Saveti koji vam mogu spasiti život u vožnji

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Saveti koji vam mogu spasiti život u vožnji

Statistički podaci govore da je danas najveća verovatnoća da izgubite život vožnja automobila ili da vas isti udari. I pored napretka tehnologije iz oblasti bezbednosti, ljudski faktor i dalje preovladava u upravljanju vozilom, pa su greške neminovne. Opreznost za upravljačem je uslov svih uslova za bezbednu vožnju, ali potrebno je uraditi i više od toga kako bi zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju. Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći.

1_zps23b091da.jpg


1) Mrtvi ugao

Jedna od najvećih noćnih mora je tzv. "mrtav ugao". To je prostor koji je nevidljiv preko bočnih retrovizora i često se označava kao uzrok saobraćajnih nesreća.

Novi modeli opremljeni su savremenim sistemima koji vozača upozoravaju da se drugo vozilo nalazi u vašem "mrtvom uglu". Kako mali broj vozila ima ove sisteme, preostaje vam da koristite klasične retrovizore, odnosno da ih pravilno podesite. Važno je da oni budu tako podešeni da ne vidite delove sopstvenog automobila, jer se tako izbegava preklapanje slike koju vidite na unutrašnjem retrovizoru. Na taj način ćete vozilo koje dolazi sa strane videti barem na jednom od ova dva retrovizora.

2) Saobraćajni znakovi

Sve češće se mogu čuti izgovori da je neko izgubio saobraćaj iz vida zbog saobraćajnih znakova, koji su mu odvukli pažnju. Zbog toga potrebno je obratiti više pažnje na sam saobraćaj.

Često na raskrsnicama ima dosta saobraćajnih znakova, ali i trepćućeg žutog svetla, zbog čega većina vozača uspori kako bi bezbedno prošla kroz raskrsnicu.

Nažalost ima onih koji slepo "slušaju" znake i ne obraćaju pažnju na druga vozila. Stoga, oprez uvek mora biti prisutan bez obzira na prvenstvo prolaza.

3) Muzika

Tokom vožnje važno je ostati fokusiran na saobraćaj. Muzika je naš čest pratilac tokom vožnje. Istraživanja pokazuju da glasnoća i vrsta muzike utiču na kvalitet vožnje. Testovi su pokazali da su vozači koji slušaju muziku spolja izgledaju smireno, ali u stvari je sasvim drugačije.

Oni deluju smireno zbog muzike koju slušaju, ali u saobraćaju nisu dovoljno fokusirani na put ispred sebe. Ujedno, vozači koji slušaju muziku sa dosta ritma (elektronska muzika) imaju veće šanse da zbog toga načine ozbiljan saobraćajni prekršaj od onih kojima je radio isključen.

4) Svetla

Kod nas su upaljena svetla obavezna i to je, prema stručnjacima, pravi način da izbegnete nesreću, jer vas drugi vozači na vreme mogu primetiti. Zbog toga je manja varovatnoća da će drugi vozač krenuti u rizično preticanje ukoliko u daljini vidi farove vašeg vozila. Ujedno i umorni vozači će pre primetiti vozilo sa upaljenim svetlima nego ono sa ugašenim. Svetla su posebno važna za motoriste i bisikliste kojima ovakvo ponašanje u saobraćaju može spasiti život.

5) Ručna kočnica

Dobro proverite da li je vaša ručna kočnica u ispravnom stanju. Ona predstavlja alternativni način kočenja i veoma je važno da je koristite često, odnosno tokom parkiranja kako njena sajla ne bi korodirala, što se događa kada se retko koristi.

6) Pucanje gume

Jedna od najvećih opasnosti je da vam pri velikim brzinama eksplodira guma. Instiktivno većina vožača bi pritisnula kočnicu, ali to može dovesti do tragičnih posledica. Ukoliko dođe do kočenja sa takvom gumom, lako se može dogodi da izgubite kontrolu nad vozilom. Često dolazi i do prevrtanja. Iako zvuči paradoksalno, u tim trenucima potrebno je dodati gas (ali samo na kratko) kako bi se zadržala kontrola nad vozilom i osigurao pravac kretanja. Nakon toga smanjite brzinu i bezbedno se zaustavite pored puta.

Izvor: Blic Online
 
Natrag
Top