odmaknete je od lica, dodao je.

STEPENASTE FRIZURE ZA GUŠĆU KOSU
S kratkom kosom kakvu nosi Džudi Denč treba biti jako oprezan. Ako je ošišate prekratko, kosa bi mogla da deluje premuževno. Najbolja dužina je od 3,5 do četiri centimetra, a preporučuje se da je šišate stepenasto kako bi kosa izgledala gušće.

PRAMENOVI ZA PRIRODNI IZGLED KOSE
Boju kose treba prilagoditi i boji tena. Svetlijoj puti najbolje pristaju plave nijanse, a tamnijoj kestenjasti, smeđi i crni tonovi. Osim toga, ako želite da izbegnete "kaciga frizuru", onda boju kose osvežite nijansu svetlijim pramenovima.

NE MORATE SE ODREĆI DUGE KOSE NI U 50-IM
Kosa se s godinama stanjuje i potreban joj je novi oblik. Žene u 50-im ne moraju da se odreknu duge kose već treba da je drugačije šišaju. Najbolji izbor su stepenaste frizure koje će stvoriti volumen. Osim frizure, kovrdže vam mogu pomoći da kosa izgleda življe, objasnio je Vortington.

TOP SAVETI
* Pre nego što se odlučite za novu frizuru, potražite savet frizera. Nemojte da se bojite eksperimentisanja, ali ni slepo da pratite trendove zato što oni ne pristaju svakome.
* Bob frizura laska ženama u godinama, pa je odličan izbor za sve koji žele promenu.
* Lice će izgledati sveže ako kosu posvetlite nijansu svetlijim pramenovima od vaše prirodne boje kose.
* Prilagodite preparate za negu frizuri kakvu trenutno imate. S godinama je kosi potrebna drugačija nega.
* Izaberite meke i lepršave kovrdže jer otvaraju lice i čine ga svežim.

Izvor: 24 sata.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Maske koje će preporoditi vašu kosu!

Maske koje će preporoditi vašu kosu!

Možete i sami kod kuće pripremiti prirodne maske za kosu koje su pritom i veoma ukusne, a osnovni sastojci su maslinovo ulje, jabuka, nana...

1.jpg

Preparati i proizvodi za negu sve više se oslanjaju na sasvim prirodne sastojke kao što suesencijalna ulja u bojama za kosu ili šamponi na bazi aromatičnog bilja i mirisnog cveća. Biljke i voće u raznim kombinacijama daju kosi sjaj, volumen i jačaju dlaku, što je kosi uvek neophodno, a dobra vest je što ih možete i sami napraviti!

Maska za sjaj kose
Posle uobičajenog pranja kose umesto poslednjeg mlaza za ispiranje uzmite litar mlake vode u koju ste prethodno dodali 1 dl jabukovog sirćeta i time isperite kosu. Ovo sirće eliminiše sve ostatke kalcijuma na kosi i stimuliše zatvaranje kutikole dlake. Kosa je posle ovakovog tretmana sjajnija, a ako vam smeta miris sirćeta, u ovu mešavinu možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji.


Maska za ishranu kose

Ovo je naklasičniji od svih bakinih recepata za negu kose čija efikasnost je i naučno potvrđena. Maslinovo ulje je odlično sredstvo za negu, ne samo kože, nego i kose. Nanesite ga na suvu kosu i ostavite ga da stoji bar 30 minuta. Za to vreme maslinovo uljeće regenerisati dlaku i hidrirati je ako je suviše suva i oštećena. Pozitivno dejstvo maslinovog ulja pojačaćete ako kosu uvijete u zagrejan peškir ili aluminujumsku foliju.


Maska za dubinsku negu
Da bi kosa bila meka, da se ne bi mrsila, umesto skupih preparata i pakovanja isprobajte masku na bazi avokada i jabuke koju na kosu treba nanositi bar jednom nedeljno. Pulpu avokada izgnječite viljuškom i pomešajte sa jednom struganom jabukom, dobro umutite da dobijete homogenu smesu. Nanesite je na kosu i ostavite da stoji 40 minuta, potom je isperite mlakom vodom.

