Šta je novo?

Savet majstora: Promenite antifriz

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=2]Savet majstora: Promenite antifriz[/h]
Novosti


Našeg čitaoca Dejana Radosavljevića iz Smedereva interesuje da li je moguće da antifriz izgubi svojstva samo mesec dana posle sipanja

majstor%20miodrag%20zaric_310x186.jpg


ZIMA vozačima ne prašta greške i nemar. Samo dobro pripremljen automobil za zimu služiće svog vlasnika i poštedeti ga raznih neprijatnosti.

Našeg čitaoca Dejana Radosavljevića iz Smedereva interesuje da li je moguće da antifriz izgubi svojstva samo mesec dana posle sipanja.

- U principu, rok trajanja antifriza je znatno duži. Preporučuje se da se menja u hladnjaku automobila najmanje jednom u dve godine. Ipak, ako ste se već uverili u svojstva antifriza, odnosno da nije kvalitetan mereći njegovu temperaturu smrzavanja, najbolje je da ga odmah zamenite - kaže Miodrag Zarić iz AK Balkan Zemun.

Treba, naravno, obratiti pažnju od koga i kakav antifriz kupujete, jer na našem tržištu često ima i falš robe. Litar antifriza nije skup, pa je uvek bolje opredeliti se za provereni original.

- Na velikim hladnoćama, koje će sigurno uskoro nastupiti, loš antifriz može zaista puno da vas košta, da nanese puno štete vašem automobilu. Zbog toga je izuzetno bitno da se ne kupuje jeftin antifriz, sumnjivog kvaliteta. To je samo kratkotrajna ušteda novca pa zato izdvojte više novca za poznatije brendove - kaže Zarić.
 
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
1
Molim za savet.

Moj problem je sto sam pre 4 godine kupio polovan motor za volvo 740 tdi D24 TIC ,1987 god.dizel, automatik.jer mi je onaj prvi riknuo.
U onom starom motoru je bio plavi antifriz i nisam imao sa njim nikakvih problema ,dolivanje , pritisak u sistemu i slicno.
Kako sam ugradio ovaj malo bolji ,polovan i majstor umesto plavog antifriza ,sipao mi je totalov crveni G12, od tada pocinju moje muke .u sistemu i na crevima javlja se pritisak vazduha , tako da kada odvrnem cep na posudi siklja antifriz zajedno sa vazduhom.
Nedavno sam zamenio glavu motora ,(stavio onu staru koja je bila dobra, prepakovanu)ali i dalje se isto desava ,i opet je majstor na svoju ruku sipao Crveni g 12 antifriz,iako sam mu govorio da treba da sipa Plavi.
Nedavno mi je u toku voznje ,ispred stana na 500m puklo jedno crevo i ostao sam bez dva litra antifriza.da li je ovaj crveni antifriz pojeo gumeno crevo ili je od starosti.
Moje pitanje je da li je sve ovo moguce da se desava zbog tog crvenog antifriza ili je nesto drugo u pitanju.
auto je u mom vlasnistvu 10 godina,i stvarno ovih problema sa antifizom nisam imao ,sve do zamene ovog drugog i antifriza-jos nesto u toku voznje posle palenja i predjenih 3-5 km.cujem sa leve strane u predelu motora zvuk , kao da nesto pukne . Ne znam vise sta da radim , da menjam majstora ili kola.
 
Poslednja izmena:
Top