Šta je novo?

Saveti majstora

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.022


U kući, stanu uvek ponešto treba uraditi, popraviti... Mnogo toga može se uraditi i bez pravog majstora, bez troška, a da opet sve bude kako treba. Naravno, veće kvarove mora otkloniti neko ko ima alat i znanje, ali mnogo je manjih popravki koje čovek može da uradi sam. Evo predloga za pet kućnih popravki za koje nije neophodan majstor.

Zamena creva tuša
Pre početka popravke treba da kupite novi tuš, crevo i gumice, a kao alat koristite papagajke. Crevo tuša koje je puklo prvo odšrafite sa baterije, zatim spojite novo crevo i tuš, i stavite gumicu. Novo crevo zašrafite na bateriju i na kraju probajte da li radi.


Pokvaren prekidač
Kupite novi prekidač, a od alata pripremite šrafciger, probnu lampu, špiccangle i cvikcangle. Otpustite šrafove (1) na prekidaču dok se on ne oslobodi, pa ga zatim lagano izvucite iz dozne. Pogledajte da li su žice na mestu i pažljivo probnom lampom proverite da li je žica pod naponom. Zatim olabavite šrafove (2) i oslobodite prekidač, proverite krajeve žica i ako su neoštećeni, spojite ih sa novim prekidačem. Onda, vratite prekidač u doznu i zavijte šrafove. Uključite struju i proverite da li prekidač radi.


Prozori ne dihtuju
Za ovu popravku od alata vam treba samo sitna šmirgla, krpa i dihtung traka. Sitnom šmirglom dobro očistite falc prozora od neravnina i nečistoće, a zatim pažljivo prelepite samolepljivu dihtung traku na vertikalni deo falca krila prozora i prozor će ponovo da dihtuje.


Zamena brave
Uzmite klešta, šrafciger i novu bravu. Prvo izvadite šraf ili ekser i oslobodite kvaku. Zatim odšrafite dva šrafa sa prednje strane brave i izvucite je. Odgovarajuću bravu (6, 8, 10) vratite u otvor i fiksirajte, a zatim vratite i kvaku i nju fiksirajte.


Propao sifon
Potrebni su vam brikcangle, šrafciger i novi sifon. Pre svega postavite posudu ispod sifona, odšrafite šraf i izvucite cediljku. Polako povlačite sifon nadole kako biste ga oslobodili, a zatim ga okretanjem levo-desno i povlačenjem ka sebi izvucite iz zida. Pripremite novi sifon po merama starog, ako su različiti - uzmite nove mere. Zatim promenite muf gumu u zidu, a onda samo pratite uputstvo za montažu koje je priloženo uz sifon.


Lazar Kiski, “Hauzmajstor”.
 
Top