Maska protiv ispucalih krajeva
Jabuka je i prirodni, jeftin i vrlo efikasan sastojak preparata za sprečavanje pucanja dlake. Dovoljno je da šamponu koji inače koristite dodate kašiku sveže izrendane jabuke, dobro promešajte i operite kosu.


Maska za volumen kose
Pivo nije samo osvežavajući napitak nego i sredstvo za negu kose puno vitamina, proteina i mineralnih soli, uz sve to pH vrednost piva je umerena. Posle tretmana sa pivom kosa postaje sjajnija i dobija na volumenu. Dovoljno je da umesto klasičnog ispiranja kosu isperite rastvorom od 1/4 piva i 3/4 vode.


Dubinsko pranje kose

Kod osoba koje redovno i obilato koriste preparate za formiranje frizure kao što su gelovi, vosak, lakovi i pene, s vremenom može doći do zatvaranja pora na koži glave, što onemogućava da kosa normalno diše. Zato je jednom nedeljno dubinski operite tako što ćete u šampon dodati kašičicu sode bikarbone, pa tom smesom dobro istrljajte kožu glave.

Izvor: Onaportal.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Negujte kosu obrnutim redom

Imate tanku i osetljivu kosu kojoj je potrebna svakodnevna nega? Probali ste skoro sve i ništa nije delovalo? Možda imamo rešenje za vas.

1_zps5026cbb8.jpg

Sve isto samo drugim redom. Možda i vama pomogne.

Osim što ste do sada već zasigurno isprobali brojne šampone i preparate, najverovatnije ste se naslušali i brojnih saveta. Jedna žena je otkrila šta je ona uradila kako bi kosu napokon dovela u red.

Naime, do sada ste kosu sigurno negovali tako što je prvo operete, a potom stavite regenerator. Alison preporučuje da obrnete redosled radnji. Ona kaže da je počela prvo da stavlja regenerator. Ostavi ga na kosi oko pet minuta, a tek onda počinje sa šamponiranjem.

Kako kaže kosa joj se neprestano mastila pri temenu, a vrhovi su bili suvi zbog svakodnevnog feniranja. Ova metoda učinila je njenu kosu sjajnom i dala joj volumen.

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dubinsko pranje za oštećenu kosu

Šamponom za dubinsko čišćenje se dobro opere kosa i teme glave. Zatim se stavlja gel maska i to na svaki pramen, od krajeva ka korenu dlake

1_zpse9367c4a.jpg


Ako farbate kosu, sigurno biste voleli da vam boja što duže traje. Zbog hemijskih tretmana i spoljašnjih uticaja, dlaci je potrebna dubinska nega.



Postoji mnogo preparata koji vraćaju sjaj oštećenoj i suvoj kosi, a frizerka Bojana Stevanović preporučuje dubinsko pranje i pakovanje. Naravno, uz hranljive maske, koje obnovljaju i jačaju dlaku.


2_zps666de07b.jpg


- Šamponom za dubinsko čišćenje se dobro opere kosa i teme glave. Zatim se stavlja gel maska i to na svaki pramen, od krajeva ka korenu dlake. Da bi efekat bio bolji, zagreva se aluminijumskom folijom ili specijalnim aparatom klimazonom. Na kraju se maska dobro ispere, a na kosu nanese ampula za dubinsko hidriranje - objašnjava Bojana.
Redovnim šišanjem i dubinskim tretmanom za negu kosa će sigurno biti zdravija, sjajnija i svilenkasto nežna, a dovoljno je da se ovaj postupak primeni jednom mesečno.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
10 odličnih saveta za kosu kakvu ste oduvek želeli

Malim trikova do kose na kojoj će vam svi zavideti...

fosQdEj.jpg


Kosa je naš ukras kruna ženske lepote, ali nažalost nismo sve rođene sa savršeno i zdravom kosom koju je uvek lako oblikovati i održavati. Upravo iz tog razloga, moramo tražiti sitne trikove koji će pomoći da naša kosa izgleda baš onako kako želimo!

