MOJ ZIVOT - MOJE BLAGO
Ne, covek nije biljka koja je vecno vezana za tlo,izlozena na milost i nemilost prirodi,covek nije ubogi pas koji moli za ono malo hrane koja mu je potrebna da prezivi.On je prosto zivo bice,neponovljivo u prirodi.
Zivot je najveci i najlepsi dar poklonjen coveku.On ponekad moze biti surov i nemilosrdan,preliven mrakom zlobe,ali mi ne smemo da dozvolimo da to zauvek ugasi veselo sunce u nasem danu. Svi smo skitnce u ovom zivotu,svi tragamo za lepsim nebom,za boljim ljudima. I ako toga nema, ako je sve iluzija, neka nam niko ne kaze.Neka cuti i pusti nas da tragamo i trosimo dane u nadi. Ja sam sanjar i zelim da me puste da sanjam, da se hranim iluzijama koje ne gase sunce i koje me navode na smeh. Hocu da sama oblikujem svoj zivot, na to imam sva prava. To je najodgovorniji posao koji je zadat svakom coveku. Ja sam kao putnik koji ne zna gde su pocetak i kraj njegovog puta,zato idem napred i ne stajem. Stajati na zivotnom putu moze biti opasno, jer problemi uvek vrebaju usamljene putnike u mraku ovog drustva. Zato ja ostajem na suncu, na sigurnom putu. Duboko u sebi znam da je to sunce ono pravo, to je roditeljska ljubav i briga, to je pravo prijateljstvo. Zivim svaki dan punim plucima i cuvam svaki trenutak u secanju. Znam da je moj zivot najvrednija strvar koju imam. Zato ulepsavam vreme smehom i uzivam.
Posle svega i dalje mislim da je u zivotu najbitnije da veselo pozdravimo svaki izlazak sunca jednim pospanim i radosnim usklikom:"Dobro jutro".
MATURANTSKA EKSKURZIJA
Evo, vec treca generacija maturanata nase skole pohodila je severnu Italiju i Azurnu obalu. Bez obzira na to sto su ove godine ruta i trajanje ekskurzije bili malo skraceni u odnosu na prethodne dve generacije,uzbudjenje je bilo jednako,ako ne i vece. Ipak je to zapad,Evropa kolevka renesanse i jos mnogo toga.Od samog pocetka uzbudjenje je strujalo kroz autobuse.Nakon vise od dvadeset sati dokopali smo se cvrstog italijanskog tla. Nasa prva stanica je bila Lido di Jezolo, nadomak Venecije, koji je inace, poznat i po venecijanskom filmskom festivalu koji se odrzava bas u ovom gradicu.
Sutradan ujutru nas je preko mora brodic preneo do duzdevskog grada koji je , uz pomoc vestih trgovackih ruku, vekovima opstajao nezavisan i nepokoren. Venecija je blistala jos izdaleka. Zamisljajuci da smo u jednoj od onih noci karnevala, kada se na ulice ne sme izaci bez maske i plasta, osvajali smo korak po korak magicni grad.
Preko mosta uzdisaja, pored lavljih strazara, izbili smo na velicanstveni Trg svetog Marka koji je bio prepravljen turistima i golubovima, jos jednim zastitnim znakom Venecije.
Tu, u masi Kineza, Brazilaca, Nemaca, Francuza, Japanaca i Engleza, nasla se i nasa mala druzina pareci oci na velicanstvenim fasadama Duzdove palate, Katedrale i Tornja Svetog Marka. A dalje, birajte - ulicom ili kanalom.
Sledeceg jutra smo osvanuli sa azurnim odsjajem u ocima, doduse na tockovima. Kako smo u toku noci prosli bezbroj italijanskih seoca sa osvetljenim crkvenim tornjevima, dan nas je zatekao na suncanoj francuskoj obali.
Nakon toga smestili smo se u hotel na periferiji Kana, a oni koji nisu pronasli put do plaze mogli su da se uvere u potpunu opravdanost imena "Azurna obala". Stotine tananih nijansi plave boje rasipalo se pred ocima i bezalo po horizontu, a mediteranski vetar nas nije sprecio da sebi priustimo plivanje u plavom zlatu. Navece smo posetili jednu od najmanjih ali i najlepsih drzava Evrope - knezevinu Monako. Posto smo razgledali fasade najveceg i najbolje opremljenog pomorskog muzeja Evrope, uputili smo se ka zastitnom znaku Monte Karla, kockarnicama.
Jedino sto nas je lose snaslo to su bili vodici bez licence Verovatno je politika agencije "Moze biti samo jedan", posto je samo u jednom autobusu vodic bio zaista kvalifikovan. Za ostale se u stvari , ne zna da li je gore sto nisu imali licencu ili sto nisu ima li pojma kuda nas vode.. Vrlo Domanovicevski priznacete. Samo sto se kod Domanovica barem na kraju saznalo ko je bio slep , a kod nas...Ali, sta je tu je, sve je dobro sto se dobro svrsi.
Ovo je naravno primer kako da i vi pokusate da pisete