Savet Evrope savetuje UEFA

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Savet Evrope savetuje UEFA
[/h] Izvor. B92, Beta | MJ


Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog finansijskih transakcija fudbalskih klubova i upozorio UEFA da klubovi zaobilaze pravila o finansijskom fer-pleju.

13141434544f57a12976a2a912235029_orig.jpg
Preporučeno je da se obustavi "državna pomoć" klubovima, a kao primer se navodi slučaj Reala iz Madrida koji je prodao svoj kompleks za treniranje gradskoj upravi.
Organizacija koja okuplja sve evropske države kaže u svom izveštaju o sportu da bi UEFA trebalo da spreči klubove poput Mančester sitija da sklapaju "neprimerene" sponzorske ugovore sa svojim vlasnicima.
"Trebalo bi da se povede računa i spreči izbegavanje UEFA pravila o finansijskom fer-pleju na taj način", naveo je Komitet za kulturu Saveta Evrope.

Izveštaj posebno podvlači sponzorski ugovor između Mančester sitija i avio kompanija Etihad koji iznosi preko 450 miliona evra. I klub i avio kompanija su u vlasništvu vladajuće porodice emirata Abu Dabi.

"Da bi se izbegle ovakve neprimerene transakcije, UEFA bi trebalo da zabrani klubovima da sami sebe sponzorišu ili da koriste kompanije iste vlasničke strukture za takve ugovore", navodi se u izveštaju.

Od UEFA se takođe traži da "nadgleda sponzorske ugovore kojima se preplaćuje vrednost kupovine".

Evropska fudbalska federacija već se posvetila procenama "fer vrednosti" komercijalnih ugovora klubova u sklopu novih finansijskih pravila koja su stupila na snagu prošlog juna.

Tim pravilima UEFA želi da spreči klubove da se namerno zadužuju pokušavajući na taj način da dođu do sportskih uspeha.

Cilj je da klubovi troše samo onoliko novca koliko su u stanju da zarade pre nego što budu primljeni u takmičenje Lige šampiona i Lige Evropa.

Savet Evrope je izrazio i zabrinutost zbog klubova koji stiču prednost finansirajući se iz javnih fondova.

Kao primer takvog poslovanja navedena je prodaja trening kompleksa Real Madrida koji ga je prodao gradu za više od 400 miliona evra.

"Potrebna je striktna kontrola zabrane državnog finansiranja sportskih društava"

Preporuke će biti ponovo razmatrane kada se Savet Evrope bude sastao na sednici 25. aprila u Strazburu.
 
Natrag
Top