Regenerator i masku stavljate samo na vrhove
Osim ako imate stvarno jako suvu kosu od korena do vrhova, nema potrebe da hranjive proizvode nanosite na čitavu dužinu kose. Regeneratore i maske stavljate samo na zadnju trećinu dužine kose jer u protivnom rizikujete da pre vremena i nepotrebno zamastite koren i učinite da kosa izgleda neuredno.


Ukosnice poprskajte lakom za kosu

Ukoliko često oblikujete svoju frizuru koristeći ukosnice, verovatno ste primijetili da vrlo brzo skliznu s mesta na koje ste ih namestili. Ukoliko ih malo poprskate lakom za kosu, to će ukosnicama pomoći da teže skliznu s predviđenog mesta, a ovaj mali trik će pomoći da vam cela frizura dugotrajno izgleda dobro bez popravljanja.

Spavajte na svilenim jastučnicama
Većina nas sigurno spava na pamučnim jastucima, a to verovali ili ne šteti kako koži tako i kosi. Osim što spavanje na standardnim pamučnim jastučnicama izaziva bore na koži, ono šteti i kosi koja je zbog toga manje hidratizovana. Možda vam se ovo ne čini kao veliki faktor koji umanjuje zdravlje i lep izgled vaše kose i kože, ali pomislite samo šta će biti kroz par godina.

Koristite češalj sa široko razmaknutim zupcima
Češljate opranu kosu klasičnom četkom? STOP! Nemojte to više raditi jer ovaj mali ritual jako uništava kosu upozoravaju stručnjaci. Umjesto četke, koristite češalj sa što šire razmaknutim zupcima ili specijalne četke koje vašu kosu neće oštetiti.

Vežite kosu u dugi rep
Kao što smo imali prilike da vidimo na nedeljama mode, rep je trenutno u modi, a u elegantnom dugačkom repu uvek ima nešto posebno privlačno zar ne? Verovatno se pitate, šta ako imate kraću kosu? Bez brige, imamo savet za vas - umesto jednog, napravite dva repa, jedan viši i jedan niži, i na kraju ih spojite u jedan. Vaša će kosa delovati bujnije i duže.

Očešljajte kosu pre pranja
Ako nakon svakog pranja u kadi pronalazite šake kose, to može značiti samo jedno: niste se dobro očešljali pre pranja kose. Ukoliko perete već umršenu kosu, računajte da će nakon izlaganja vodi i šamponiranja, kosa biti još više umrđena, i zahtevaće duže raščešljavanje, a s time ćete pokidati i dosta vlasi.

Reckava strana ukosnice ide dole
Siguno ste se pitali zašto je jedna strana ukosnice reckava? Evo odgovora: reckavom stranom najbolje ćete uhvatiti pramen kose, dok će ravna strana bolje držati kosu. Dakle, reckavu stranu ukosnice uvek okrenite na dole.

Ukrotite dlačice starom četkicom za zube
Ovaj savet možda zvuči malo smešno, ali verujte nam na reč: nema bolje četke za sitne neposlušne dlačice od stare četkice za zube na koju ste stavili lak za kosu.

Svaki hranjivi proizvod treba ostaviti na kosi na deluje
Proizvode za negu kose poput maske, seruma i ulja ostaviti da se upija na kosi barem pet minuta. Osim toga, dobar savet je i da posle šamponiranja, a pre nanošenja proizvoda, iz svoje kose dobro upijete vlagu peškirom. Stavljanje hranjivih maska na potpuno mokru kosu smanjiće efekt proizvoda.

Osušite kosu pre korišćenja figara i pegle
Kad mokru ili čak vlažnu kosu izložite vrlo visokoj temperaturi, ona je višestruko izloženija oštećenju.

Izvor. Fashion.hr
 
Natrag
Top